Gå til hovedinnhold
Nettleseren du benytter deg av, støttes ikke lenger av Nordnet. Klikk her for å se hvilke nettlesere vi støtter og anbefaler at du bruker.

Invester i aksjefond.


Hva er et aksjefond?

Et aksjefond er et fond som plasserer minst 80 prosent av pengene i aksjer. Med et aksjefond har du eierandeler i mange selskaper, som gjør at risikoen spres. Aksjefondets verdiutvikling avhenger av utviklingen i aksjene som fondet eier.

Bli kunde

Fordeler med aksjefond.

  • Mulighet til høyere avkastning enn andre fondstyper, men risikoen er høyere.

  • Bedre risikospredning enn enkeltaksjer

  • Velg blant over 500 fond

  • Total årlig pris fra 0,19 %

220928_Nordnet_08_0108.jpg

Typer av aksjefond.

Det finnes mange kategorier av aksjefond, avhengig av hvor fondet investerer. For eksempel kan aksjefondet investere innenfor en geografisk region, en spesifikk bransje eller en viss selskapsstørrelse (små eller store selskaper). Fondets forvalter er ansvarlig for å velge hvilke aksjer som skal inngå i fondet, basert på fondets mål og forvaltningsstrategi.

I vår fondsliste kan du filtrere aksjefond basert på hvilken kategori de tilhører. Du kan også velge bort de investeringene du ikke ønsker at fondet skal investere i, for eksempel kull, våpen, tobakk eller dyretesting.

Se alle aksjefond

Toppliste.

Her kan du se de mest populære aktivt forvaltede aksjefondene blant våre kunder i Norden. Bruk listen som inspirasjon, og husk at historisk avkastning ikke er en garanti for fremtidig avkastning.

Andre fondstyper.

Indeksfond.

Indeksfond er passivt forvaltede fond, hvor fondet har som målsetting å følge utviklingen til en referanseindeks, for eksempel Oslo Børs eller MSCI World Index (verdensindeksen). De aller fleste indeksfond er aksjefond, men det er passivt forvaltet.

Kombinasjonsfond.

Et kombinasjonsfond er en kombinasjon av aksjefond og rentefond. Avkastning og risiko i kombinasjonsfond vil avhenge av fordelingen av rentepapirer og aksjer i fondets portefølje. Kombinasjonsfond passer for deg som ønsker middels risiko.

Rentefond.

Et rentefond investerer i rentepapirer som obligasjoner og sertifikater. Enkelt forklart inneholder fondene ulike typer lån som gir fondene avkastning i form av renteinnbetalinger og renteendringer.

Lær deg mer.

Slik lager du en investeringsstrategi.

Du bør ha en investeringsstrategi før du begynner å investere i aksjemarkedet - en langsiktig plan for sparingen din. Mål for sparingen, tidshorisont, risikovillighet og sammensetningen på sparingen. Vi har samlet noen viktige huskeregler når du skal investere i aksjer eller fond.

Fire spareråd når børsen stuper.

Turbulente tider og betydelige bevegelser i markedet gjør det lett å bli revet med i redsel og panikk. Det er viktig å holde fast ved din langsiktig plan eller strategi. Her er fire universelle spareråd som gjelder i alle tider, oppgangstider som negangstider.

Sett sparingen på autopilot.

Alle bør ha en måndelig spareavtale i aksjefond, mener spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet. Med en spareavtale tvinger du deg til å kjøpe fondsandeler både når aksjemarkedet er høyt oppe og langt nede. Her kan du lese mer om hvordan du oppretter en spareavtale.

Ofte stilte spørsmål.

Viktig å vite om risiko og avkastning.

Det er viktig at du er klar over at sparepengene dine kan øke og minke i verdi. Selv om sparing i fond historisk sett har gitt god avkastning over tid, er det ingen garanti for fremtidig utvikling. Det er alltid en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert.