Gå til hovedinnhold

Kvinner tar skyhøy risiko

Kvinner er kjent for å være risikoaverse, søke det trygge og kjente. Vi vil ha pengene trygt plassert på konto og vi har full kontroll over dagligøkonomien. Til tross for dette tar kvinner skyhøy risiko hver dag ved å overlate den langsiktige sparingen til mannen.

Det er mange gode grunner til hvorfor kvinner burde ta mer ansvar for egen sparing:

Det er 10 000 skilsmisser pr år. Kvinner jobber mest deltid. Hele 80 prosent av alle deltidsstillinger er besatt av kvinner. 43 prosent av landets kvinner jobber deltid, mens bare 13 prosent av mennene jobber deltid

Kvinner lever lengst og trenger dermed mer penger til pensjonstiden. Gjennomsnittlig levealder for kvinner er 83 år, mens for menn er den 78,3 år

Samtidig tjener kvinner minst. Menn tjener 16 prosent mer enn kvinner, eller 5500 kr/mnd noe som også slår ut på pensjonsutbetalingen. I 2009 mottok menn gjennomsnittlig 211.000 kroner i alderspensjon fra folketrygden. Det er 57.300 kroner mer enn kvinner gjennomsnittlig mottok. Kvinner mottok gjennomsnittlig 153.700 kroner i alderspensjon.

Det er risikabelt å ikke spare i aksjer

Kvinner bør ta mer risiko i sin sparing for ikke å tape kjøpekraft i forhold til menn. Hvis kvinner fortsetter å spare på høyrentekonto med 5 prosent (reelt 3,6 prosent etter skatt) i året mens menn sparer i aksjer til 8 prosent årlig med utsatt skatt, vil forskjellene bare øke. Kvinner bør selv ta ansvar for sin egen økonomiske sikkerhet også i det langsiktige. Slik det er i dag, lar vi alt for mye av den langsiktige sparingen være mannens ansvar, mens kvinnene selv har kontroll på dagligøkonomien og sparing til gaver, møbler og ferier. Dersom en kvinne er hjemmeværende for å underlette det praktiske for familien, bør det være en selvfølge at mannen bidrar fra sin lønn til å betale for hennes private pensjonssparing. Men da må kvinnen ta grep og se til at det skjer, det skjer ikke av seg selv.

Det er 50 prosent sjanse for at ekteskapet ryker. Et brudd kan medføre store finansielle problemer og det er i hovedsak kvinnene det går verst utover på grunn av deltidsarbeid eller at de har vært hjemme med barn. Kvinner har også i mindre grad enn menn kontroll over fremtidige pensjonsutbetalinger og hvordan en kan få best mulig avkastning på pensjonen som arbeidsgiver sparer for deg. Mannen har i de fleste tilfeller opparbeidet seg mest verdier og mange kvinner er overrasket over hvor lite de blir sittende igjen med.

Det har i det siste blitt tegnet et bilde av kvinner som ikke bryr seg om økonomisk planlegging. Kvinner har faktisk svært gode forutsetninger for å være sjefen for langsiktig sparing i familien. Når det kommer til langsiktig sparing har kvinner vist seg å være bedre investorer enn menn. Flere undersøkelser viser at kvinner som sparer i aksjer eller fond får bedre avkastning enn menn fordi kvinner ikke prøver å utnytte alle svingninger i markedet, men heller forholder seg i ro og sparer jevnlig. Men det er opp til kvinner selv å ta grep og sette i gang. Det krever litt innsats, men det blir garantert den best betalte innsatsen du gjør. Risikoen ved å la være er alt for høy.

Mvh

Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer