Gå til hovedinnhold

Preferanseaksjer.


Hva er en preferanseaksje? 

Preferanseaksjer (forkortet Pref) er en aksjetype hvor utbyttet fastsettes på forhånd. Preferanseaksjer beskrives ofte som en blanding mellom ordinære aksjer og obligasjoner fordi preferanseaksjer, i likhet med obligasjoners løpende rentebetaling, har faste løpende utbetalinger i form av utbytte. Preferanseaksjer har også noen likhetstrekk med et lån ved at det vanligvis er et forhåndsbestemt tidspunkt hvor preferanseaksjen kjøpes tilbake av selskapet. 

Hva er forskjellen mellom en preferanseaksje og en ordinær aksje?

Preferanseaksjers utbytte er normalt høyere enn utbyttet ordinære aksjonærer mottar. På den andre siden så gir ikke en preferanseaksje samme mulighet til å dele det fremtidige overskuddet som en ordinær aksje. Dette er fordi preferanseaksjer generelt sett ikke gir høyere utbytte enn det som er fastsatt på forhånd. Dersom selskapet har hatt et godt år, og derfor beslutter høyere utbytte, kan utbyttet til ordinære aksjonærer i noen tilfeller overstige utbyttet til preferanseaksjonærene. 

Sammenlignet med ordinære aksjonærer har preferanseaksjonærer prioritet ved utbytte. Dette betyr imidlertid ikke at utbyttet er garantert. Dersom selskapets økonomiske situasjon forverres, kan det hende at utbyttet på preferanseaksjen ikke utbetales i det hele tatt.

Vurder dette før du kjøper en preferanseaksje 

Hver enkelt preferanseaksje har vilkår for innløsning, dvs. når og til hvilken pris selskapet kan kjøpe tilbake aksjen. Enten kan selskapet kjøpe tilbake preferanseaksjen når de vil, eller så finnes det et forhåndsbestemt tidspunkt. Kjøper du en preferanseaksje til en høyere pris enn innløsningskursen, risikerer du et tap tilsvarende differansen ved innløsningen. 

Preferanseaksjer er følsomme for endringer i rentenivået. Stiger markedsrenten, synker verdien av preferanseaksjer. 

Noen preferanseaksjer kan ha lav likviditet, hvilket innebærer at det kan være vanskelig for en innehaver å selge sin beholdning på ønsket tidspunkt. 

Ta kunnskapstesten