Gå til hovedinnhold

Ny all-time high for S&P 500. Nikkei 225 i fokus i Asia

Nikkei 225, som har lagt på seg mer en 10% i år, fortsatte videre oppover fredag. Den japanske økonomien har forbedret seg betydelig de siste årene, noe som gjenspeiles på børsen.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – fredag 9. februar

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,2%, eller innenfor intervallet [-0,2, 0,6]%. Selskaper i fokus; KOG, YAR.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:10 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er opp 0,1 % siden Oslo Børs stengte torsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 0,5 prosent i snitt i går.
  • Ralph Lauren Corp (16,8%), Monolithic Power Systems Inc (14,2%), Walt Disney Co (11,5%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • PayPal Holdings Inc (-11,2%), Snap-On Inc (-9,7%), Fleetcor Technologies Inc (-9,2%), endte på bunn.

S&P 500 (+0,1%) steg til ny all-time high i går, dog det var de mindre selskapene som inngår i Russell 2000 indeksen (+1,5%) som viste vei. Dersom rentene kommer ned og vekstimpulsene i økonomien kommer tilbake, er det naturlig å anta at de denne trenden fortsetter. For øvrig er det de aller største selskapene som har bidratt mest til avkastningen på de fleste børser de siste årene, spesielt på de amerikanske børsene. Dette gjelder blant annet FAANG-aksjene i årene etter finanskrisen i 2008 og ikke minst de såkalte ‘Magnificent 7’-aksjene de siste årene.

Etter finanskrisen i 2008 har FAANG-aksjene (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, og Google) opplevd enestående vekst, drevet av digitalisering, økonomisk oppsving, og deres innovative forretningsmodeller. Disse selskapene har utnyttet markedsdominans og nettverkseffekter for å styrke sin posisjon, noe som har resultert i betydelig omsetningsvekst og høye profittmarginer.

FAANG-selskapenes evne til å tilpasse seg endringer i forbrukeratferd, deres globale ekspansjon, og kontinuerlig innovasjon innen nye teknologiområder som skytjenester og kunstig intelligens, har gjort dem til noen av de mest verdifulle og innflytelsesrike selskapene i verden. Denne suksessen har imidlertid også ført til økt regulatorisk oppmerksomhet med hensyn til konkurranselovgivning og personvern.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,1 prosent i snitt fredag morgen.

Nikkei 225, som har lagt på seg mer en 10 prosent i år, fortsatte å oppover fredag. Den japanske økonomien har forbedret seg betydelig de siste årene, noe som har drevet landets børsindekser kraftig oppover i samme periode. Mange håper og tror at Nikkei 225 vil overgå sine toppnivåer fra slutten av 80-tallet i nær fremtid.

Fra rask etterkrigsvekst til bobleøkonomien på slutten av 1980-tallet, etterfulgt av en dramatisk nedgang og et langvarig økonomisk mareritt kjent som “det tapte tiåret”, har Nikkei 225 opplevd betydelige svingninger. Til tross for utfordringene i 1990-årene og tidlig på 2000-tallet, har indeksen vist tegn til styrke i de senere årene, ansporet av global økonomisk bedring og forhåpninger om vedvarende økonomisk reform i Japan.

Med en nylig økning på over 10 prosent i år, er det fornyet optimisme om at Nikkei 225 kan overgå sine historiske toppnivåer fra 1980-tallet, noe som reflekterer troen på fortsatt japansk økonomisk fremgang. En rekke børser holdt stengt i natt grunnet feiringen av kinesisk nyttår.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 81,43 dollar per fat, opp 0,7 prosent fra torsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -4,2 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,62 NOK; 10,48 SEK; 6,92 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster: 11,4 NOK; 11,28 SEK og 7,45 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,45 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,16).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,24 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Oljeprisen har passert 80 dollar fatet igjen, godt hjulpet av det høye spenningsnivået i Midtøsten. Gassprisene, derimot, har falt jevnt og trutt de siste dagene, noe som isolert sett er positivt for verdensøkonomien.

Gassprisens innvirkning på verdensøkonomien er omfattende og varierer basert på flere faktorer. Lavere gasspriser kan redusere energikostnadene for både husholdninger og næringer, bidra til å holde inflasjonen i sjakk, og stimulere økonomisk vekst ved å øke forbrukernes kjøpekraft og redusere driftskostnader for bedrifter.

På den annen side kan høyere gasspriser øke disse kostnadene, føre til høyere inflasjon, og potensielt hemme økonomisk vekst, spesielt i land som er avhengige av gassimport. Videre kan svingninger i gassprisen også påvirke overgangen til fornybar energi, der høyere priser kan akselerere mens lavere priser kan forsinke denne overgangen. Dermed spiller gassprisen en kritisk rolle i den globale økonomien, med direkte og indirekte effekter på inflasjon, økonomisk politikk, og energiovergangen.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer