Gå til hovedinnhold

Shorting.

Når du spekulerer i at en aksje faller i verdi kalles det for å shorte. Det innebærer at du låner aksjer som du så selger. Forhåpningen er at aksjene faller i verdi slik at du kan kjøpe de til en lavere pris når du skal levere de tilbake.

Risikoen med shorting er at aksjekursen stiger – da vil du tape penger. Aksjekursen kan stige så mye at du taper mer enn pengene du stiller som sikkerhet.

Test kunnskapen din.

Når du har lest om shorting kan du teste kunnskapen din ved å ta en test. Får du alt riktig får du muligheten til å begynne å shorte.

Derfor låner man ut aksjer.

For at du skal kunne shorte må det finnes noen som er villig til å låne ut aksjer. Den som låner ut aksjer kan når som helst be om å få disse tilbake. Det er derfor risiko for at du må stenge short-posisjonen din tidligere enn planlagt.

Vanligvis er det de store fondsselskapene eller pensjonsstiftelser som låner ut aksjer til shorting. Den som låner ut får renter på de utlåne aksjene. Du som tar aksjelånet og shorter betaler en rente og eventuelt en administrasjonsavgift, så lenge du har en short-posisjon på kontoen din.

Du som selger short må stille sikkerhet på kontoen din. Dette sikrer at du kan betale dersom posisjonen beveger seg i feil retning. Både saldo og eventuell belåningsverdi som du har på kontoen kan benyttes som sikkerhetskrav.

Eksempel.

En aksje koster 100 kroner og du tror at den skal falle i pris. I stedet for å kjøpe, velger du å selge aksjen. I og med at du ikke har aksjen fra før så får du et negativt antall aksjer på kontoen din.

For å avslutte short-posisjonen må du kjøpe tilbake samme antall aksjer som du har solgt. Hvis for eksempel aksjen handles for 50 kroner og du kjøper den tilbake så får du en gevinst på 50 kroner per aksje, eksklusiv kostnader.