Gå til hovedinnhold

Leie eller eie?

Nå begynner tiden for å lete etter ny bolig for mange studenter, enten man er ferske studenter eller er ferdig med studiene og fått første jobb. Vi leser om den fantastiske utviklingen i boligmarkedet og mange er nok inne på tanken om å kjøpe bolig i stedet for å leie.  I noen tilfeller vil det absolutt lønne seg å kjøpe bolig, mens det i andre vil det være lurest å leie.

Så hvorfor vil folk eie?

 • Troen på at boligprisene vil fortsette å stige
 • Du planlegger å bo i denne boligen i flere år.
 • Du liker bedre å betale til deg selv enn til en utleier. Avdrag er sparing.
 • Du har lyst til å ha et sted som du kan sette spiker i veggen som du vil og kalle ditt eget.
 • Skattefordelene er unektelig svært tiltrekkende.

Hva taler for å leie?

 • Du tror ikke boligprisene vil fortsette å vokse
 • Du skal bo i boligen bare en kort periode
 • Du trenger fleksibilitet i bosituasjonen
 • Du har en usikker jobbsituasjon
 • Du orker ikke vedlikeholdsansvaret som følger med det å eie.

Vi kan se på et eksempel:

Hvis vi tar utgangspunkt i en lånerente på 5 prosent over tid og trekker fra 28 prosent skatt så sitter en igjen med en reell rentekostnad på 3,6 prosent.

Dersom du leier for 6 000 kr/mnd kunne du betjent rentene på et lån på 2.000.000 kroner. I og med at du bare får låne 85 prosent av boligverdien i banken betyr det at du ville kunne hatt en leilighet til 2 352 000 kr. Det som imidlertid holder igjen festen for mange er følgende:

 • Egenkapitalkrav (15%): 352 000 kr
 • Inntektskrav (lån max 3x inntekt): 667 000 kr

Svært få, om noen, studenter har det som kreves for å oppfylle disse betingelsene og dermed må de innynde seg hos “nær-banken” – altså mamma, pappa og besteforeldre og skaffe seg medlåntagere. Så kan man jo skrike ut alt en vil om at vår foreldregenerasjon er skyld i boligprisoppgangen fordi de har hjulpet sine unge inn i boligmarkedet. De fleste foreldre som har anledning til det hjelper de unge til boligkjøp. Realiteten er jo at de unge uten økonomisk støtte som går i budrunde mot en ungdom som har “nær banken” i ryggen har minimale sjanser på å få tilslaget på boligen. De som ikke har fått hjelp, må vente mye lengre og spare store summer før det kan være aktuelt med kjøp av bolig.

Det beste for de fleste vil være å komme seg inn i boligmarkedet – heller før enn senere. Prisstigningen tilsier at det ikke er smart å vente. Mange har god hjelp i “Nær-banken”. Men alle unge som tjener over 55 600 kroner (grensen for å få nyttiggjort deg skattefradraget) i året bør uansett spare i BSU. Riktignok bør man jo ikke bruke denne kontoen før den er fylt opp og de færreste førstegangskjøpere har fylt opp konten med 150 000 kr som er maks. Bankene blir i alle tilfeller mer vennlig innstilt om du viser at du sparer.

Et godt råd er å skaffe seg en samboer til å dele utgiftene og lånekostnadene med. Da kan man også få mulighet til å kjøpe en større bolig. Man får ofte gode opplevelser og kos på kjøpet med en samboer. Altså en vinn vinn situasjon.

Noen gode grunner til å vente med å kjøpe bolig på tampen:

 • Dersom du skal bo i boligen bare et par år vil kostnader til dokumentavgift som er 2,5 prosent av kjøpsprisen (gjelder selveierboliger) og kostnader til megler når boligen skal selges ( rundt 2, 5 prosent det også) spise opp en eventuell prisstigning på boligen.
 • Risikoen for kortsiktige prisfall: Har du kjøpt en leilighet til 1,5 millioner kroner med 300.000 i egenkapital, vil et prisfall på 10% medføre at du har tapt halvparten av egenkapitalen. Det er dramatisk.
 • Noen skal jobbe eller studere i strøk der boligmarkedet ikke er like hett som i storbyene. Hvis man vet at man skal flytte derfra når utdannelsen er ferdig, kan det være smart å leie bolig. Du kan risikere å få lavere pris eller ikke få solgt når tiden kommer for å dra. Det er ikke moro å sitte med skjegget i postkassa og all egenkapitalen din i noen vegger langt unna der du vil bo.

Mvh

Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer