Gå til hovedinnhold
Nettleseren du benytter deg av, støttes ikke lenger av Nordnet. Klikk her for å se hvilke nettlesere vi støtter og anbefaler at du bruker.

Sparing til barn, nå også på aksjesparekonto

Nå kan du opprette aksjesparekonto for dine barn. I dette blogginnlegget kan du lese tips til hvordan du smart kan spare til barn.

Et tema som går igjen blant våre kunder er søken etter et bra oppsett for sparing til sine barn eller barnebarn. Med historisk lave renter på bankkontoen, som etter inflasjon til og med ender i minus, er det flere og flere med langsiktig sparehorisont som velger å sette pengene i fond.

De som velger dette lurer da blant annet på om de skal spare i sitt eget navn eller opprette nye kontoer på barna med fullmakt, og ikke minst hva slags kontotype skal de velge. I tillegg lurer også mange på hvilke fond de bør spare i og hva som skjer ved evt. arv.
Jeg tar for meg disse temaene hver for seg for å vise oversikten over valgene man har og fordeler og ulempene ved disse.

Sparing til barn i foreldrenes navn

Vi starter med den enkleste måten å gjøre det på, som er å opprette flere kontoer i sitt eget navn som man bare øremerker barna. Hos Nordnet gjøres dette enkelt med noen få tastetrykk når man er logget inn.

Verdiene står da på deg, og du står helt fritt når verdiene etter hvert skal overføres til barnet. Ulempen med å ha det i sitt eget navn er at ved død vil dette bare gå inn i dødsboet sammen alt annet uten at pengene nødvendigvis tilfaller personene de var ment. Et alternativ da er å investere via Investeringskonto Zero som man har mulighet til å begunstige kontoen til barnet (eller den du måtte ønske), som gjør at man ved død vil sikre seg at verdiene går til nettopp barnet du har spart til.

I denne episoden av #pengepodden får du høre mer om sparing til barn: Smart sparing til barn

Spare til barn med fullmakt

Når man sparer i et mindreårig barn sitt navn vil foreldrene ha fullmakt og ansvar for verdiene til barnet fyller 18 år, da fullmakten opphører.
Blant fordelene ved dette er ryddigheten og at barrieren for foreldre å gå inn å f.eks låne penger av barnet er større, enn hvis pengene kun er øremerket.

Mange foreldre og besteforeldre ønsker å overføre aksjer og/eller aksjefond til barnet i forbindelse med bursdager, konfirmasjon etc fremfor å gi penger. Dette lar seg riktignok ikke gjøre på alle kontotyper, men er fullt mulig på en vanlig Aksje- og fondskonto.

Andre fordeler som kan nevnes er at barnet kan delta i børsnoteringer av selskap du finner spennende. Visste du at det på Oslo Børs finnes over 6000 barn som eier aksjer på Oslo Børs?

De som ønsker å forvalte verdipapirene på barnets konto litt aktivt bør velge en kontotype som gir utsatt skattefordel. Det vil si du kan endre porteføljen uten at det blir belastet skatt og du dermed reinvesterer hele gevinsten uten å ta penger ut av kontoen for å betale skatt, eller betale skatten for barnet. Renters-rente-effekten av dette kan være hyggelig, spesielt over tid og langsiktig sparing.
Kontotyper som har denne egenskapen er Investeringskonto Zero og Aksjesparekonto, som begge kan opprettes på mindreårige.

Les mer om aksjesparekonto her

Merk! Ting å være oppmerksom på

Det er noen ulemper som kan inntreffe som man skal være oppmerksom på.

  • Barnet kan miste eller få mindre lån og stipend ved høy formue i forbindelse med studier.
    Se reglene til lånekassen her
  • Overstiger barnet sin formue 170000 kr kan overformynderiet komme inn og overta forvaltningen.
  • En fullmakt faller fra på 18 års dagen og barnet kan i praksis gjøre hva han/hun vil med pengene. Det er jo fullt mulig å justere kontoen i forkant men det er verdt å nevne det så ikke mange års hard sparing reinvesteres i russebuss, vannscooter eller en heidundranes sydentur.

Se også: 5 grunner til å ha mer enn en aksjesparekonto

Barne-portefølje

Mange har preferanser på hva porteføljen til barnet eller barnebarnet skal inneholde. Skal den bestå av et globalt indeksfond og/eller kanskje fond eksponert mot spesifikke sektorer eller regioner etc.

Andre har tilnærmingen at de må begynne å spare og rett og slett bare få satt pengene i arbeid. Uten nødvendigvis å ha noen sterke meninger om hva de skal investere i.
For å hjelpe disse har Nordnet to tjenester. Nordnet ferdige porteføljer og Investeringsguiden. Disse hjelper deg å raskt komme i gang med sparingen ved å foreslå fond som passer din (eller barnet sin) risikoprofil.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
8 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
04.01.2022 10:43

Hvordan øremerker man konto i eget navn til barna, er det bare å gi ASKen navnet til barnet? Eller er det noe annet man må gjøre for at den skal være separat fra andre kontoer?

Gjest
Gjest
04.05.2018 13:08

Hei, hvis man sparer i eget navn, og ønsker å overføre kontoen til barnet når det fyller 20, vil det utløse gevinstbeskatning på andelene man overfører?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
12.08.2018 17:38

.

Ikke i følge denne blogg-posten fra Gjensidige: https://www.gjensidige.no/privat/nytt/01-17/spar-smartere-til-barna

“Til slutt skal du få et smart, men lite kjent skatteråd: Sparing i aksjefond vil forhåpentlig gi solid gevinst. Den skal beskattes. Hvis dere overfører fondet til barnet, slipper dere å skatte av gevinsten. Barnet overtar skatteforpliktelsen. Da kan det være smart at barnet selger fondsandelene sine i en periode hvor det har lav inntekt, for eksempel i studietiden. Da blir gevinsten nemlig skattefri!”

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
15.08.2018 11:02

Hei Beate,

Beklager sent svar. Det er riktig som Terje Andersen skriver, aksjesparekonto arves med skattemessig kontinuitet. Det vil si at barnet overtar skatteforpliktelsen.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.03.2021 16:42

Slik jeg leser det står det at en kan overføre FOND skattefritt til barnet. Hva gjelder, fond eller hele ASK kontoen som også kan inneholde aksjer?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
22.03.2021 16:03

Hei Nico. Aksjesparekontoer som skal gis i gave må overføres i sin helhet. Det er ikke mulig å gi bort deler av beholdningen. Når du gir Aksjesparekontoen din i gave blir den overført med skattemessig kontinuitet. LEs mer: https://www.nordnet.no/faq/2489-hvordan-gir-jeg-min-aksjesparekonto-i-gave?phrase=aksjesparekonto&take=20
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
05.12.2017 17:43

Lånekassen regler kommer ikke opp 😥

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
06.12.2017 12:53

Hei. Takk for at du sa fra. Vi har nå lagt inn korrekt lenke.