Gå til hovedinnhold

Fed senket Wall Street onsdag. Nedtur i Asia i natt

Gårsdagens nedgang på Wall Street førte til fall på de asiatiske børsene i natt, dermed er det sannsynlig at de europeiske børsene, inkludert de nordiske, vil åpne i minus i dag.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – torsdag 21. september

 • Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,8%, eller innenfor intervallet [-1,2, -0,4]%

Våre spådommer, utarbeidet klokken 06:42 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures er ned 1,5 % siden Oslo Børs stengte onsdag.

USA

 • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,9 prosent i snitt i går.
  • Textron Inc (4,9%), Autozone Inc (4,4%), Western Digital Corp (3,9%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
   • Zebra Technologies Corp (-6,5%), Mosaic Co (-5,9%), Intel Corp (-4,5%), endte på bunn.

Den amerikanske sentralbanken holdt renten uendret i går, noe som var i tråd med forventningene. Rentebanen ble derimot justert, og bidro til børsfall på Wall Street. Fed signalserte gjennom sin kommunikasjon at rentene vil holdes “høye” lengre pga. inflsjonspresset i økonomien.

FedEx var et av de få lyspunktene i gårsdagens handel. Investorene drev selskapets aksjekurs opp med over fem prosent i etterhandelen, takket være oppløftende kvartalstall. FedEx er en av de største globale transportørene, og aktiviteten i selskapet kan ofte tjene som en indikator på økonomisk helse. Økning i forsendelser kan signalisere økende forbruk og dermed en voksende økonomi.

ASIA

 • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -1,2 prosent i snitt torsdag morgen.

Gårsdagens nedgang på Wall Street førte til fall på de asiatiske børsene i natt. Dermed er det sannsynlig at de europeiske børsene, inkludert de nordiske, vil åpne i minus. Børsene i ulike regioner av verden er tett sammenvevd på grunn av global økonomisk integrasjon, og hendelser som rentemøter i Federal Reserve kan ha en forsterkende effekt på denne korrelasjonen, spesielt på kort sikt.

Gitt dollarens rolle som verdens reservevaluta og betydningen av U.S. Treasury-obligasjoner som en global “trygg havn,” kan Fed’s beslutninger sende bølger gjennom globale markeder. Men korrelasjonen kan variere avhengig av andre lokale og regionale faktorer, samt beslutninger fra andre sentralbanker som ECB, BoE og BoJ.

Renter, valuta og råvarer

 • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 92,85 dollar per fat, ned -1,4 prosent fra onsdagens nivåer.
  • Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -0,4 prosent i samme periode.
 • 1 USD koster i skrivende stund; 10,81 NOK, 11,18 SEK, 7,01 DKK og 0,94 EUR.
  • 1 EUR koster; 11,5 NOK, 11,88 SEK og 7,45 DKK.
 • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 5,19 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,44).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,35 prosent.

Bank of England, Riksbanken og Norges Bank avholder rentemøter i dag, noe som potensielt kan påvirke deler av finansmarkedene i enten positiv eller negativ retning. Feds rentebeslutning har imidlertid størst innvirkning på de globale strømmene i finansmarkedene, mens de mindre sentralbankene primært påvirker lokale valutaer.

At den europeiske sentralbanken (ECB) satte opp renten i forrige uke og signaliserte at rentetoppen er nådd, kan tenkes å påvirke beslutningsprosessen i Bank of England, Riksbanken og Norges Bank. Selv om hver av disse sentralbankene har sitt eget mandat og lokale økonomiske forhold å vurdere, kan ECBs beslutning øke presset på dem for å reagere, enten for å tilpasse seg de nye økonomiske forholdene eller for å adressere politisk press.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer