Gå til hovedinnhold

Å tape penger!

Alle som har eid aksjer, har opplevd katastrofen å tape penger. Hvis man går inn kamikazestyle, og putter alle pengene i selskaper uten positiv cashflow, er det stor sannsynlighet for at man opplever en “wipeout” i løpet av livet. Forhåpentligvis representerte NAUR kun 10-25% av porteføljen, men det er uansett et tap som er vanskelig å rette opp. Ettersom absolutt alle i aksjemarkedet opplever slike tap i løpet av karrieren, noen mer enn andre (inkludert meg selv), har jeg gjort meg noen tanker:

1. Det viktigste er å lære. Du får ikke gjort noe med tapet, annet enn å akseptere det, og prøve så godt du kan å ikke gjenta feilen. I NAUR sitt tilfelle er det sikkert for stor allokering til en aksje uten cashflow (de er i utviklingsfasen frem til de går med overskudd). Ikke ta ansvaret for at du “burde ha visst”, for her var det ingen som visste hvor galt det egentlig stod til. Du handler ikke på innsideinformasjon.

2. Ikke ta avgjørelser i blodtåka. Det vil si; Gråter du, eller river av deg håret i sinne, skal du ikke investere penger.

3. På ingen måte føl at penger tapt i en aksje, skal tjenes tilbake i den samme aksjen. Denne feilen har jeg sett og hørt flere ganger, og grenser til idioti. Enhver aksje, på ethvert tidspunkt, må gjøre seg fortjent til pengene dine. Akkurat nå er det stor usikkerhet i NAUR, og da bør man ikke kjøpe aksjer. Det finnes over 350 andre alternativer på Oslo Børs.

4. Du er ikke alene! Tenk bare på at Texas Teachers Union er på fjortende plass på NAUR listen med 8 millioner aksjer. Hva slags forhold lærerne i Texas har til en svensk jern malm gruve er uvisst, men de 48 millioner kronene de tapte på aksjen er høyst reelle.

5. I stedet for å bli forbanna, bruk energien som kommer av store tap til å få respekt for de store svingningene. Bygg opp en frykt for å tape igjen, og lær så mye du kan for å øke dine egne odds på neste investering.

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer