Gå til hovedinnhold

Investere i kunstig intelligens (AI)?

Kunstig intelligens eller AI er hot blant investorer om dagen. Store og små selskaper øker investeringene i AI-teknologi voldsomt, etter at den revolusjonerende språk-chatboten ChatGPT ble lansert i fjor høst. Slik får du eksponering mot selskaper som satser på AI.

For et par uker siden skrev FT.com at JPMorgan hadde estimert at hypen rundt generativ AI (artificial intelligence) allerede hadde generert 1,4 trillioner dollar (1.400 mrd dollar) i markedsverdi i år, hovedsakelig ved å se på verdiutviklingen hittil i år for «AI-tunge aksjer» som Meta (Facebook) og Nvidia, Microsoft og Alphabet (Google). Spesielt de to førstnevnte har fått en boost på grunn av AI. Aksjekursen til disse to selskapene er opp nesten 100 prosent YTD! Se grafen under.

Ser vi på ETFer og fond som investerer i en større portefølje med selskaper som satser på AI, finner vi imidlertid ikke noen betydelig meravkastning YTD eller siste 12 måneder sammenlignet med den teknologitunge Nasdaq 100-indeksen i USA.

Grafen over viser aksjekursen til Nvidia. (blå linje), Microsoft (gul linje), Alphabet (lilla linje) og Meta (grønn linje) hittil i år (1.1.23 til 10.5.23).

Det er flere måter for sparere og investorer å få eksponering mot AI. De to mest aktuelle for våre kunder er å enten investere i selskaper som utvikler og anvender AI-teknologi, eller å investere i bransjefond eller ETF-er som investerer i disse selskapene. Sistnevnte har normalt lavere risiko, siden et fond sprer investeringen på mange selskaper. Jeg vil gi eksempler på selskaper, fond og ETFer senere i innlegget.

Det er på sin plass med en advarsel: Å investere i bransjefond eller tematiske fond innebærer høyere risiko enn å kjøpe brede globale indeksfond. Svingningene er større, og det er lett å komme inn sent i oppgangsperioden og bli med på veien ned. En robust langsiktig portefølje bør etter min mening bestå av globale indeksfond som grunnmur – som bør utgjøre minst halvparten av verdiene. Så kan du spe på med aktive og passive regionfond, bransjefond og faktorfond, som du har tro på.

Voldsom vekst i AI

AI er ikke noe nytt. Begrepet har sitt opphav fra 50-tallet, hvor tilgangen på datakraft var mikroskopisk. Tidlig bruk av AI-teknologi inkluderer programmering av sjakkspillere og sjakkroboter på 1970-tallet, samt talegjenkjenning og språkoversettelse på 1980-tallet.

I dag har vi enorm datakraft, og den er blitt billig. AI brukes i dag i mange ulike sammenhenger og bransjer, og utviklingen skjer fort. I fjor høst ble plutselig “alle” oppmerksom på hva AI kunne gjøre, da den revolusjonerende språk-chatboten ChatGPT ble lansert. På kun tre måneder fikk ChatGPT 100 millioner brukere – og mange er villige til å betale for bruken.

Jeg spurte ChatGPT hvordan selskaper kan bruke AI, og fikk blant annet følgende svar:

  • Prediktiv analyse: Ved hjelp av AI kan selskaper analysere store mengder data for å identifisere trender og mønstre.
  • Personalisering: Selskaper kan bruke AI for å tilpasse kundeopplevelsen, for eksempel å anbefale produkter basert på tidligere kjøp eller preferanser.
  • Chatbots: Chatbots, som er virtuelle assistenter som kan kommunisere med kunder gjennom chat eller tale, bruker også AI-teknologi. Kan gi raskere og mer effektiv kundeservice.
  • Optimalisering av forsyningskjeder: Selskaper kan bruke AI til å optimalisere forsyningskjeden ved å forutsi etterspørselen, identifisere risikoer og optimalisere lagerbeholdning.
  • Automatisering: AI kan også brukes til å automatisere repetitivt arbeid, som dataregistrering og rapportering.

Slik kan du investere i AI: Aksjer

På Nordnet-appen har vi laget en liste over 22 selskaper som satser på AI. Du finner listen under «Utforsk» > «Populære lister» > «Kunstig Intelligens (AI)». Listen vil også bli lagt ut på Nordnet.no etter hvert. Nedenfor har jeg listet opp et knippe av disse selskapene, med en liten forklaring.

SelskapBruksområde
Nvidia og Advanced Micro DevicesProduserer mikroprosessorer / grafikkort som brukes i kraftige datamaskiner som brukes til AI, selvkjørende biler etc
Meta (Facebook)Meta bruker AI for å forbedre filtering av innhold og anbefalinger, annonsering, oversettelse etc. Meta investerer også mye i metaverset, hvor bruk av AI er sentralt.
MicrosoftHar investert 10 mrd dollar i OpenAI/ChatGPT. Integrerer ChatGPT i Azure sky-infrastruktur, Officepakken, Bing etc.
AmazonBruker AI i stemmeaktivert teknologi, cloud computing og e-handel.
Alphabet (Google)Selv om Alphabet føler seg truet av Microsoft og ChatGPT, så satser Google mye på AI selv også. Google bruker AI for å forbedre søkeresultater, annonsering, oversettelse, bildesøk, trafikkplanlegging etc. Google eier også AI-selskapet DeepMind.
IBMBruker AI på tvers av bransjer, bl a innen helse og finans.
Intuitive Surgical og Dynatrace Mindre kjente selskaper som satser på AI. Intuitive Surgical produserer roboter for kirurgi. Dynatrace er et skybasert selskap som analyserer data vha AI.

Denne listen er kun noen eksempler. Vi kunne også lagt til selskaper som Apple, Tesla, Salesforce og Accenture med flere. Her er en god artikkel fra Fool.com om selskaper som er langt fremme på AI.

Slik kan du investere i AI: ETFer og fond

En annen måte å få eksponering mot AI er å investere i fond eller ETF-er (børsnoterte fond) som investerer i ulike selskaper som satser på AI-teknologi. Nedenfor finner du en tabell med ETFer og aksjefond som har «artificial intelligence» i navnet.

Tabellen over viser ETFer med «artificial intelligence» i navnet som handles på Nordnet-plattformen. Jeg har også lagt til en ETF på en relevant referanseindeks, Nasdaq 100, som er en vekst- og teknologi-indeks i USA. Det er kun ett aksjefond på Nordnet-plattformen som er dedikert til AI – Allianz Global Artificial Intelligence. Merk at avkastningen (per 10.5.23) er oppgitt i lokal valuta, dvs euro eller dollar. Avkastningen i NOK har vært enda høyere, siden norske kroner har svekket seg de siste årene.

Tips: På ETF-siden på Nordnet kan du søke på «artificial» og få opp alle ETFene i listen over, med ferske avkastningstall. Se listen her. Hvilken av disse ETFene du bør velge, er ikke lett å gi noe svar på. Det er ulike ETFer som har gitt best avkastning i de ulike måleperiodene. På ETF-siden på Nordnet.no kan du klikke deg videre inn på “oversikt”, og se kostnader og antall stjerner i Morningstar. Du kan også klikke deg inn på hvert instrument å se på de 10 største posisjonene, sektorfordeling, mål for risiko og volatilitet med mer.

Et tredje alternativ er å investere i «vanlige» teknologifond. Teknologiselskaper er naturlig nok langt fremme i bruken av AI. Investerer du i for eksempel Nordnet Indeksfond Teknologi eller DNB Teknologi vil du automatisk få en betydelig eksponering mot tek-selskaper som satser på AI. Faktisk vil en investering i et globalt indeksfond også gi en god eksponering mot AI, siden de mest verdifulle selskapene i verden domineres av teknologiselskaper som Apple, Microsoft, Alphabet og Meta.

Et lite tankekors til slutt: I 2017 ble ETFen AI Powered Equity ETF (AIEQ) lansert. Dette var den første ETFen som kun brukte AI-teknologi (fra IBMs Watson-AI-robot) til å plukke ut aksjer. AIEQ presenteres slik på forvalters nettside: “AIEQ er som et team på 1000 analytikere, tradere og kvanter som jobber døgnet rundt.” … “AIEQ er designet for å overvåke ukonvensjonelle datakilder som blogger og sosiale medier, ikke bare regnskapstall.” Høres fantastisk ut, ikke sant? Så hvordan har det gått? Heller dårlig… ETFen har tapt betydelig mot både Nasdaq-indeksen og S&P500-indeksen siden oppstart, og har kun 1 av 5 stjerner hos Morningstar…

Lyttertips: #pengepodden 438 – 25. mai 2023: “AI vil endre verden” med DNB Teknologi-forvalterne.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
3 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Lars Erik
Lars Erik
01.06.2023 14:39

Til info ble det i tidligere utgaver av sjakkprogrammer og sjakkroboter brukt svært lite AI eller maskinlæring. Her ble det lastet inn store mengder med åpningsbøker. Utover dette var det lagt inn mange forskjellige parametere som Sjakkcomputeren brukte som vekting når de regnet seg frem. Feks verdi av brikker i forskjellige posisjoner, utviklingsforsprang, Dårlig beskyttet konge, sentrumsfordel osv osv. Det jeg kjenner til var det null maskinlæring i disse programmen som betyr at spillestyrken kun var betinget hvor gode algoritmene var, og ikke minst hvor rasjk sjakkcomputeren var til å prosessere kraft Nettopp derfor var måten å slå computere å… Les mer »

Christina Sørensen
Christina Sørensen
12.05.2023 03:33

indeksfondet Handelsbanken USA crit A1 inneholder også en del AI selskaper

Gunnar Solum
Gunnar Solum
Svar på  Christina Sørensen
03.04.2024 09:01

Ønsker å kjøpe aksjer i one next teknologiske, som lager robot som var på tv i dag