Gå til hovedinnhold

Belåning.

Å låne penger med verdipapir som sikkerhet kalles for verdipapirbelåning. For de lånte pengene kan du kjøpe flere verdipapir, eller så kan du ta ut pengene for å bruke dem til andre ting.

Derfor kan det være bra med belåning.
Du kan ta opp belåning for å øke eksponeringen din i verdipapirer. Har du sterk tro på at noe kommer til å øke kan du kjøpe mer ved hjelp av lånte penger.

Det er viktig å holde rede på risikoen, da du kan miste både din egen kapital og de lånte pengene.

Test kunnskapen din.

Når du har lest om belåning kan du teste kunnskapen din ved å ta en test. Får du alt riktig får du muligheten til å belåne investeringene dine.

Avdragsfritt lån.

Det er ingen nedbetalingskrav, da du kan være belånt så lenge du vil. Du betaler rente på beløpet som er din nettokreditt fra dagen du begynner å benytte kreditten (saldo – kreditsaldo = nettokreditt).

Du kan velge å betale tilbake kreditten når som helst ved å flytte penger til kredittkontoen din. Nettokreditten som du betaler rente på vil automatisk bli lavere når du setter inn penger i valutaen du har lånt, på kontoen din.

Kort om gearing.

Når du kjøper verdipapir for lånte penger oppstår en gearing-effekt ved at du får en større eksponering.

Resultatet blir at du får større gevinst dersom det går i rett retning. Tenk også over at tapene blir større hvis det går i feil retning.

Eksempel uten en diversifisert portefølje

Du vil handle Orkla-aksjen med belåning. Du eier allerede i dag Orkla-aksjer til en verdi på 100 000 kroner, og ettersom aksjen gir en belåningsverdi på 85 prosent har du 85 000 kroner å bruke til å handle på kreditt. Handler du ytterligere Orkla-aksjer, eller andre verdipapir med 85% belåningsgrad vil du ha mulighet til en total eksponering på over 600 000 kroner med 100 000 i egenkapital.

Eksempel med en diversifisert portefølje

La oss si at du ønsker å investere 750 000 kr ved hjelp av belåning under forutsetning at porteføljen din oppfyller våre krav til diversifisering. I dette tilfellet er ikke porteføljen tilstrekkelig diversifisert, men du gis mulighet til å investere opp til 500 000 kr med hjelp av belåning.

Egne midler: 150 000 kr
Opprinnelig belåningsgrad: 70 % (3x gearing)
Andel av største posisjon: 40 %
Ny belåningsgrad på din beholdning: 80 % (5x gearing)