Gå til hovedinnhold

Gi en spareavtale i gave

Har du problemer med å finne en julegave som har en varig verdi? Mitt tips er å gi bort en spareavtale i gave til jul. En slik gave skaper interesse for sparing og kan for eksempel gi et viktig bidrag til et fremtidig boligkjøp!

Til jul er en slik gave spesielt aktuell, i stedet for å bruke masse penger på å kjøpe tulleting folk ikke har bruk for eller lyst på. Aksjefond passer for alle. Min erfaring fra å gi aksjefondsandeler til bursdager og jul til nevø, nieser og fadderbarn (og etter hvert egne barn) er at kontanter de får forsvinner «i det store sluket», men aksjefond ser de annerledes på. De skjønner at det lønner seg å spare. Når de blir eldre lærer de også litt om avkastning og risiko samt verdiskapning i næringslivet.

Jeg har også opplevd at når jeg stoppet den faste sparingen for et fadderbarn etter noen år, så fortsatte foreldrene sparingen. Nå, mange år etter, har verdien av fondsandelene blitt til et viktig egenkapitalbidrag til podens første boligkjøp.

Ikke nok med det: Du har samtidig løst julegaveutfordringen for mange år fremover – siden en spareavtale tikker og går helt til du sier den opp.

Som du kanskje vet, slår månedlig sparing i aksjefond spesielt gunstig ut over tid. Årsaken til dette er tredelt: For det første er forventet avkastning på lang sikt vesentlig høyere enn bankrenten. For det annet automatiserer du sparingen ved å opprette en månedlig eller årlig spareavtale. For det tredje tvinger du deg til å kjøpe fondsandeler også når markedene er dårlige, noe som ellers er vanskelig.

Hvordan opprette månedlig sparing?

Aller først må du opprette en konto i Nordnet til deg selv, eller i navnet til den som skal motta sparingen. Les om opprettelse av konto i Nordnet for mindreårige her.

Vil du spare kun i aksjefond er en aksjesparekonto normalt å foretrekke. Vil du ha noe lavere risiko, og spare i kombinasjonsfond – som inneholder både aksjer og renter – er Investeringskonto Zero normalt det beste.

For å opprette en spareavtale gjør du følgende: Logg inn med Bank ID. Gå inn på «Mine sider» på menylinjen øverst på nye nordnet.no. Deretter velger du «Spareavtale» i menyen. Du får nå tre valg, som alle leder til en månedlig spareavtale: 1. Sett opp månedlig spareavtale (for de som vet hvilket fond de vil spare i). 2. Nordnet hjelper meg (for de som vil ha hjelp til å velge fond). 3. Børsnoterte fond – ETF (for de som vil spare månedlig i ETFer). Til slutt velger du beløp og fond.

Du kan selv velge datoen pengene skal trekkes fra konto. Sørg derfor for at det er nok penger på den aktuelle Nordnetkontoen noen dager før denne datoen. Dette kan for eksempel løses ved å opprette en fast overføring fra din bank til Nordnetkontoen (husk KID-nummer). Er det ikke penger nok på konto en måned, hopper man over fondskjøpet denne måneden, og forsøker igjen påfølgende måned.

PS: Vi tilbyr kun månedlig spareavtale. Ønsker du et årlig innskudd i forbindelse med jul eller bursdag, må dette gjøres manuelt. Du kan imidlertid spare helt ned i 100 kroner måneden – ergo er 1200 kroner det minste årlige beløpet i en spareavtale.

Les også: Slik sparer dere smart til barna

Hva skal du spare i?

Utvalget av fond er stort. Nordnet har mer enn 800 verdipapirfond på plattformen. Skal du spare langsiktig, bør du fortrinnsvis velge aksjefond fremfor rentefond eller kombinasjonsfond, for å få høyest mulig forventet langsiktig avkastning.

Er du lite interessert i fond, og bare skal ha ett aksjefond, anbefaler jeg et globalt indeksfond. Da får du best mulig risikospredning – over store deler av verden – og er sikret aksjemarkedets avkastning. vårt billigste globale indeksfond er Nordnet Indeksfond Global ESG.

