Gå til hovedinnhold

Første norske fondsplattform med EUs nye bærekraftskategorisering

Det finnes mange systemer for rangering av bærekraftige fond, men informasjonen har ikke vært standardisert. Med den nye kategoriseringen fra EU får vi en felles europeisk standard som vil gjøre det lettere for sparere å investere bærekraftig.

Nordnet vil være den første fondsplattformen i Norge som viser informasjon om EUs nye kategorier for bærekraft i fond. Det er jeg litt stolt over!

Den såkalte offentliggjøringsforordningen er en del av EUs reguleringspakke om bærekraft for aktører i finanssektoren. Forordningen stiller krav til visse bærekraftsrelaterte opplysninger om finansielle produkter, også fond. Forordningens overordnede mål er å gjøre det lettere for investorer å sammenligne ulike investeringsalternativer når det gjelder bærekraft, og på sikt å lede kapital til bærekraftige investeringer.

Artikkel 8 eller 9 – lysegrønn eller mørkegrønn

Fond som fremmer eller har som mål å gjøre bærekraftige investeringer, kan deles inn i to kategorier: artikkel 8 eller 9 – avhengig av fondets bærekraftsmål.

• Artikkel 8: Fondet fremmer miljømessige eller sosiale egenskaper, men har ikke bærekraft som et overordnet mål. Også kalt “lysegrønne fond”.

• Artikkel 9: Fondets formål er bærekraftige investeringer. Også kalt “mørkegrønne fond”.

Artikkelnummer (8 eller 9) og gjeldende farge (lysegrønn eller mørkegrønn) vises på Nordnets fondssider. Midler som ikke tilhører noen av disse to kategoriene vil bli vist som “ikke klassifisert”.

Se fondslisten på nordnet.no rangert etter den nye EU-kategoriseringen.

Mange ulike bærekraftsrangeringer

Det finnes i dag en rekke forskjellige systemer for kategorisering av bærekraftige fond, utviklet av ulike private aktører. Frem til nå har vi på Nordnets plattform brukt Morningstars bærekraft-score, som basert på data fra Sustainalytics. Sbanken bruker en annen, DNB en tredje og Storebrand en fjerde. Vi har også sett at en del fond rangeres ulikt på bærekraft av de ulike aktørene.

Ambisjonene har vært gode, men dette har ført til noen utfordringer for sparere som ønsker å velge bærekraftige investeringer, siden informasjonen ikke har vært standardisert. Med den nye kategoriseringen fra EU får vi en felles europeisk standard å forholde oss til, som forhåpentligvis vil gjøre det lettere for sparere som ønsker å investere bærekraftig.

En fjerdedel av fondene er foreløpig rangert som bærekraftige

Den nye bærekraftskategoriseringen fra EU lanseres i dag på Nordnets nettside. I Nordnets mobilapp rulles informasjonen ut gradvis fra neste uke. Nordnet har for tiden ca 2000 fond og ETFer på den norske plattformen. Av disse er omtrent 24 prosent artikkel 8- fond, og to prosent artikkel 9- fond.

Merk at de fleste norske fondsforvalterne ikke er i mål med å klassifisere sine fond etter den nye EU-standarden, men de jobber på spreng med dette. Det gjelder for eksempel DNB, KLP og Storebrand. Men noen har skyndet seg: Skagens fem aksjefond er eksempelvis allerede klassifisert som artikkel 8-fond. Det samme er Nordnets fire internasjonale ESG-indeksfond. Eksempler på artikkel 9-fond er det populære fondet Handelsbanken Bærekraftig Energi samt fondet Nordea Climate and Environment. (Merk at et artikkel 9-fond ikke behøver å være et rent fornybarfond – fondet kan godt investere i teknologiselskaper som Apple og Microsoft.)

Vår ambisjon er å være ledende i Norden når det gjelder bærekraftige investeringer. For oss betyr dette at vi må ha det største utvalget av bærekraftige investeringsalternativer samt omfattende og kvalitativ informasjon slik at det skal være enkelt å sammenligne og rangere bærekraftige investeringer. Håper du blir fornøyd! Og har du innspill til forbedringer, ris eller ros, bruk gjerne kommentarfeltet under!

Les mer: Hva betyr ESG-merkingen av Nordnets indeksfond?

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
26.09.2021 17:31

Nå starter grønnvaskingen. Jo mer man betaler jo grønnere blir fondet! Nei, dette er ikke moderne avlatsbrev!