Gå til hovedinnhold

Månedsbrev januar

Etter et dystert 2022 har optimismen blomstret på verdens børser ved inngangen til 2023. Er dette et klassisk bear market rally eller er det hold i oppgangen?

Det er ikke ofte man ser globale indekser er opp mellom 8-13 % i løpet av en måned. Dette har derimot vært tilfellet i januar måneden. Selv om selskapstallene som foreløpig har kommet ut har vært på den svake siden, har ikke markedet lagt nevneverdig vekt på dette.

Mye av oppgangen kan nok også tilskrives avtakende inflasjon og sentralbanker som ikke er så «haukete» i sin veiledning av rentene fremover. Selv om sentralbankene kanskje har moderert seg i sin rentesetting, varsles det fortsatt rentehevninger i mars – så rentetoppen er fortsatt ikke nådd.

Det samme kan sies om prisingen på de internasjonale børsene. I dag prises S&P-500 på 20 x neste års inntjening. Jeg tror derimot at prisingen er nærmere 25 x neste års inntjening, gitt de signalene selskapene har kommet med i forhold til svakere inntjening.

Regnestykket renter vs. aksjer blir da: invers P/E – risikofri rente (10 år stat) = 1/25 = 4 % – 3,41 = 0,59 % i favør aksjer- dette er ingen særlig god risikopremie for å sitte i aksjer.

Basert på alternativavkastningen i forhold til renter så tror jeg at vi er i et litt overoptimistisk marked, og jeg er stygt redd for at dette bare er en hyggelig oppsving i starten av året. Jeg vet som sagt ikke, men rent matematisk ser det ikke spesielt hyggelig ut.

Kilde: Factset

Min portefølje

YTD performance: 4,5 % Oslo børs: 1,86 % Dow Jones World index: 8,46 %

Jeg har gjort en del omveltninger i min portefølje den siste tiden. Det viktigste var at jeg tok et sviende tap i Kahoot. Dette skal jeg senere skrive om, fordi der gjorde jeg alt som kan gjøres galt. Et fascinerende eksempel på at selv jeg, som relativt profesjonell gjør feil hele tiden. Konsekvensen ble et stort pengetap, men man er bare nødt til å vri om tankegangen, brette opp ermene og fortsette fremover.

Det nyeste kjøpet mitt er Pareto Bank. De kom med veldig gode tall forleden og viser at de har flere bein å stå på i sin virksomhet. Selv om boligdelene er seig om dagen er det veldig god fart i skipsfinansieringen, og behovet for arbeidskapital. På 54 kroner prises aksjen til 0.9 x bokførte verdier og en P/E på 7. Selskapet kommer i løpet av mars med et utbytte på 3,84 kroner per aksje som gir en utbytteavkastning på 7 % – som er hyggelig.

Pareto Bank

Sparebank 1 Midt Norge

Mowi

Sagax AB (ubetydelig)

Kitron

Nordic Semiconductor

Fond: Nordnet Global Indeksfond ESG (spareavtale hver måned)

Kjøp: Pareto Bank

Salg: Maha Energy, Kahoot

Veien videre

Vi er midt inne i en hektisk kvartalsrapport periode. Her vil vi få mye av svarene som skal bestemme retningen på verdens børser fremover. Det kommer til å komme store overraskelser, men også positivitet. Dette skaper muligheter som aksjemarkedet alltid gjør.

/Mads

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer