Det «ukjente» edelmetallet som er brennhett på børsen

Gull, sølv, platina og… palladium. Investeringer i de to førstnevnte edelmetallene er relativt vanlig hos våre sparere og investorer. Investeringer i platina og palladium er derimot sjeldnere. Men, etter den store prisoppgangen i år er det allerede flere som har fått opp øynene for palladium.

Hva er palladium? Hva brukes det til og hvorfor går prisen så det suser på børsen? Det skal vi se nærmere på i dette blogginnlegget.

Utviklingen i gull, sølv, platina og palladium prisene:

Palladium – Har blitt dyrere enn gull i løpet av 2019

Palladium er det dyreste av de fire edelmetallene. Prisen har steget med over 60 prosent hittil i år, og over 200 prosent i løpet av de siste tre årene.

Hva er palladium?

Palladium er et metallisk grunnstoff som tilhører gruppen lette platinametaller. Det ble oppdaget i 1803 av William Hyde Wollastonoch, og oppkalt etter den store asteroiden Pallas som ble oppdaget i 1802. Palladium betegnes som et edelmetall, er sølvhvit og formbart (Wikipedia).

Omtrent 80 prosent av alt palladium finnes i bilkatalysatorer, der det omgjør giftige miljøgifter til mindre skadelig karbondioksid og vanndamp. Metallet brukes også innen elektronikk, tannteknikk og smykker. Primært blir metallet utvunnet i Russland og Sør-Afrika, og blir stort sett utvunnet som et biprodukt for aktiviteter som er fokusert på andre metaller, for eksempel platina og nikkel.

Hvorfor stiger prisen?

Tilbudet av palladium har ikke økt i takt med den økende etterspørselen. Spesielt Kinas strenge regelverk for å redusere store utslipp har tvunget kinesiske bilprodusenter til å øke bruken av det edle metallet i produksjonen.

Også i Europa har bruken av Palladium økt, særlig i kjølvannet av utslippsskandalene knyttet til diesel-biler. Diesel-bilene bruker stort sett platina i renseprosessen, mens bensinbiler, som det er stor etterspørsel etter i Europa, benytter palladium i mye større grad.

Biltyveri øker på grunn av verdiøkningen

En annen uheldig konsekvens av prisoppgaven i Palladium er at den blir mer attraktiv for biltyver. Selv eldre biler har noe som er av stor verdi ettersom katalysatorene anses som verdifulle.

Hvorfor er tilbudet så begrenset?

Palladiums status som et biprodukt i produksjonen av platina og nikkel, gjør at tilbudet ofte ikke tilpasser seg etterspørselen. Det er faktisk slik at utvinning av palladium forventes å være mindre enn etterspørselen for åttende året på rad i 2019. Dette har åpenbart påvirket kursen på palladium som nå står i all-time-high.

Hvor kommer elbilene inn i bildet?

Palladium brukes ikke i elbiler siden de verken har eksosrør eller katalysator. Imidlertid er mange analytikere enige om at elektrifiseringen av verdens bilpark ligger mange år frem i tid. Inntil da vil palladium sannsynligvis være en nøkkelkomponent i å gjøre biler mer miljøvennlige, inkludert hybridbiler.

Les mer om utviklingen i elbilmarkedet her.

Investeringer i palladium

Hvilke muligheter finnes for å investere i palladium? Her er noen av de vanligste investeringene blant våre investorer:

RåvareInstrumentKursutvikling (3år)Handle
North American PalladiumAksje+ 285 %Handle
Palladium One MiningAksje– 60 %Handle
Palladium STracker+208 %Handle
Wisdom Tree Physical PalladiumETF+ 171 %Handle

Tallene er hentet ut 22.10.2019

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer