Gå til hovedinnhold

Hva er risiko og avkastning?

Når det gjelder sparing og investering spiller risiko og avkastning en sentral rolle. Din personlige risikotoleranse og tidshorisont er avgjørende faktorer for hvordan du bør planlegge både sparing og investering, samt hvordan du bør sette sammen din portefølje.


Hva er risiko og risikotoleranse?

💡 Risiko refererer til usikkerheten eller muligheten for tap som er knyttet til en investering. Risiko i finansmarkedet måles som regel ved svingninger i verdien på en investering.


💡 Risikotoleranse refererer til din evne og vilje til å akseptere verdisvingninger. Noen har høy risikotoleranse og er villige til å påta seg mer risiko i håp om å oppnå høyere avkastning, mens andre foretrekker lavere risiko selv om det kan føre til lavere avkastning.


Du har kanskje hørt ordtaket "ikke legg alle eggene i én kurv".

Dette er også viktig når det kommer til sparing og investering. Å spre investeringene dine over ulike aktiva, regioner og sektorer kan bidra til å redusere risikoen og potensielle tap. Dette prinsippet kalles diversifisering, og det handler om å sikre at du har en balansert og robust portefølje som tåler forskjellige markedsforhold.

💡Hva er aktiva? I en økonomisk sammenheng refererer aktiva til verdier eller eiendeler som en person, bedrift eller organisasjon eier. Disse verdiene eller eiendelene har i prinsippet en økonomisk verdi som kan omsettes for penger.

I en finansiell sammenheng inkluderer dette blant annet kontanter, bankinnskudd, aksjer, obligasjoner, fond eller andre verdipapirer.


En annen viktig faktor å vurdere er din tidshorisont. Hvor lang tid har du til rådighet før du trenger å bruke pengene du sparer? Jo lengre tidshorisont du har, desto mer fleksibilitet har du til å investere i aktiva med høyere potensiell avkastning, selv om de også kan ha høyere risiko. På den andre siden, hvis du har en kort tidshorisont og trenger pengene på kort sikt, kan det være lurt å velge mer stabile investeringer med lavere risiko.

Uansett hvilken tilnærming du velger, er det også viktig å følge opp porteføljen din regelmessig. Markedsforhold og dine egne økonomiske mål kan endre seg over tid, og derfor bør du jevnlig vurdere og tilpasse dine investeringer og sparemål. Ved å kombinere risikovurdering, tidshorisont, diversifisering og regelmessig oppfølging, kan du legge grunnlaget for en fornuftig og tilpasset spare- og investeringsstrategi som hjelper deg med å nå dine økonomiske mål.

Det er en klar sammenheng mellom avkastning og risiko på lang sikt. Jo høyere forventet avkastning, dess høyere risiko. Dette er illustrert i eksempelet under.

Forventet avkastning og risiko

Hva er avkastning?

💡Avkastning er et mål på gevinsten eller tapet en investering har gitt over en viss periode. Avkastningen er ofte uttrykt som en prosentandel av den opprinnelige investeringen. Avkastningen kan også bli negativ i enkelte perioder, noe som betyr at du har tapt penger.


Høyere avkastning kan bidra til å øke formuen din og oppnå målene dine på kortere tid. Imidlertid er høyere avkastning ofte forbundet med høyere risiko. Som sagt, refererer risiko til usikkerheten eller muligheten for tap som er knyttet til en investering. Høyrisikoinvesteringer har da potensialet for større tap, mens lavrisikoinvesteringer har en tendens til å være mer stabile, og med lavere avkastning.

💡 NB: Selv om det normalt er en sammenheng mellom avkastning og risiko, er det ikke slik at økt risiko automatisk fører til høyere forventet avkastning. Her er det mange som misforstår. En tilfeldig valgt enkeltaksje har ikke høyere forventet avkastning enn et tilfeldig valgt aksjefond, men enkeltaksjen har høyere risiko, fordi den normalt svinger mer enn et aksjefond. Undersøkelser viser også at de mest risikable aksjene, de som svinger mest, faktisk gir lavere langsiktig avkastning enn mindre risikable aksjer (!).