Følger du litt mer med, kan du velge et aktivt globalt aksjefond med god historikk. Du finner globale aksjefond her, både aktive fond og indeksfond. For å se kun indeksfond, kryss av for rubrikken “indeksfond” oppe på siden. ETF (børsnoterte fond), er også et alternativ til vanlige verdipapirfond. ETFer er fond som handles på børsen som aksjer. Nordnet tilbyr kurtasjefri månedssparing i noen titalls ETFer. Her betaler du kun valutavekslingsgebyr og forvaltningshonorar i ETFene.

For mange er det naturlig å tenke på fond i det norske markedet, men det er viktig å huske på at Norge utgjør under 1 % av verdensøkonomien, og har en næringsstruktur dominert av olje, oil-service og råvareprodusenter. En eksponering mot Norge får du i disse norske aksjefondene. Ellers har Norden samlet sett en god næringsstruktur. Norge, Sverige, Finland og Danmark er nesten som et «mini-verden» med store, veldrevne, internasjonale selskaper og godt regulerte markeder. Her er en liste med nordiske aksjefond, både aktive fond og indeksfond.

Finn noe du liker, og som du har langsiktig tro på.

Men nøl ikke – sett i gang! Det kommer til å bli den beste julegaven 🙂

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
10 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
17.12.2020 15:38

Hei
Kan spareavtale opprettes både i ASk og IKZ kontoene? Hvis ønsker jeg å spare i ASK, har jeg tilgang til alle fondene som er listet under lenkene ovenfor hos innlegget ditt?
Jeg vil velge ASKen min for å opprette spareavtale i. Men jeg vet ikke hvis jek kan kjøpe fund utennom norden?

Takk

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.12.2020 11:13

Hei. Alle våre aksjefond kan kjøpes på ASK-kontoen, selv om de investerer utenfor EU/EØS. Men du kan ikke kjøpe kombinasjonsfond (som inneholder både aksjer og renter) på en ASK-konto. Ei heller amerikansk-noterte ETFer, dvs ETFer som handles på USA-børsen. Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
17.12.2020 15:27

Hvordan oppretter man spareavtale på voksne barn man er verge for uten at fylkesmannen tar kontroll kår det blir over 200.000,-.de vil mest sannsynlig selge fondene og sette pengene i banken.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.12.2020 11:23

Hei. Det er mulig for giver å presisere dette. Enkelte forvaltere og banker har en slik valgfri presisering når man oppretter konto. Bl a vet jeg at Skagenfondene har dette. (Jeg har etterlyst det i Nordnet også.) Det kan være en presisering a la “Andelene skal ikke forvaltes av eller være underlagt Fylkesmannens tilsyn. Det skal heller ikke være regnskapsplikt for gaven overfor Fylkesmannen.” Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
15.10.2020 15:56

Hvordan gjøres overføringen best mulig til et fadderbarn? (i Norge)

Gjest
Gjest
20.12.2019 10:03

Hej! Tack för bra info. Men hur gör man med skatt osv? Och hur skulle en eventuell overføring av dette konto gjøres i praksis når personen blir 18 år?

Och hur är det med en avtale till noen som bor i Sverige, lika jobbigt som för personen under med Nederland?

Tack igen!

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
06.01.2020 13:28

Hei Robert.
Samme råd som jeg ga til Sigurd gjelder dersom du vil gi en spareavtale i aksjefond til en slektning i Sverige. Gjør det enkelt.

Overføringen til din slektning når han eller hun fyller 18 år ville jeg gjort på følgende måte: Du selger aksjefondene og gir slektingen salgssummen fratrukket skatt. Sett beløpet inn på hans eller hennes bankkonto i Sverige.

Skatten kan være vanskelig å beregne eksakt, men vil maksimalt være 22 % av gevinsten. Jeg skriver maksimalt, fordi prosentsatsen vil være noe lavere pga skjermingsfradrag.

Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
18.12.2019 18:37

Er det mulig å gi spareavtale i julegave til utenlandske statsborgere? Jeg har en niese i Nederland som jeg sparer litt for

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
19.12.2019 09:07

Hei Sigurd. Det vil jeg ikke anbefale. Det vil bli mye arbeid med legitimering og skatterapportering, om det overhode er mulig. En enkel løsning er at du sparer i ditt navn i Norge, og gir din niese pengene til konfirmasjonen, til 18 års dagen eller lignende. Send henne f eks en årlig oversikt over sparesaldoen. Alternativt kan du overføre et årlig/månedlig pengebeløp til din nieses foreldre i Nederland, så kan de opprette en spareavtale for niesen din der.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.12.2019 19:19

Skjønner – Takk for svar! 🙂