Gå til hovedinnhold

Unoterte aksjer.


Hva er en unotert aksje?

Når man snakker om aksjer, sikter man stort sett til aksjer som er notert på en av de store regulerte børsene, for eksempel Euronext Oslo eller Dow Jones. Det finnes også aksjer som ikke er notert på noen liste og disse aksjene omtales som unoterte aksjer. Det er vanlig at mindre selskaper ikke er børsnoterte, men det finnes også store selskaper som er unoterte.

På lik linje med børsnoterte aksjer kan unoterte aksjer også være en såkalt ordinær aksje eller en preferanseaksje. Ordinære aksjer er ordinære aksjer som f.eks. har rett til å motta utbytte og stemme ved generalforsamling. Preferanseaksjer har særskilte vilkår knyttet til seg, f.eks. prioritet til utbytte eller et forhåndsbestemt tidspunkt hvor preferanseaksjen kjøpes tilbake av selskapet, såkalt innløsning.


Ta kunnskapstesten

Vurder dette før du handler unoterte aksjer

Det er ingenting som hindrer deg i å handle unoterte aksjer. Det kan riktignok være mer risikabelt pga. følgende grunner:

  • På de store børsene er det normalt alltid noen som ønsker å kjøpe eller selge en aksje. Når en aksje er unotert kan den ikke kjøpes eller selges når som helst, noe som gjør det vanskeligere å selge på ønsket tidspunkt eller til ønsket pris. Dette kaller vi likviditetsrisiko og den er høyere for unoterte aksjer.

  • Åpenheten i selskaper som er unoterte er ofte dårligere. De er ikke omfattet av de samme reglene når det gjelder kvartalsrapporter med mer – som børsnoterte selskaper er.

  • Det kan være vanskelig å vite hvilken pris du får for en unotert aksje, fordi det normalt er få kjøpere og åpenheten er normalt dårligere. Du risikerer å ikke finne en kjøper til den gitte pris.

Noen ganger kan et unotert selskap ønske å hente inn nye penger og/eller endre eierstrukturen. I forbindelse med dette kan flere aksjer, eksisterende og/eller nyutstedte, tilbys i en begrenset periode til en fast pris. I noen tilfeller produserer selskapet da et informasjonsdokument, som noen ganger kan være i form av et prospekt. Selv om prisen da er satt og det vil være lettere å kjøpe aksjer, vil det alltid være lurt å skaffe seg så mye informasjon som mulig før man investerer.