Det er viktig å forstå din egen risikotoleranse og finne en balanse som passer for deg. Dette innebærer å vurdere din økonomiske situasjon, investeringshorisont, mål og personlige preferanser. Noen mennesker er villige til å ta større risiko for å jage høyere avkastning, mens andre foretrekker å ha mer stabilitet og sikkerhet i pengene sine.

Forholdet mellom aksje- og renteandel i en investeringsportefølje er den beslutningen som påvirker avkastning og risiko mest. Aksjer og aksjefond er kjent for å svinge mye, mens renteprodukter som rentefond og obligasjoner generelt sett er mer stabile og har lavere svingninger. Ved å øke andelen aksjer i porteføljen, øker man vanligvis risiko og forventet avkastning, da man blir mer eksponert for aksjemarkedets svingninger.

På den andre siden, ved å ha en større andel av renteprodukter, reduseres risikoen, men avkastningspotensialet vil også være lavere. Å finne riktig balanse mellom aksje- og renteksponering er derfor viktig for å oppnå en risikoprofil som du er komfortabel med.

Sparer du til pensjon, med flere tiårs horisont, mener Nordnet og andre pensjons- og kapitalforvaltere at du bør ha en høy aksjeandel, typisk mellom 80 og 100 prosent. Husk på at mesteparten av pensjonsinntektene til nordmenn kommer fra folketrygden (NAV), og den er garantert og oppjusteres årlig med lønnsveksten. Dermed kan du ta høyere risiko (les: høy aksjeandel) med jobb-pensjon og privat pensjonssparing.


Diversifisering og porteføljestyring.

Diversifisering og porteføljestyring er to viktige konsepter innen sparing og investering som kan hjelpe deg med å redusere risikoen og maksimere avkastningen på lang sikt, selv om du ikke er veldig kunnskapsrik.

Diversifisering handler om å spre investeringene dine over ulike typer aktiva eller verdipapirer. Istedenfor å satse alt på én enkelt investering, sprer du risikoen ved å investere i forskjellige selskaper, bransjer, geografiske områder og investeringsklasser som aksjer, obligasjoner eller eiendom. Ved å diversifisere reduserer du sjansen for å bli hardt rammet av en enkelt negativ hendelse eller nedgang i en bestemt sektor eller selskap. Det er viktig å merke seg at diversifisering ikke garanterer profitt eller beskytter deg mot tap, men det kan bidra til å begrense risikoen.

Et globalt indeksfond investerer pengene over store deler av verden, i over 20 land og i mer enn 1.000 ulike selskaper. Norske aksjer utgjør for eksempel kun ca 0,3 prosent av et globalt indeksfond. Dette er et godt eksempel på et bredt diversifisert aksjefond.

Porteføljestyring handler om å administrere investeringene dine på en balansert måte. Det innebærer å vurdere dine risikotoleranse, tidshorisont, økonomiske mål og investeringsstrategi for å bygge en portefølje som passer for deg. En godt diversifisert portefølje kan inneholde en blanding av ulike aktiva som passer dine behov og mål.

Konklusjon: Du bør diversifisere investeringene dine ved å spre risikoen over ulike typer eiendeler, regioner og sektorer. Dette vil bidra til å begrense eksponeringen mot enkeltselskaper og enkeltsektorer og vil skape en mer balansert portefølje. Å finne riktig balanse mellom risiko og avkastning er nøkkelen til å oppnå dine økonomiske mål på en trygg og ansvarlig måte.


Samtlige artikler og innlegg på Nordnet Academy er rent informative artikler, og ingen av disse skal anses som finansiell rådgivning.


Gi pengene dine muligheten til å vokse.Åpne konto