Gå til hovedinnhold

Hei! Hva kan vi hjelpe deg med?

Hva er en tegningsopsjon (TO)?

En tegningsopsjon er et verdipapir som gir innehaveren rett til å kjøpe en nyutstedt aksje til en forhåndsbestemt pris i løpet av en bestemt tidsperiode i fremtiden. Informasjon om den spesifikke tegningsopsjonen finner du i prospektet.

 

En vanlig praksis er at tegningsopsjoner blir bokført på kontoen i forbindelse med en emisjon der man har kjøpt units; hvor en unit kan være en kombinasjon av for eksempel aksjer og tegningsopsjoner. I slike tilfeller er det vanlig å legge hele kostnadsbeløpet på aksjen, og anskaffelseskostnaden (GAV) for tegningsopsjonene er lik null. Tegningsopsjonen forkortes ofte som TO og følges ofte av et tall, avhengig av hvilken serie tegningsopsjonen tilhører.

 

Eksempel:

Ellwee TO1 (Ellwee tegningsopsjon serie 1) gir deg i løpet av påmeldingsperioden fra 1. mai 2021 til 31. mai 2021 rett til å tegne (kjøpe) en ny aksje i selskapet per en tegningsopsjon til en pris på 2,5 SEK per aksje. Hvis Ellwees aksje handles høyere enn 2,5 SEK i løpet av påmeldingsperioden, har tegningsopsjonen reell verdi og er "in the money". Hvis tegningsopsjonen er "in the money", oppretter Nordnet en selskapshendelse der du kan velge å utnytte tegningsopsjonene dine.

 

Hvis derimot Ellwees aksje handles lavere enn 2,5 SEK i løpet av påmeldingsperioden, er opsjonen "out of money" og vil bli verdiløs etter at påmeldingsperioden er over. I dette tilfellet vil det være billigere å kjøpe Ellwee-aksjen på børsen i stedet for å utnytte en tegningsopsjon og betale 2,5 SEK per aksje.

 

Ønsker du å benytte tegningsopsjonene dine?

I løpet av påmeldingsperioden kan du svare på tilbudet via "Mine sider" – «Selskapshendelser og børsnoteringer», forutsatt at det er siste eller eneste tegningsperiode. Hvis selskapet har flere tegningsperioder og du ønsker å benytte tegningsopsjonen i en av de første periodene, sender du i stedet en melding fra innlogget bruker med informasjon om hvilken tegningsopsjon det gjelder, hvilken konto og hvor mange tegningsopsjoner du ønsker å utnytte.

 

Ønsker du å kjøpe tegningsopsjoner?

Hvis tegningsopsjonene er omsettelige, vil de være tilgjengelige i en begrenset periode. Før du kjøper tegningsopsjoner, må du gjennomføre kunnskapstesten "Tegningsretter, Unitretter og Tegningsopsjoner". Dersom du har kjøpt tegningsopsjoner, må du enten svare på tegningsopsjonene eller selge dem. Hvis ikke faller de verdiløse etter siste handelsdag.

 

Ønsker du å selge tegningsopsjoner?

Verdien av tegningsopsjonene vil avhenge av om opsjonene er "in the money" eller ikke, samt markedets forventninger til hvordan aksjekursen vil utvikle seg i gjenværende tid for tegningsopsjonen. Du trenger ikke vente på tegningsperioden, men du kan selge tegningsopsjonene forutsatt at de er omsettelige.

Svarte dette på spørsmålet ditt?

Tilbake