Photocure stiger på nyhet om avtale verdt opp mot $250 millioner

Photocure meldte i går at de har inngått en avtale med Asieris for produktet Cevira. Avtalen gir Asieris rettigheten til å utvikle og selge Cevira for behandlingen mot HPV lesjoner som ansees som forstadiet til kreft i livmoren. I dette innlegget tenkte jeg gå nærmere inn på hva denne avtalen betyr for Photocure og hvordan den kan gi inntekter til selskapet i lang tid fremover.

Avtalen kort oppsummert

Avtalen som er inngått er strukturert slik at Photocure først mottar $5 mil innen de neste 6 måneden , noen som kalles “up-front”. Resten av de $245 mil vil mottas hvis/når spesifikke milepæler innfris. Fra pressemeldingen så kan vi se at $18 mil vil utbetales ved å oppnå kliniske og regulatoriske milepæler i det kinesiske markedet, og $36 mil for tilsvarende milepæler i USA og EU. Hvis Cevira i tillegg blir godkjent for en sekundær indikasjon i Kina, USA eller EU så vil Photocure i tillegg kunne motta $14mil. Asieris vil nå selv betale for kliniske forsøk med Cevira i Kina med den hensikt å få markedstilgang. Forvent derfor at det først er snakk om å innfri milepælene som utbetaler $18 mil til Photocure. Avhengig av hvordan det går med den kliniske studien og det regulatoriske så vil USA og EU stå for tur. Photocure har i tillegg til dette rettigheter på 10-20% av inntektene ved salget av Cevira.

Resten av pengene kan være salgsbaserte milepæler

Hvis du, som meg, også har tilgang på kalkulator så ser du at summene som har blitt nevnt ikke utgjør $250 mil. Vi mangler å redegjøre for $177 mil, så hvor og når vil i så fall resten bli utbetalt? Her må vi rett å slett spekulere inntil Photocure eller Asieris gir mer informasjon om avtalen. Av erfaring så kan milepæler også utbetales hvis produktet oppnår ulike kriterier for suksess i markedet. Det kan være totale salg eller årlig salg over en bestemt sum. Disse milepælene kan også ha forskjellige nivåer. Et fiktivt eksempel kan være at $27 mil utbetales når Cevira har solgt for totalt $200 mil, at $50 mil utbetales om Cevira selger for over $150 mil i året og at $100 mil utbetales om Cevira selger for mer enn $500 mil i året. Disse tallene fungere kun som et eksempel på hvordan milepælene kan være strukturert, men ikke anse dem som reelle alternativ for hvordan de faktiske tallene er, for det finnes utallige varianter av hvordan dette oppsett kan se ut.

Når det kommer til salg av Cevira så skal Photocure motta mellom 10% og 20% av inntektene salget generer. Hva betyr egentlig det? Ofte så vil slike prosenter være nivåbaserte. Det betyr at Photocure vil motta høyere prosenter ved høyere årlige salgbaserte inntekter. Et fiktivt eksempel her kan være 10% for årlige inntekter under $200 mil, 15% for inntekter over $500 mil og 20% ved inntekter over $ 1 mrd. Et annet alternativ er at prosenten er knyttet opp mot geografisk markedtillatelse. Da kan høyere prosenter bli utløst ved tilgang til USA og EU markedet.

Oppdatering: Ny informasjon tilsier at det er snakk om 10% for salg under $500 mil og da mest sannsynlig 15% for salg over $500 mil og 20% for salg over $1 mrd.

Avtalen burde føre til høyere prising av selskapet

I tidligere analyser, fra for eksempel Edison Group, har verdien av Photocure blitt satt basert på Cysview alene. Cevira har derfor ikke blitt kalkulert inn i verdien av selskapet. Dette er ikke lenger et alternativ da denne avtalen med konkrete verdier nå foreligger. Edison har tidligere jobbet med et kursmål på 57 NOK per aksje, så forvent at kursmål fra flere analytiker som dekker aksjen (DNB, Norne, Edison, Pareto med flere) økes. Photocure steg 25,5% på nyheten om avtalen, men er fortsatt under tidligere satt kursmål. Det kan derfor tenkes at videre oppgang er i vente om nye kursmål settes høyt i forhold til det gamle kursmålet. I tillegg så vil denne avtalen senke riskoen for Photocure, da de ikke lenger kun har Cysview stå på. Avtalen som nå er inngått vil kunne generere inntekter i mer enn 10 år fremover om alt går på skinner. Photocure går derfor, i mine øyne, en mer lysende fremtid i møte med denne avtalen på plass!

-Lars Mørland Knudsen

Disclosure: Jeg har ingen aksjer i Photocure som nevnes i innlegget, men kan ta en posisjon innen de neste 72 timene. Du kan hele tiden følge mine investeringer påShareville. Synspunktene jeg kommer med her er mine egne og jeg mottar ikke noe form for kompensasjon fra selskapene jeg nevner. Dette skal heller ikke anses som investeringanbefalinger og vær klar over risikoen som kan fremkomme av å investere i aksjer som blir nevnt. Du kan også følge meg på twitter @larsmkn

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer