Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.
Morgenrapport – onsdag 13. september
- Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,1%, eller innenfor intervallet [-0,4, 0,2]%. (S&P 500 futures er ned 0,3 % siden Oslo Børs stengte tirsdag)
Våre spådommer, utarbeidet klokken 05:53 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures.
USA
De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,4 prosent i snitt i går.
Oljeselskapene, med Warren Buffetts Occidental Petroleum (+4,1%) i spissen, utmerket seg på Wall Street tirsdag, mens teknologiaksjene sviktet. Oracle falt hele 13 prosent etter å ha levert svake resultater for 2. kvartal, og selskapets fremtidsutsikter skuffet også markedet.
Oracle er et ledende teknologiselskap med en omfattende portefølje av programvareløsninger som spenner fra databaser til skytjenester. Som en av de største aktørene i IT-sektoren har selskapet en betydelig innflytelse på aksjemarkedet og fungerer ofte som en økonomisk indikator. Dets globale rekkevidde og sentrale rolle i mange bedrifters IT-infrastruktur gjør det til en nøkkelspiller i den globale økonomien. Videre er Oracle en viktig driver for teknologisk innovasjon og har geopolitisk betydning i spørsmål som datasikkerhet og personvern.
Zions Bancorporation NA (6,8%), PNC Financial Services Group Inc (5,8%), KeyCorp (5%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen, mens Oracle Corp (-13,5%), Northern Trust Corp (-6,8%), Kenvue Inc (-4,6%), endte på bunn.
ASIA
De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,4 prosent i snitt onsdag morgen.
Børsene i Asia faller onsdag, på grunn av svak utvikling på Wall Street tirsdag kveld. Investorene venter nå på ferske inflasjonstall fra USA som offentliggjøres senere i dag. Skulle prispresset i den amerikanske økonomien fortsette å falle, vil dette være gode nyheter for verdensøkonomien.
Amerikanske inflasjonstall har en omfattende innvirkning på den globale økonomien, gitt landets rolle som verdens største økonomiske aktør. Disse tallene styrer sentralbankens rentepolitikk, påvirker valutakurser, spesielt for den amerikanske dollaren som er en global reservevaluta, og har konsekvenser for internasjonal handel og råvarepriser. De kan også forme investor- og forbrukeratferd, påvirke politiske beslutninger, og være sentrale i økonomisk planlegging og markedsanalyser verden over. Dermed blir de nøye overvåket som en indikator for økonomisk stabilitet og tillit til markedet.
Renter, valuta og råvarer
Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 92,2 dollar per fat, opp 0,2 prosent fra tirsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er opp 3,5 prosent i samme periode. 1 USD koster i skrivende stund; 10,69 NOK, 11,11 SEK, 6,94 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster; 11,5 NOK, 11,94 SEK og 7,46 DKK. Rentekurven i USA er invertert, gitt at toårs renten, som står i 5,03 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,29. De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,33 prosent.
Betydelige produksjonskutt fra Saudi-Arabia og Russland, i tillegg til kortsiktig produksjonsstans i Libya, har drevet oljeprisene oppover de siste dagene. Høyere oljepriser er generelt sett ugunstige i den nåværende situasjonen, ettersom vekstutsiktene i verdensøkonomien er svake.
En oppgang i oljeprisene i en tid med svak økonomisk vekst kan være ugunstig for flere grunner. Oljeprisen kan drive opp inflasjonen, redusere forbrukernes kjøpekraft, øke produksjonskostnadene for bedrifter, og forverre handelsbalansen for oljeimporterende land. Dette kan også legge press på sentralbanker til å stramme inn pengepolitikken, potensielt føre til høyere renter, og dermed dempe økonomisk aktivitet ytterligere.
Samlet sett kan stigende oljepriser forsterke eksisterende økonomiske utfordringer og hindre økonomisk gjenoppretting. OPEC følger sannsynligvis nøye med på oljeprissituasjonen og kan potensielt øke produksjonen igjen for å stabilisere eller senke priser, avhengig av økonomiske og geopolitiske faktorer.
Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.
Få morgenrapportene sendt på e-post
Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.