Gå til hovedinnhold

Gullmedaljer til Nordnets indeksfond!

8 av 9 indeksfond fra Nordnet har fått Gold medalist rating fra Morningstar, som er høyeste score i Morningstars fremadskuende rangering av fond.

Jeg er stolt av at nesten alle våre egne indeksfond får toppscore av Morningstars nye fremadskuende rangering. Det er et kvalitetsstempel, sier Anders Skar, daglig leder i Nordnet Norge.

Mange av våre kunder er kjent med Morningstars stjernerangering, hvor 1 stjerne er lavest og 5 stjerner er høyest. Antall stjerner er basert på risikojustert historisk avkastning sammenlignet med andre fond i samme fondskategori. Fond med 4 eller 5 stjerner er bedre enn gjennomsnittet i fondskategorien.

Morningstar medalist rating er en fremadskuende analyse av fond. Ratingen har fem nivå: gull, sølv, bronse, nøytral og negativ. De tre beste rangeringene (gull, sølv og bronse) indikerer at Morningstars analytikere forventer at fondet vil gjøre det bedre enn gjennomsnittet i sin fondskategori på lang sikt.

Analysen baseres på tre pilarer: Parent, people and process.

 • Parent: Kvalitet, stabilitet og struktur til fondsselskapet
 • People: Kvalitet og erfaring på forvalterteamet
 • Process: Porteføljekonstruksjon, risikohåndtering og kapasitet

Forvaltningskostnader i fondet teller også med i analysen. Jo lavere kostnader, jo høyere rangering.

Les mer om den nye Morningstar medalist rating her, som er en konsolidering av Morningstars analytiker-rating og kvantitativ-rating.

De åtte indeksfondene fra Nordnet som har fått gullmedalje av Morningstar er:

 • Nordnet Indeksfond Global ESG
 • Nordnet Indeksfond Emerging Markets ESG
 • Nordnet Indeksfond Teknologi
 • Nordnet Indeksfond USA ESG
 • Nordnet Indeksfond Norge
 • Nordnet Indeksfond Danmark ESG
 • Nordnet Indeksfond Svergie ESG
 • Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG

Nordnet Indeksfond Europa ESG har fått bronsemedalje.

Se listen over Nordnet-fondenes medalist ratings på Morningstar.no.

Indeksfond er passive investeringsstrategier som prøver å replikere avkastningen til en bestemt indeks, i stedet for å prøve å slå markedet. Morningstars vurdering av indeksfond er derfor noe annerledes enn for aktive fond. De tre P-ene (Parent, People, Process) er fremdeles viktig. I tillegg ser Morningstar på fondets forvaltningskostnader, tracking error (avvik) mot indeksen med mer.

Husk at historisk avkastning ikke er en garanti for fremtidig avkastning. Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert. Før du investerer i fond bør du lese prospektet som er tilgjengelig hos fondsforvalter og nøkkelinformasjonen du finner på handelssiden til fondet.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
7 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Nils
Nils
25.05.2023 19:34

Når kan vi få Nordnet-fond uten ekskluderinger basert på ESG? F.eks et rent MSCI World indeksfond. Jeg vil ha med rubbel og bit, får jeg det blir jeg happy

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Nils
26.05.2023 13:28

Hei Nils. Dette er noe vi har diskutert. I mellomtiden kan du kjøpe en ETF som speiler moderindeksen MSCI World Index, som f eks:
https://www.nordnet.no/market/etfs/16309430-i-shares-core-msci
eller
https://www.nordnet.no/market/etfs/17699078-amundi-index-msci
Førstnevnte finnes på listenb over ETFer våre kunder man månedsspare i uten kurtasje (vekslingsavgift og forvaltnigsavgift tilkommer dog).
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Nils
Nils
Svar på  Bjørn Erik Sættem
28.05.2023 08:18

Hva er road mappen på det? Jo før jo bedre

Rune Gabrielsen
Rune Gabrielsen
25.05.2023 15:39

Hos Morningstar er fondene til Nordnet gjennomgående oppgitt med en lavere forvaltningskostnad enn hva som er tilfellet. Teknologifondet er eksempelvis oppgitt med en kostnad på 0,10% mens den reelle kostnaden er 0,29%. Jeg vil anta at dette påvirker ratingen hos Morningstar. Innspill?

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Rune Gabrielsen
25.05.2023 20:12

Hei Rune. Du har et godt poeng. Totale kostnader påvirker netto avkastning i fondet, og således rangeringen. Om det ville endret rangeringen, vet vi ikke. Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom i Nordnet

Håkon
Håkon
Svar på  Bjørn Erik Sættem
26.05.2023 07:03

Om det da ikke er gjort enda, så har man vel i hvert fall kanskje et moralsk ansvar for å opplyse om at de opererer med feil kostnader for fondene.

Bjørn Erik Sættem
Svar på  Håkon
26.05.2023 13:36

Hei Håkon. Etter at flere og flere norske fondsdistributører går over til plattformavgift er det ikke så enkelt å sammenligne totale kostnader i fond mellom distributørene. Jeg sender uansett en mail til Morningstar Norge og gjør dem oppmerksom på forskjellen.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom i Nordnet