Fare for å brenne seg i “Gamestop-gate”

Risikoen når aksjekurser stiger voldsomt uten tilknytning til fundamentale faktorer er at flere og flere henger seg på – og til slutt ender som tapere. Det som skjer i Gamestop, AMC og andre selskaper er et helt nytt fenomen. Husk at risikoen ved å hoppe på en slik hype er skyhøy.

Vi er for tiden vitne til litt av en David mot Goliat-historie, der småsparere på nettforumet Reddit skapte et enormt kjøpspress i aksjer som Gamestop og andre, noe som førte til at hedgefond tapte store penger. Dette er fordi de hadde shortet aksjene og deretter ble tvunget til å kjøpe dem tilbake til betydelig høyere kurser. Resultatet er enorme kursoppganger, på mange hundre prosent, som ikke gjenspeiler verdien i aksjene det gjelder.

Det er klart at ”main street” bærer på en undertrykt frustrasjon mot wall street og rike finansfolk, som attpåtil tjener på kursfall. Og via sosiale medier er det nå lettere enn noensinne for sparere å mobilisere sammen mot et mål – som nå er hedgefondene og deres shortposisjoner. At sosiale medier har fått en viktig rolle i aksjehandel er ikke nytt, men dimensjonene på disse veddemålene – som beløper seg til milliarder av dollar – er nytt. Markedet, myndigheter og andre aktører vil sannsynligvis trenge tid til å tilpasse seg mulighetene og utfordringene som sosiale medier skaper for aksjehandel. Vi har en helt ny generasjon sparere i aksjemarkedet, mange uten investeringserfaring, der sosiale medier er naturlig å bruke.

Så vidt jeg vet er dette første gang vi har sett et fenomen av denne typen få så store bølger markedet. Stafettpinnen er flyttet, fra hedgefondene, som antas å ha ødelagt markedet tidligere, til Reddit-sparerne. Ingen har gått glipp av oppmerksomheten som spekulasjonene har fått på sosiale medier, men også i tradisjonelle store medier. Oppmerksomheten har vært bensin på bålet og ført til enda høyere handelsvolumer.

Men her må du tenke deg nøye om.

Faren når aksjekurser stiger så raskt, uten tilknytning til fundamentale forhold eller selskapsnyheter, er at flere og flere sparere hopper på toget på skyhøye kurser og presser prisene enda litt høyere. Disse kursnivåene er ikke bærekraftige. Risikoen er at du som småsparer taper stort når den spekulasjonsdrevne boblen før eller senere sprekker. Det gjør den når mange nok finner ut at de vil selge de overprisede aksjene sine og kjøperne ikke er der lenger. Og hvordan vet du egentlig hva en aksje er verdt når prisingen ikke er knyttet til selskapets faktiske inntjeningsforventninger? Faren med slike ekstreme kursoppganger er også at tilliten til markedets evne til å prise riktig blir svekket. Vær forsiktig og pass på at ikke du blir en av taperne i dette spekulative spillet.

PS: Nordnet vil ikke stoppe handelen i aksjer som Gamestop og AMC. Vår oppfatning er at det er de respektive markedsplassene ansvar å innføre eventuell handelsstopp i en aksje.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
73 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
DIAMONDHANDS
DIAMONDHANDS
28.01.2021 22:03

Fy fan för en skrämselpropaganda! Snacka om att försöka påverka folk negativt!

AWddd
AWddd
Svar på  DIAMONDHANDS
29.01.2021 18:09

HOLD!!!diamond hands 🙂

Eru
Eru
Svar på  AWddd
01.02.2021 00:56

TO THE MOON

Audun
Audun
28.01.2021 23:11

Kan nordnet fortelle hvem som ba dem om å legge ut dette? Var det noe lignede i mars i fjor, eller er det kun nå? I hvilke tilfeller kommer slike fremover eller er dette et engangstilfelle?

Gustaf
Gustaf
28.01.2021 23:22

Moon or bust

Pumbish
Pumbish
Svar på  Gustaf
29.01.2021 10:15

Moon or bust! Helt riktig, jeg er villig til å tape alt jeg la inn🤣

Cruzado
Cruzado
Svar på  Pumbish
29.01.2021 14:22

I am in!! Lets squeeze until they juice!!!!

Nocturne
Nocturne
29.01.2021 00:01

Hva er forskjellen på kursoppgangen i Gamestop vs. kursoppgang i aksjemarkedet generelt under den verste krisen siden finanskrisen? Oppgangen er drevet av sentralbankene som pøser på med likviditet. Dette vil på sikt føre til høy inflasjon som går ut over oss småsparere. For å løse problemet må de på sikt sette opp rentene. Igjen er det småsparere som må ta regningen. I mellomtiden har verdens rikeste økt sine formuer med enorme mengder, mens vanlige folk går arbeidsledige og har knapt råd å betale regninger. Det er på tide at dette systemet fornyes. Systemet er ødelagt, og man kan ikke hindre… Les mer »

Bjørn Roger Skomsøy
Bjørn Roger Skomsøy
Svar på  Nocturne
30.01.2021 00:22

veldig godt svar !!

ole
ole
29.01.2021 00:10

Børsen er en auksjon.
En kan ikke stoppe folk fra å betale overpris ….
Børs og pyramide spill har mye til felles og noen må tape.

Penger kan brennes i peisen men hva skal du fyre med i morgen ???

