Hvordan beskytter du porteføljen mot videre børsfall?

I fallende markeder er det en del som velger å selge seg ned i aksjer og aksjefond, siden man ikke vet hvor langt ned markedet skal. Et alternativ er å kjøpe en forsikring i form av produkter som stiger i verdi hvis markedet faller videre. Her forklarer vi ulike alternativer.

Aller først: Vi vet at dette «samle-innlegget» kommer litt sent. På den annen side har vi mange innlegg på Nordnetbloggen om sikringsstrategier som våre kunder kan søke seg frem til.

Før du leser videre vil vi minne om følgende: Ifølge de fleste studier får du best langsiktig avkastning i aksjemarkedet ved å lage en robust og diversifisert portefølje med høy aksjeandel – og sitte gjennom nedturene. De fleste som forsøker å time markedet, taper på det.

Når det er sagt er det mange av våre kunder som ønsker å være aktive og forsøke å slå markedet. Og en del klarer det. Atter andre erfarer at det kan være vanskelig å kjøpe seg inn igjen når det snur, fordi man da har blitt redd. For disse gruppene kan ulike shortprodukter være aktuelle.

Mange alternativer for å beskytte porteføljen

Vi starter enkelt og blir mer avanserte etter hvert.

Redusere aksjeandel

Selg noen av aksjene / aksjefondene dersom du er nervøs for tap. Plasser pengene på bankkonto eller i trygge rentefond inntil videre. Forsøk å kjøpe tilbake aksjene / aksjefondene på lavere nivå. Det er lettere sagt enn gjort. Husk: For å tjene på timing må du ha rett på to beslutninger: På salgstidspunktet samt på kjøpstidspunktet. I dette innlegget “4 spareråd når børsen stuper” har vi skrevet mer om disse vurderingene.

Kjøp gull eller statsobligasjoner

En alternativ sikringsstrategi er å kjøpe gull i form av en gull-ETF eller tilsvarende. Gullprisen stiger normalt når aksjemarkedene faller kraftig. Gullprisen har steget med ca 6 % hittil i år, men har faktisk falt litt den siste måneden (per 13.03.20). Merk at gull noteres i dollar, og i norske kroner har gullprisen steget ca 20 % i år. Les mer om investering i gull-ETFer og gullgruveaksjer her.

Det samme gjelder statsobligasjoner fra sikre stater. Det finnes rentefond som investerer i statspapirer med ulik løpetid. Et eksempel er KLP Statsobligasjon, som har gitt +3,3 % avkastning hittil i år, og +2,7 % siste måneden (per 13.03.20). Den sterke avkastningen skyldes fallende lange statsrenter. Risikoen i rentefond kan litt forenklet deles i renterisiko og kredittrisiko. Les mer om risiko i rentefond i dette innlegget.

Legg inn stop loss på aksjene

Når du kjøper en aksje eller ETF kan du legge inn en stop loss-ordre samtidig. Det innebærer enkelt forklart at du legger inn en latent salgsordre som skal utføres dersom aksjekursen faller under et gitt nivå. Stop-loss er et verktøy for risikostyring, for å sørge for at du ikke taper for mye.

Merk at du ikke kan være sikker på å få solgt på nøyaktig den stop loss-kursen du legger inn. I perioder med kraftige børsfall kan aksjen falle gjennom din stop loss uten å bli omsatt. I slike tilfeller må du ha lagt inn riktige “utløserbetingelser” for at aksjen skal bli solgt på en lavere kurs enn din stop loss-kurs. Det kan du lese mer om i dette innlegget om stop loss.

Kjøpe derivater som stiger i verdi når markedet faller (short mini futures eller bear-produkter)

Nå begynner det å bli komplisert. Med disse produktene kan du tjene penger på at en aksje, indeks eller en råvare faller, såfremt du kjøper en shortposisjon.

NB: Bruk av sikringsinstrumenter i form av opsjoner, futures og bear-produkter er komplisert, og krever god forståelse av det underliggende markedet og produktenes spesifikke egenskaper. I Nordnet må kundene bestå en kunnskapstest for å få lov til å handle disse produktene.

Bull & bear-sertifikater og mini futures er investeringsprodukter med høy risiko der du kan tape hele eller deler av investert kapital. Derfor er det viktig at du forstår hvilke risiko du tar når du investerer i børshandlede produkter. Utfyllende informasjon om produktene, risiko, kostnader og underliggende aktiva finner du på Nordnet Markets’ nettsider.

Mini futures gjør det mulig å investere uansett om du tror at en aksje, råvare eller indeks skal stige eller falle. Mini futures innebærer høy risiko for tap, men har tilsvarende stor oppside. Mini futures er børsnoterte verdipapirer som følger verdien på et underliggende instrument eller aktiva.

Å kjøpe de mest gearede produktene skal man være varsom med. Da skal det små kursbevegelser feil vei før man blir knocket ut – og man taper hele innsatsen. Et produkt med 10 ganger gearing, vil litt forenklet sagt bli knocket ut dersom underliggende går ca 10 prosent i feil retning. Når det er sagt: Mini futures og bull&bear-produkter har innebygget stop loss. Det betyr at du ikke kan tape mer enn innsatsen.

Nordets nettside for Mini futures finner du en oversikt over alle produktene du kan kjøpe. Du kan velge mellom over 1000 ulike instrumenter, med ulik retning (long-short), underliggende (Equinor, OBX-indeksen, SP500-indeksen, gull etc) og gearing (inntil 20 ganger gearing). Bruk søkefunksjonen og screeningen øverst for å finne riktig retning, aktivaklasse, underliggende etc.

Det er også en nettside for bull&bear-produkter. Også her er det over 1000 ulike instrumenter å velge mellom. Samme søkefunksjon og screening finner du her.

Her kan du se et nettkurs om mini futures på 32 minutter.

Her kan du se et nettkurs om bull&bear-produkter på 30 minutter.

Mini futures er ofte bedre egnet for investorer enn bull& bear-produkter. Årsaken er at bull&bear rebalanseres daglig. Mini futures rebalanseres ikke. Daglig rebalansering innebærer at store svingninger begge veier kan ødelegge din langsiktige avkastning. Slike produkter egner seg derfor dårlig til langsiktig sparing. I dette innlegget beskriver vi forskjellen mellom mini futures og bull& bear-produkter.

Noen ord om kostnader er også på sin plass: Kostnadene avhenger av produktene. Typisk er dette kurtasje, spread-kostnad og en rentekostnad for å finansiere gearing. Ved handel med produkter i annen valuta enn NOK belastes du i tillegg et vekslegebyr. Kostnadene er beskrevet på våre nettsider.

De fleste av våre kunder bruker opsjoner, futures, og bull&bear-produkter som kortsiktig spekulasjon og trading. Noen bruker også produktene som sikring av en portefølje, slik denne artikkelen handler om.

Litt om skatt til slutt: Skattemyndighetene behandler derivater (opsjoner, futures, bull/bear-produkter) som andre verdipapirer, selv om de har aksjer som underliggende objekt. Det innebærer at gevinst / tap beskattes som renter, med en sats på 22 %.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer