Gå til hovedinnhold

Fare for å brenne seg i “Gamestop-gate”

Risikoen når aksjekurser stiger voldsomt uten tilknytning til fundamentale faktorer er at flere og flere henger seg på – og til slutt ender som tapere. Det som skjer i Gamestop, AMC og andre selskaper er et helt nytt fenomen. Husk at risikoen ved å hoppe på en slik hype er skyhøy.

Vi er for tiden vitne til litt av en David mot Goliat-historie, der småsparere på nettforumet Reddit skapte et enormt kjøpspress i aksjer som Gamestop og andre, noe som førte til at hedgefond tapte store penger. Dette er fordi de hadde shortet aksjene og deretter ble tvunget til å kjøpe dem tilbake til betydelig høyere kurser. Resultatet er enorme kursoppganger, på mange hundre prosent, som ikke gjenspeiler verdien i aksjene det gjelder.

Det er klart at ”main street” bærer på en undertrykt frustrasjon mot wall street og rike finansfolk, som attpåtil tjener på kursfall. Og via sosiale medier er det nå lettere enn noensinne for sparere å mobilisere sammen mot et mål – som nå er hedgefondene og deres shortposisjoner. At sosiale medier har fått en viktig rolle i aksjehandel er ikke nytt, men dimensjonene på disse veddemålene – som beløper seg til milliarder av dollar – er nytt. Markedet, myndigheter og andre aktører vil sannsynligvis trenge tid til å tilpasse seg mulighetene og utfordringene som sosiale medier skaper for aksjehandel. Vi har en helt ny generasjon sparere i aksjemarkedet, mange uten investeringserfaring, der sosiale medier er naturlig å bruke.

Så vidt jeg vet er dette første gang vi har sett et fenomen av denne typen få så store bølger markedet. Stafettpinnen er flyttet, fra hedgefondene, som antas å ha ødelagt markedet tidligere, til Reddit-sparerne. Ingen har gått glipp av oppmerksomheten som spekulasjonene har fått på sosiale medier, men også i tradisjonelle store medier. Oppmerksomheten har vært bensin på bålet og ført til enda høyere handelsvolumer.

Men her må du tenke deg nøye om.

Faren når aksjekurser stiger så raskt, uten tilknytning til fundamentale forhold eller selskapsnyheter, er at flere og flere sparere hopper på toget på skyhøye kurser og presser prisene enda litt høyere. Disse kursnivåene er ikke bærekraftige. Risikoen er at du som småsparer taper stort når den spekulasjonsdrevne boblen før eller senere sprekker. Det gjør den når mange nok finner ut at de vil selge de overprisede aksjene sine og kjøperne ikke er der lenger. Og hvordan vet du egentlig hva en aksje er verdt når prisingen ikke er knyttet til selskapets faktiske inntjeningsforventninger? Faren med slike ekstreme kursoppganger er også at tilliten til markedets evne til å prise riktig blir svekket. Vær forsiktig og pass på at ikke du blir en av taperne i dette spekulative spillet.

PS: Nordnet vil ikke stoppe handelen i aksjer som Gamestop og AMC. Vår oppfatning er at det er de respektive markedsplassene ansvar å innføre eventuell handelsstopp i en aksje.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
73 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Hidden_Agenda
Hidden_Agenda
03.02.2021 18:36

Sitat:“Jeg ble myndig samme år som vi hadde vår mest dramatiske finansielle krise, i 2007/2008. Med en kombinasjon av ungdommelig overmot og overdreven tro på egne ferdigheter hev jeg meg ut i dette markedet. Jeg shortet OBX-aksjer og klarte i løpet av kort tid å doble mine innsatte sparepenger på krakket. I en periode der mange milliarder og store finanshus gikk under, hadde jeg en «flying start» på min investeringsreise.”
Sitat NYHETER FRA NORDNETMads Johannesen 29.08.2018. GFYS

retard
retard
02.02.2021 17:32

HOLD
APES STRONK

Roger Hansen
Roger Hansen
02.02.2021 17:28

Får bare feilmelding ved kjøp ordre på GME gjennom Nordnet appen. «Item not traded»

HOLDIT
HOLDIT
01.02.2021 15:41

MOOOON

Månemannen
Månemannen
01.02.2021 14:20

Tolker dette som en kjøpsanbefaling.
Kursmål? Månen. 10K.

DANISH
DANISH
01.02.2021 13:53

HOOOLD

Diamonds are forever
Diamonds are forever
01.02.2021 13:04

Det burde også nevnes at det er shortet flere aksjer enn dem som er tilgjengelig i markedet.
Man har med andre ord solgt ikke-eksisterende aksjer short.

Fjøsnisse
Fjøsnisse
Svar på  Diamonds are forever
02.02.2021 15:34

Da er det vel risiko for at hedgefond i squeeze ønsker emisjon ASAP. Er det teknisk mulig for dem å få til innen fristen for å innløse shortopsjoner utestående?

Mr Patience
Mr Patience
01.02.2021 11:16

Tenker jeg går mot bedre vitende her og kjøper en liten symbolsk sum i aksjene WSB har targeted. Kall det, som en sa på Hegnar Forum, en svært dyr teaterbillett, eller Fuck You Money om en vil.Jeg har lett råd til å tape 100% av det jeg satser. Men om det bidrar til å noen av de mest råtne eplene på Wallstreet konk, så er det pokker meg verdt det. Om ikke annet kan en på godt eller vondt si man deltok på et aksje fesjå av en karakter som aldri før har intruffet.

Ukjent
Ukjent
01.02.2021 11:16
  • -10 000 000,- diamond hands. Hold u paper b
Åse Kristensen
Åse Kristensen
29.01.2021 22:26

Jeg har advart i not prisingen i flere ESG aksjer allerede .
Selv i flere analyser produsert av finans selskap som ARK
med svært positive fremtids utsikter . Så er man ikke i
nærheten av slike prognoser som dagens prising tilsier .

Wall Street $eb
Wall Street $eb
29.01.2021 20:02

TO THE MOON!!

Aleksander
Aleksander
29.01.2021 19:30

Et slikt innlegg tar utgangspunkt i at kundene er idioter. Vi vet hva risikoen er, hold dere unna dette her. Får lyst å bytte plattform..

fondtor
fondtor
Svar på  Aleksander
29.01.2021 22:54

Pluss 1!