Christian
Christian
29.01.2021 00:11

I følge nettsiden https://isthesqueezesquoze.com/ som følger shortingen i Gamestop, er shorten fremdeles IKKE dekket inn, med en short:float ratio fremdeles godt i overkant av 100%. å si at hedgefondene har dekket inn sine posisjoner blir, hvis den nettsiden er korrekt, da noe uriktig.

Det er mer moro i vente.

Fredrik
Fredrik
Svar på  Christian
29.01.2021 16:22

Har ikke satt med noe særlig inn i https://isthesqueezesquoze.com/, men fanger den opp om folk har shortet på vei opp? Om noen shortet på 300-400 USD har de absolutt ikke noe behov for å dekke inn noe short. At mange har shortet er ikke det samme som at mange må dekke inn.

Ole
Ole
Svar på  Fredrik
01.02.2021 00:58

I følge den siden er det vel omtrent like mange shortsa nå som ved nyttår. Fra 72 til 69 mill eller noe. At det finnes noen som er villige til å shorte den i så stor skala nå? Tja, sikkert. Men mange har spekulert i en kurs på 1000 usd

Tore
Tore
29.01.2021 00:15

for et søppelinnlegg

NissenSjøl
NissenSjøl
29.01.2021 00:47

Dette er fordi de hadde shortet aksjene og deretter ble tvunget til å kjøpe dem tilbake til betydelig høyere kurser.”

Ble tvunget? I preteritum? De skal/vil/kommer til å bli tvunget.

Dette er også skrevet som om alle i WSB ikke aner hva de driver med, men både der og i deres egen shareville er det et godt miljø med mange som er villige til å bruke tid på å gi gode svar. Mye tull, mye hype, mange som bare roter, men det er lett å få god info.

Hanns
Hanns
Svar på  NissenSjøl
29.01.2021 21:56

De som shortet måtte jo kjøpe tilbake aksjene. De ble “tvunget” til å gjøre det snarest fordi akskjene steg. Dette ballet på seg, og gjorde at aksjene steg og steg for alle de som måtte kjøpe de tilbake.

Noe
Noe
Svar på  Hanns
29.01.2021 23:20

Poenget her er fortid og nåtid i ordet å tvinge. De må fremdeles kjøpe 120ish prosent av alle aksjene tilgjengelig.

Hjalmar Nilssen
Hjalmar Nilssen
29.01.2021 08:24

Du fraråder folk fra å spekulere i slike aksjer, men selv har du kjøpt deg inn som investor i Betsson? Faen til dobbeltmoral! Gambling er greit, så lenge de ikke går ut over systemet du selv har “kontroll” på? …

Christian
Christian
29.01.2021 08:43

Tydelig hvilken side Nordnet er på, i hvert fall. Hedgefond er ondskap satt i system. Bare deilig å se at de gruses nå.

Dragev
Dragev
29.01.2021 09:45

God oppsumering! Og all heder til dere som lar handelen gå som normalt og overlater ansvaret til markedsplassene, slik systemet faktisk er ment å fungere.

Alex
Alex
Svar på  Dragev
29.01.2021 10:38

idiotisk kommentar Dragev. Dramaet med Robinhood og TD er nøyaktig fordi vi har forlatt ansvaret til markedsplassene for lenge, og nå ser man klart hvor korrupte og ironisk (robin hood skal liksom hjelpe de fattige men her er jo Robinhood og stopper aksjekjøp fordi de rike mister penger). De rike blir rikere mens de fattige blir fattigere. Ett fritt marked hvor vanlige folk ikke kan kjøpe en aksje er ikke fritt. Det er en plattform for å hjelpe rike med å kjøpe en tredje yacht.

Dragev
Dragev
Svar på  Alex
02.02.2021 15:40

Robinhood er ikke en markedsplass. De mener at de overlater det til NYSE å starte eller stoppe handel. Du har kanskje lagt merke til at GME aksjen fikk flere “trading halts” om dagen når volatiliteten var som værst? Det er det Nordnet sikter til her.

Ape med diamanthender
Ape med diamanthender
29.01.2021 10:10

Har du lekepenger som du kan slenge inn på dette fenomenet nå så do it! Det blir enorm avkasting på den lille summen du setter inn. Alle snakker om aksjeverdi på 1000-4000 USD området når squeezen starter. Du kan få finanseliten til å svette når deu nå ser hvor avlegges og ubrukelig disse folkene som tyner penger ut av deg og meg er. Skaper verdier av ingenting. De ler av deg fordi er du en idiot som ikke gjør som dem, og når de endelig gjør det så er det VI som er de slemme? VI som utnytter markedet når… Les mer »

ape
ape
Svar på  Ape med diamanthender
29.01.2021 12:35

Vi är alla bara apor som inte har en aning om vad vi driver med. Bara kastar runt lite skit!
Går det att anmäla Nordnet før manipulering utav marknaden? Jag tycker att hela krashen igår är väldigt misstänksam! Kan Robin Hood fucka sina medlemmar varfør skulle inte Nordnet också kunna gøra det?

Ape med diamanthender
Ape med diamanthender
Svar på  ape
29.01.2021 17:49

Jeg er helt sikker på at kræsjet i går var kun for stor pågang så serveren stupte. Var nede i max 10 min hos meg ved det største fallet i §GME. https://imgur.com/a/lBu6Q0h Denne viser hvordan den har oppført seg i dag. Det er høy resistanse rundt 315-320, som vil si at det er “motstand” i at de ikke får solgt så mye som de ønsker. Dette er BRA! Den vil sikkert holde seg rundt det nivået i dag, helt til de prøver å selge disse shorta aksjene hedgefundene seg imellom (som var grunnen til stupet i går). Dette er kun… Les mer »