Hva er Bitcoin?

Jeg har fått flere emailer i løpet av påsken fra lesere som lurer på hva Bitcoin er, og hvorvidt de bør investere. Vanligvis hadde jeg ikke brukt tid på et slikt konsept, hvis det ikke var for at volumet har eksplodert (nominelle verdien på markedet er nå $1 milliard) og konseptet figurerer i de største mediene i verden. Når det er sagt, er dette ingen oppfordring til bruk eller aksept av produktet, men kun en innføring i hva det er og hvilket muligheter det ligger i en elektronisk valuta.

Personlig trodde jeg Google eller i hvert fall Facebook, skulle utvikle et “credit” system, med en ny type valuta som man kunne veksle mot vanlig kroner og dollars, men som ville fungere som en raskere betalingsmåte for tjenester og produkter over nett. De har nedslagsfeltet og kredibiliteten til å kunne signere opp butikker og leverandører i et hurtig tempo, og således sikre gjennomslagskraft. Det er det første ankepunktet mot Bitcoin, de har ingen store butikker eller finansinstitusjoner som aksepterer valutaen enda, og nå fungere den mest som et spekulasjonsobjekt for privatinvestorer. Dette bør vel få de fleste til å riste på hodet og klikke seg videre, men heng med, det kommer en elektronisk valuta en dag, spørsmålet er bare hvem som bryter igjennom først.

Det viktigste du trenger for å etablere en elektronisk valuta, er en måte å sikre den totale pengemengden. Hvis noen kan trykke opp uendelig med “mynter”, vil systemet falle sammen. Tilbudssiden må være begrenset.

Hos Bitcoin foregår omsetningen ved at du oppretter en “lommebok” hos en av de mange tilbyderne som er tilknyttet nettverket, og kan kjøpe bitcoins med vanlige penger der. Måten systemet begrenser tilbudet av bitcoins, er at de fordeler nye coins til tilbyderne på basis av hvor mange nye kunder de har signert opp, men med en maksimum rate. De har nemlig laget det slik at det totale antall Bitcoins kun vil være 21 millioner i 2140. (lurer virkelig på hvordan de kom på det “random” tallet. hehe) Dette beviser ikke at systemet er til å stole på, men at tilbudssiden er begrenset, og det er kanskje grunnen til at valutaen har skapt en stor brukerbase.

Nå kan du kanskje spørre deg selv hva behovet for en slik selvregulert valuta er, og det er hovedgrunnen til at jeg skriver dette innlegget. Etter alle problemene vi har sett i Europa, og nå sist i Kypros, både med konfiskering av kapital og valutasvingninger, har etterspørselen etter nøytrale steder å oppbevare pengene sine eksplodert. Hvorfor skal du ta risiko med pengene dine fordi nasjonalstaten du oppholder deg i har brukt over evne og sitter i bunnløs gjeld? Hvorfor skal du ikke kunne betale og motta penger billigere (enn Paypal) og raskere enn (bankoverføring) på internasjonale elektroniske transaksjoner? Hvorfor skal svingninger i et tilfeldig valutakryss avgjøre tusenlapper på sommerferien din? Jeg ser at dette kan bli veldig populært, men jeg hadde håpet det var Facebook eller Google som var først ute, ettersom Bitcoins kan virke komplekst for de aller fleste.

I tillegg er det ikke tillitsvekkende at Bitcoin kursen har steget fra $30 til $100 de to siste månedene.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
3 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
03.04.2013 11:18

Det ser ut som ditt ankepunkt mot Bitcoins er kredibiliteten til systemet. Du snakker om at private aktører som Facebook, Google eller lignende er de som burde ha opprettet denne “virtuelle” valuttaen. Dette løser ingen problemer, siden dine penger da fortsatt er avhengig av å måtte stole på Facebook eller Google om å holde seg til alle avtaler. Det er dette problemet Bitcoin elegant løser. Bitcoin er basert på matte og har ingen “eiere”. Alle kan lese seg opp på matten, så det er faktisk ingen kredibilitet eller tillit sånn sett. Man trenger ikke stole på at Bitcoin ikke skal… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
03.04.2013 14:05

Rettelse, 21 mil er valgt ut slik at det skal bli minet like fort som gull blir. Spennende!

Gjest
Gjest
06.04.2013 02:05

“Jeg ser at dette kan bli veldig populært, men jeg hadde håpet det var Facebook eller Google som var først ute”

Du har ikke gjort så kjempe-dype undersøkelser angående hvem som er på lista over system-utviklere for bitcoin ser jeg. Google er allerede inne i prosjektet, Mike Hearn er en av Google coderne.

Du kan se et foredrag fra London 2012 Bitcoin konferansen med Mike Hearn her:

http://www.youtube.com/watch?v=mD4L7xDNCmA

Og du kan se andre foredrag fra bitcoin konferansen her:

http://www.youtube.com/results?search_query=bitcoin+2012+london

Så bitcoin er nok ikke et hobby-leketøy som kun noen nerder på gutterommet har laget nei. 🙂