Gå til hovedinnhold

#pengepodden – “AI vil endre verden” med DNB Teknologi

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik fått besøk av to av de fire forvalterne bak suksessfondet DNB Teknologi, Sverre Bergland (software og internett) og Erling Thune (telecom og media). Anders Tandberg og Erling Haugan Kise var ikke med i samtalen.

Temaet er om tiårene med meravkastning i teknologisektoren er over, samt hvordan kunstig intelligens vil påvirke teknologisektoren og verdensøkonomien.

Nordnets kunder har elsket teknologifond i mange år, noe de har fått godt betalt for. Det nest mest eide fondet blant våre kunder er DNB Teknologi, med 2,5 mrd i forvaltningskapital, kun forbigått av Nordnet Indeksfond Global ESG, forteller Bjørn Erik.

Sverre drar gjennom utviklingen i teknologiaksjer siden starten av coronaperioden. Det har vært en turbulent periode, og forvalterne har vært forsiktige og defensive i sine aksjevalg.

Bjørn Erik påpeker at DNB Teknologi ikke har greid å slå referanseindeksen som Morningstar har valgt, MSCI World Technology, hverken på kort (1 år) eller lang sikt (10 år). Erling forteller at fondet har valgt en annen referanseindeks, som inkluderer en andel kommunikasjon/telecom og media, som har gjort det svakere enn MSCI World Technology-indeksen. Fondet har 5 av 5 stjerner i Morningstar.

Investeringsstrategi

(fra 15:45) Erling forteller at investeringsstrategien er bygget på fire pilarer: Tematiske trender, verdiskapning, momentum i inntjening og verdivurdering.

Amerikanske selskaper dominerer verdens børser, spesielt innenfor teknologisektoren. Hvorfor har amerikanske selskaper, og spesielt amerikanske teknologiselskaper, blitt så vanvittig mye større enn europeiske diskuteres. USA tiltrekker seg mange av de smarteste folkene i verden, de har tilgang på langsiktig kapital og har stabile rammebetingelser. DNB Teknologi har likevel en undervekt i USA, med en andel på 58 %.

Forvalterne nevner de fem største posisjonene i fondet, og argumenterer hvorfor de eier aksjene: Microsoft, Meta (Facebook), Ericsson, Sony og Alphabet (Google).

Forvalterne har vært skeptisk til Apple i mange år, noe som ikke har lønt seg. De mener fremdeles Apple er overpriset, og har lav vekst.

Bjørn Erik spør om utsikter fremover. Det har aldri vært mer spennende å jobbe med tek-aksjer, svarer Erling, og viser til alt det spennende som skjer innenfor AI. AI vil drive produktivitetsforbedringer fremover. Tek-aksjer er ikke spesielt dyre, men vi ser en høy konsentrasjon (høy verdsettelse) blant de største tek-aksjene, påpeker forvalterne.

Utbredelsen av AI

(fra 40:00) De ellers så sindige DNB-forvalterne er mektig imponert over ChatGPT og bruksområdene for AI generelt. Det er utrolig spennende tider nå, og vi tror AI vil endre verden. AI er ikke en hype, påpeker Erling.

Erling er en superbruker av ChatGPT. Hør hvordan han bruker verktøyet for å bli mer effektiv og dyktig i arbeidshverdagen.

Hvilke selskaper tror dere blir vinnerne i AI racet, spør Bjørn Erik. Nvidia og AMD, som lager chiper/grafikkort til de kraftige maskinene som brukes til AI, nevnes. Microsoft likeså, som jobber med å integrere ChatGPT i Office-pakken med mer.

Tapere vil trolig finnes innenfor media, advokatbransjen og læring/undervisning.

Spørsmål fra lytterene

(fra 54:02) Bjørn Erik leser opp noen spørsmål fra Twitter-følgere:

@WaifuStonks: “Hvorfor skal vi kjøpe DNB Teknologi til 1 % i årlig forvaltningskostnad når en kunne fått følgende 3 års annualiserte avkastning med å kjøpe teknologiaksjer direkte? Apple: 30%, Microsoft: 20%, Nvidia: 32% – Målt opp mot DNB Teknologi med 18 %.”

@Svein Frøystad: “Har dere fortsatt eksplisitt tro på Telecom (5G) som en signifikant investering for fondet, eller flyttes fokuset nå over på AI?”

@Tinker: “Hvilken trussel er Starlink for tradisjonelle telecomselskaper?” (Starlink er en satellittbasert internettleverandør eid og drevet av selskapet SpaceX, grunnlagt av Elon Musk.)

@Morten Mellbye og @Andreas Lindtveit: “Kan du spørre litt rundt valutakurser og om de sikrer valutaeksponering? Er de enige at norsk krone er undervurdert?”

@Formann Bever: “Hvordan stiller de seg til kryptovaluta og selskaper som i denne sektoren (ikke bare mining).”

@ValueT: “God del av avkastningen siden 2010 er multippelekspansjon i tech. Om vi nå ser permanent rentenivå som er feks 3% høyere, forventer dere multippelreduksjon (som Tangen antyder)?”

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Jens Petter Eikeland
Jens Petter Eikeland
04.06.2023 20:11

og. de som vil benefitte mest fra AI er SAAS selskaper, salesfoece, service now etc. Vi hadde en demo på jobben her om dagen der et finsk selskap har laget en virtual NOC (network operation) der hele overvåking og fel ticket håndtering var automatisert gjennom AI. Vi har 15 personer som gjør den funksjonen i dag, døgnet rundt vakter. Men… Dette var ikke noe nytt produkt. AI har bare kommet på alle lepper nå ettee charGPT. Jeg hadde machine rearning på universitetet for 25 år siden. Dette har vært rundt lenge i enterprisene. Så. jeg mener at det blir mere… Les mer »

Jens Petter Eikeland
Jens Petter Eikeland
04.06.2023 19:30

Google kommer adri til å bli itkonkurert på søkemotor. Noen dom har prøvd å søke i Bing? De er 10 år bak google. Google har jobbet med AI i årevis, bare se baird, det skjedde ikke over natten. Så mitt syn noen feil betraktninger ang google og AI. De størrste på AI i dag er Meta og Google og Tesla. AI er mye, mye mere en en chat funksjon. Skulle tro dere viste litt mere hva AI faktisk er. Automatisering, business effektivisering, robotic. dette har brukt AI i over 10 år. Microsoft var faktisk sene på AI. Apple. De er… Les mer »