Gå til hovedinnhold

Shorthandel

Dette er shorthandel

Med shorting og shortsalg tjener man penger på fallende kurser. I stedet for å kjøpe noe man tror skal opp i verdi så selger man noe man tror skal ned i verdi. Dette kan være f.eks en aksje, indeks eller råvare. Man kan si det hovedsakelig er to måter å shorte på for privatinvestorer:

  1. Du kan låne aksjer som nevnt over ved å selge aksjer du ikke eier
  2. Du kan benytte deg av derivater hvor låneprosessen er bygget inn i produktet. ETPer for shorthandel har som regel en innebygget gearing-effekt som gjør at du også oppnår høyere eksponering enn om du hadde investert direkte i underliggende aksje.

I tillegg finnes det muligheter å shorte ved bruke av derivater som futures og opsjoner, men disse krever enda mer kunnskap og vi tar ikke for oss dette her.Vi starter med shortsalg av aksjer:

Slik kan du tjene på at en aksje faller

En aksje du tror vil falle i verdi koster 100 kroner.
I stedet for å kjøpe, velger du å selge aksjen. I og med at du ikke har aksjen fra før får du et negativt antall aksjer på kontoen din.
For å avslutte short-posisjonen må du kjøpe tilbake det samme antallet aksjer du har solgt. Hvis du eksempelvis kan kjøpe tilbake aksjen til 50 kroner har du en gevinst på 50 kroner. Da tjener du 50 kroner, ekskludert kurtasje og eventuell rente.

Hvorfor låner noen ut aksjer til shortsalg?

For at du skal kunne shorte må noen være villige å låne ut aksjene sine. Du kan altså kun shorte aksjer som er tilgjengelig for lån. Den som låner ut aksjene kan når som helst be om å få disse tilbake. Det finnes dermed en risiko for at du må stenge short-posisjonen din tidligere enn du hadde planlagt. Vanligvis er det store fond og pensjonsstiftelser som låner ut aksjer til shorting. Den som låner ut aksjene får rente på å låne ut aksjene av de som låner/shorter de.

Du som har lånt aksjen og deretter solgt den og sitter short, betaler en rente og eventuell administrasjonsavgift mens du har short-posisjonen på kontoen din.

Når du shorter må ha en sikkerhetsmargin på kontoen din. Dette som en sikkerhet på at du kan betale dersom posisjonen utvikler seg i feil retning. Både saldo og eventuelt belåningsverdi på konto kan benyttes som sikkerhet.

Shorting ved bruk av børsnoterte produkter (ETPer)

Ved shorting gjennom ETP`er kan du ikke tape mer penger enn du har investert, samtidig som du kan oppnå svært høy gearing. Dette kan være en litt tryggere variant dersom du vurderer å ta din første short-posisjon. Det finnes et veldig bredt utvalg av Short-produkter med aksjer, råvarer og valuta som underliggende. De mest kjente produktene er kanskje Bull&Bear og Mini Futures

Ved shorting gjennom ETPen som tilbys igjennom kan du altså ikke, i motsetning til shorthandel med aksjer, tape mer penger enn du har investert.

Les mer om børsnoterte produkter her