Investering i aksjer notert i annen valuta

Mange som investerer i aksjer i utlandet oppdager at avkastningen kan oppføre seg litt rart. Det er fordi mange er vant til å investere på Oslo Børs i norske kroner. Hvis du kjøper en aksje til 100 kr og den stiger til 110 kr har du enkelt og greit tjent 10 kr som tilsvarer 10% avkastning (ekskludert kurtasje).Handler man derimot aksjer i utlandet blir det straks litt mer komplisert. Ikke med tanke på kjøp og salg, men grunnet avkastning og kostnader.

Avkastning både fra verdipapir og valuta

La oss si at du handler en aksje til 100 USD. På kjøpstidspunktet koster én USD 8 NOK. Aksjen går i løpet av 3 måneder opp til 110 USD. I mellomtiden har NOKstyrket seg (USD svekker seg)og verdien av en USD, ligger nå på 7 NOK.

I eksempelet har du vært uheldig med valutakursen og faktisktapt pengerselv om aksjen du kjøpte har gått opp. Dette fordi USD mot NOK har gått mer ned enn kursen på aksjen har gått opp.

På den andre siden kan man også være heldig og få «dobbel avkastning». Du kjøper for aksjer for 100 USD når en dollar er verdt 7 NOK, for å så selge på 110 USD med en dollar verdt 8 NOK.

I detteeksempelet har du også hatt 10% avkastning på selve investeringen, men avkastningen du sitter igjen med er på tilsammen over 25% grunnet valutabevegelsen i perioden.

Husk at valutakursene svinger også når børsen du har aksjer på er stengt. En portefølje med utenlandske aksjer kan fortsette å endre verdi, siden valutakursene endrer seg uavhengig av børsens åpningstider.

Er du langsiktig sparer holder det å være bevisst på hvorfor porteføljen din oppfører seg som den gjør. Er du mer kortsiktig og/eller har en formening om hvilken vei du tror valutakursen skal, kan du velge å sikre deg mot valutarisikoen/svingningene. Dette kan du gjøre ved å låne penger i valutaen du er eksponert selv om du er investert.

Les mer om valutasikring av investeringer her

Kostnader med veksling/spread

Når du handler utenlandske (ordinære) fondsandeler eller aksjer på f.eks. en investeringskonto hos Nordnet går vekslingen av seg selv. Du forholder deg bare til NOK, selv om du i realiteten handler i annen valuta. Ryddig og enkelt, men vekslingskostnaden er litt høyere.

Handler du utenlandske verdipapir på en aksje- og fondskonto kan du derimot velge å håndtere vekslingen på egenhånd. Det egner seg hvis du kjøper og selger mye i utlandet, da du slipper å veksle beholdningen frem og tilbake hver gang og dermed slipper vekslingskostanden (valutaspread).

Hvordan fungerer «Spread»?

Det vil alltid være en kostnad å gå fra en valuta til en annen. For å ta et enkelt eksempel kan vi si at du står på flyplassen i Spania for å veksle dine NOK inn i EUR. Du putter hundre NOK på vekslingsautomaten og får ut Euro. Du vil da ha tapt litt penger siden Euroene du får ut ikke er verdt like mye som de Norske kronene du puttet inn.

Putter du så Euroene på nytt i vekslingsautomaten og veksler tilbake til NOK står du igjen med f.eks 98 kr mot de 100 kr du hadde for 2 minutter siden.Slik kan du fortsette å veksle frem og tilbake til du ikke har penger igjen..

På en automatisk veksling hos nordnet er spread`en (avstand mellom kjøp og salgskurs på 0,5%).

Siden du «kun» får aksjer for 99,75 kr som du har betalt 100 kr for, starter du i praksis litt i minus på dine utenlandske investeringer. Og deretter samme i det du selger; bittelitt av avkastningen blir borte.

Ved en automatisk veksling hos Nordnet vil en ordre tilsvarende 10 000 NOK koste 25 kr.

Ved å aktivere valutakonto og håndtere vekslingsjobben selv kan du spare litt penger. Spread på manuell veksling er kun 0,15%. Du får dermed vekslingskostnad én vei på 0.075%. Vekslingskostnaden blir her altså 7,50 kr for en veksling på 10000 NOK.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer