Gå til hovedinnhold

Nordnets nyttårsraketter

Julerally, nyttårsraketter og desembereffekten. Kjært barn har mange navn. Egentlig er desembereffekten den tidligere januareffekten som har forflyttet seg en måned. For å utnytte denne effekten anbefaler flere analytikere og meglerhus nyttårsraketter.

Logikken bak nyttårsrakettene er følgende: aksjer som har falt mye i inneværende år, vil fortsette å gjøre det ekstra svakt før jul. Grunnen til dette er at investorer som da sitter med tap på posisjonen, selger før nyttår for å skrive av på skatten ved årets slutt. Samtidig vil en del fondsforvaltere selge slike aksjer, for å bli kvitt sine «skampletter» for året. Alt dette skaper et ytterligere salgspress på aksjer som allerede har falt mye i løpet av året.

Når mange selger, vil man kunne få kjøpt slike aksjer billig i perioden før jul. I januar starter investorer og forvaltere med blanke ark. Da gjenopptar man mer risikable posisjoner og ny kapital kommer til, og taperaksjene får en pen opptur. Dette er i alle fall teorien.

Det som kanskje ikke er snakket nok om, er dog at man ser den samme effekten på aksjer som har steget mye. Selv om vi i Nordnet ikke har gjort noe omfattende forskning på området, er det naturlig å anta at det er mye av de samme mekanismene, med motsatt fortegn. Med det menes at de aksjene som har steget mye gjennom året, er aksjer som investorer, fond og institusjoner vil ha i sin portefølje ved årets slutt. Ved å ha disse aksjene i porteføljen, vil man ikke få plagsomme spørsmål på hvorfor man “ikke har den aksjen som har steget x-antall prosent”.

Summen av dette vil da skape et positivt kjøpspress på aksjene som allerede har steget mye. Derfor har jeg satt sammen en liste over fem aksjer som har falt mye, fem aksjer som har steget mye og fem aksjer som jeg har tro på i nettopp denne perioden. Det er viktig å understreke at dette ikke er noe Nordnet har forsket på, ei heller kan garantere noe som helst for med tanke på avkastning – dette er bare ment som inspirasjon. I 2022 gjør jeg også en liten vri og tar også med aksjer fra Euronext Growth (tidligere Merkur Market) børsen.

Dette er en liste med selskaper du som investor kan titte på, og kanskje du bestemmer deg for å ta et lodd i denne perioden. Som i fjor så velger jeg å ikke ta en posisjon i disse aksjene, da dette er så kort tidsrom og for å unngå eventuelle interessekonflikter så tenker jeg at dette er redelig.

Jeg har en overvekt av sykliske aksjer i min portefølje. Dette er dels fordi jeg har tro på sektoren, men også fordi en del av selskapene er høyt belånt, som vil gi en ekstra effekt om det blir kjøpspress. Elmera Group (tidligere Fjordkraft) er et rent spill på at aktører som Tibber har mistet sin tidligere gode posisjon.

Den 14. januar vil jeg «stenge» disse posisjonene og komme tilbake til hvordan aksjene har gjort det. Både sammenlignet med indeksutviklingen (Oslo Børs) og hvilke av de ulike gruppene som har prestert.

Med denne listen ønsker vi alle investorer en riktig god avkastning på sine juleporteføljer, og en god start på 2023!

De fem dårligste aksjene i 2022

SelskapBransje
Flyr ASLuftfart
Nordic NanovectorBiotech
Observe MedicalHelse
BorgestadByggevarer
Norse Atlantic ASALuftfart
Listen inkluderer ikke konkursbeskyttelse, aksjesplitter og ventede emisjoner


De fem beste aksjene i 2022

SelskapBransje
Solstad OffshoreOljeservice
Siem OffshoreOljeservice
Hafnia LimitedShipping
Havila ShippingShipping
Hoegh AutolinersShipping

Fem utvalgte aksjer

SelskapBransje
ScatecESG
Borr DrillingOljeservice
FrontlineShipping
Lumi Gruppen ASUtdanning
Elmera Group ASAStrøm/forsyning

Finn ut hvilke selskaper og sektorer utvalgte analytikere, forvaltere og økonomer har troen på i 2023: Ekspertenes børsfavoritter

Disclaimer: dette er ingen kjøps- eller salgsanbefaling, men kun ment som inspirasjon og innsikt til deg som leser.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer