Gå til hovedinnhold
Nettleseren du benytter deg av, støttes ikke lenger av Nordnet. Klikk her for å se hvilke nettlesere vi støtter og anbefaler at du bruker.

Fra daytrader til «mellomlang-investor» på Shareville

Occi er med sine 573 følgere en av de mest populære influencerne på Shareville. Han omtaler seg selv som tidligere daytrader, men tar nå mer langsiktige posisjoner. Vi har stilt han spørsmål om hans investeringsreise og hvilke metoder han benytter i dag.

1. Hvordan vil du beskrive deg selv som investor og hvor lenge har du holdt på?

Jeg har investert i aksjer i over 30 år. Mitt første aksjekjøp var i 1987 – da Blystad-brødrenes jetset-liv var i fokus hos tabloidavisene. Min første transaksjon ble utført over skranke i Den Norske Creditkasse og aksjene sto registrert på min far – siden jeg ikke var gammel nok til å eie aksjer selv. Det utvalgte selskapet var Norsk Hydro.

Investeringsbeløpet var såpass lavt og kurtasjen var såpass høy, at aksjen måtte stige over 10% for at investeringen skulle gå i pluss. Timingen for min første handel kunne knapt vært dårligere. Kort tid etter kom Black Monday og jeg fikk oppleve i praksis konsekvensene av en større børskorreksjon.

Men, jeg lot ikke dette tilbakeslaget stanse meg. Under studietiden brukte jeg studielånet og stipendet som investeringskapital. I tillegg jobbet jeg i kassa på Rimi og som postbud i helgene for å øke formuen. Hver pause mellom forelesningene ble brukt til trade. Det var daytrading – raskt inn og ut. Resultatene var gode og jeg mangedoblet egenkapital i løpet av studietiden.

På slutten av 90-tallet begynte jeg å jobbe i det private næringslivet i en hektisk og krevende jobb. Jeg fikk mindre tid til å følge opp porteføljen. Investeringsstrategien ble mer langsiktig, og jeg var heldig med en rekke investeringer. Blant annet var jeg tidlig inne i selskap som Google, Opticom, Seadrill og American Online. Men, også jeg ble rammet av at dot.com boben sprakk på begynnelsen av 2000-tallet.

I 2000 møtte jeg min kone og vi kjøpte hus sammen i 2002. Min kone manglet egenkapital, så jeg brukte all aksjekapitalen på å kjøpe et 300 kvm stort hus med utleiedel. De neste årene var det nedbetaling av gjeld og oppussing som sto i fokus. Først i 2016 startet jeg opp igjen med aksjehandel på alvor.

Motivasjonen min for å investere er endret. Nå gjelder det å kunne gi mine barn et økonomisk sikkerhetsnett for fremtiden.

2. Hvordan bruker du Shareville?

Jeg bruker Shareville for å få investeringsideer. Jeg følger profiler som har gitt høy avkastning over lengre tid (3 år eller mer) og som investerer i minimum 5 ulike aksjer.

3. Hvordan ser din investeringsstrategi ut?

Jeg tenker litt likt som Delphi Fondene. Det gjelder å holde seg oppdatert på makrobildet og sjekke hvilke sektorer som er i vinden. Deretter gjelder det å finne selskaper i sektorer med spesielt gode framtidsutsikter. Jeg velger gjerne selskaper som allerede har en markedsledende posisjon og som leverer bedre-enn-forventede resultater. Selskapene trenger nødvendig ikke gå med overskudd, men de må ha en konkurransefordel som gir meravkastning over tid.

I 2017 gikk det mye i investeringer innenfor kryptovaluta og jeg fikk over 100% avkastning. I 2018 gikk det dårligere etter krakket i kryptovaluta. For året som helhet gikk jeg med et lite underskudd.

De første 3 månedene av 2019 har så langt gitt ca. 16% avkastning. Målet mitt hvert år er en 26% årlig avkastning – noe som gir ca. 100% over 3 år. Siden jeg startet igjen i november 2016 har det gitt 124% avkastning.

Det er jeg godt fornøyd med.

4. Hvilke handler har du gjort i det siste og hvilke planlegger du fremover?

Jeg har kun gjort tre handler i 2019. Jeg solgte meg ut av Microsoft og kjøpte meg inn i AF Gruppen og Dropbox. Microsoft ble solgt etter tallene for 4.kvartal som skuffet litt. AF gruppen ble kjøpt på grunn av innsidehandel, solide marginer, økende backlog og en sunn utbyttepolitikk. Dropbox tilbyr en abonnementsbasert skylagringstjeneste. Den globale etterspørsel for lagringstjenester øker med over 20% årlig og Dropbox har en tjeneste som støttes på de fleste tekniske plattformer.

Porteføljen består i tillegg av NEL, Salmar,Tomra, Pluralsight, Netflix og Equinor. Jeg har ingen umiddelbare planer for fremtidige kjøp og salg.

5. I tillegg til Shareville, hvilke andre kanaler bruker du for å finne tips og inspirasjon til investeringene dine?

Jeg bruker vanligvis reisetiden til/fra jobb for å holde meg oppdatert. Dessuten leser jeg ca. 15 blogger fra private investorer. I tillegg leser jeg en rekke tekniske tidsskrifter – både på grunn av jobb, men også for å få tidlig kjennskap til ferske teknologiselskaper. Min investering i IPOen Pluralsight kom som et resultat av dette.

Netfonds tilbyr gratis og gode verktøy for teknisk analyse. Jeg er kunde hos Arctic og leser deres markedsrapporter, men handler i hovedsak via Nordnet.

Gode websider:

 • Yahoo finance gir god bakgrunnsinformasjon om amerikanske selskaper. Google yahoo finance + <ticker>
 • Oslo børs (børsmeldinger, innsidehandel). Jeg abonnerer på børsmeldinger for de selskapene jeg følger.
 • Seekingalpha.com: Investeringsideer og generell informasjon om sektorutvikling.
 • zacks.com : Godt verktøy for å kjøre «screenere» for å finne selskaper som oppfyller gitte kriterier.
 • Tradingview.com: Her kan du abonnere på investeringsprofiler og lese begrunnelser for deres handler.
 • fool.com: Investeringsideer.

6. Har du slått indeks i de fleste tidsperioder?

Noen år har gitt fantastisk avkastning. Andre år har gitt tap. 2018 var et av mine svakeste år, men over et lenger perspektiv har jeg knust OSEBX-indeksen. Generelt kan jeg si at de årene som har gitt best avkastning er de årene der jeg har hatt færrest transaksjoner.

I utgangspunktet ønsker jeg å sitte long i alle mine posisjoner. Hvis jeg beholder en aksje over lenger tid betyr det at jeg har gjort et godt valg og at avkastningen gir bedre ROI enn markedets avkastning. En av de største feilene jeg ser folk gjør er å selge for tidlig for å «sikre gevinst».

7. Akkurat nå eier du ingen fond. Hva er årsaken til dette?

Jeg skal begynne å spare i fond den dagen jeg ikke lenger har tro på at jeg klarer å slå fondenes avkastning eller hvis jeg mister interessen for aksjehandel. Jeg håper det går mange år før det skjer.

På Shareville oppgir Occi følgende strategi:

 • Investerer i ledende selskaper innenfor vekstsektorer.
 • 6-10 ulike verdipapirer for risikospredning.
 • Sektordominans: Miljø, hydrogen, amerikansk tech, sjømat, solide norske selskaper.
 • Mix mellom norske og internasjonale aksjer. Prøver å fordele ca. 50/50.
 • Setter Target og Stop loss på alle handler.
 • Sitter long i vinneraksjer så lenge de tilfredsstiller avkastningsmål og gir meravkastning i forhold til referanseindekser, eller det skjer fundamentale endringer som bryter vekstsyklusen.
 • Bruker hovedsaklig 3-stjerners profiler på Shareville, og fond med 5 stjerner på morningsstar for investeringsideer.
 • Rebalanserer porteføljen hvis en aksje har for stor vekting i forhold til totalverdi av porteføljen.
 • Stop loss på < 10%.
 • Kommenterer transaksjoner for å lære av og se tilbake på investeringsvalg.
 • Omtrent 20% av totalkapitalen er bundet mot denne porteføljen. Investerer også i eiendom (80%).

Se porteføljen og følg Occi her

Vi ønsker lykke til videre på Shareville!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer