Gå til hovedinnhold

Blandet i Asia i natt. Ny opptur på Wall Street

Nasdaq-indeksen (+0,9 %) ledet nok en gang an på Wall Street, godt hjulpet av store teknologigiganter som Apple, Microsoft, Nvidia mfl. Den brede S&P 500-indeksen steg +0,3 %.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – onsdag 8. november

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,2%, eller innenfor intervallet [-0,6, 0,2]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 06:14 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures er uendret siden Oslo Børs stengte tirsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 0,3 prosent i snitt i går.
  • Gen Digital Inc (8,5%), Expedia Group Inc (5,8%), Match Group Inc (5,4%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Air Products and Chemicals Inc (-12,6%), Emerson Electric Co (-7,4%), SLB (-5,6%), endte på bunn.

Nasdaq-indeksen (+0,9 %) ledet nok en gang an på Wall Street, godt hjulpet av store teknologigiganter som Apple, Microsoft, Nvidia mfl. Den brede S&P 500-indeksen (+0,3 %) og Dow Jones Industrial Average (+0,2 %) steg også, mens Russell 2000-indeksen falt med 0,3 prosent.

Nasdaq-indeksen er for øvrig opp hele 30 prosent i år, det doble av S&P 500, som er opp 14 prosent. Dow Jones-indeksen har derimot en mer beskjeden økning på 3 prosent. I et historisk perspektiv er det ikke uvanlig å se forskjeller i ytelsen mellom de store indeksene gitt at de representerer ulike segmenter av markedet og består av forskjellige typer selskaper.

For eksempel kan teknologisektoren ha ekstraordinær vekst i et år, noe som driver Nasdaq mye høyere enn S&P 500 og Dow Jones. I andre tilfeller, som under økonomiske nedgangstider, kan investorer flytte pengene sine til mer stabile selskaper med solid inntjening og utbytte, noe som kan gagne S&P 500 og Dow Jones.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er endte flatt i snitt onsdag morgen.

Mens de fleste børsindekser i USA og Europa har vist en oppgang i 2023, er det kun et fåtall som har gjort det i Asia. Den japanske Nikkei 225-indeksen skiller seg klart ut med en oppgang på 23,5 prosent så langt i år, mens Hang Seng-indeksen i Hong Kong har falt med 11 prosent.

Det er naturlig å anta at den svake utviklingen i den kinesiske økonomien er en av hovedårsakene til børsutviklingen i regionen. Det store spørsmålet blir derfor om vekstimpulsene i Kina snart vil returnere eller ikke.

Kinas økonomi spiller en kritisk rolle for børsutviklingen i Asia, hovedsakelig fordi landets massive økonomi er dypt integrert i regionen gjennom handel, investeringer og produksjonskjeder. Enhver økonomisk svingning i Kina kan derfor resultere i direkte og betydelige effekter på de asiatiske markedene, påvirke eksport- og importavhengige land, investorers tillit og risikoappetitt, samt føre til valutasvingninger.

I tillegg kan Kinas politikk og teknologiske innovasjoner ha vidtrekkende følger for den regionale og globale økonomien, noe som ytterligere forsterker landets betydning for børsindekser i hele Asia.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 81,53 dollar per fat, ned -1,4 prosent fra tirsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er opp 0,8 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund; 11,19 NOK, 10,93 SEK, 6,98 DKK og 0,94 EUR, mens 1 EUR koster; 12 NOK, 11,68 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,94 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,58).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,39 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Oljeprisen fortsatte å synke på tirsdag og omsettes nå nær 80 dollar per fat. Bekymringer knyttet til avtagende etterspørsel og økende tilbud har bidratt til prisfallet. Nye tall fra Det amerikanske petroleumsinstituttet viser at oljelagrene i USA steg betydelig forrige uke, noe som er en negativ indikator for oljeprisen.

Rapporter fra Det amerikanske petroleumsinstituttet (API) er essensielle for oljemarkedet siden de tilbyr aktørene innsikt i tilbuds- og etterspørselsdynamikken i verdens største oljeforbrukende nasjon. Informasjon om oljelagerstanden kan avsløre forbrukstrender og signalisere potensielle skift i oljeprisen. Lagernivåer som er høyere enn forventet, kan tyde på en lavere etterspørsel eller overtilbud, som ofte fører til prisnedgang.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer