Gå til hovedinnhold

Enkeltaksjer i IPS.

Som eneste selskap tilbyr Nordnet kundene å putte enkeltaksjer i den skattefavoriserte pensjonsordningen IPS.

Mange av Nordnets kunder foretrekker å kjøpe enkeltaksjer fremfor fond, siden de vil være sin egen sjef og forvalte pengene selv. Disse kundene kan nå få de samme skattefordelene når de skal spare til pensjon på egen hånd som kunder som ønsker fond i IPS-sparingen.

– Dette åpner for mer spennende investeringsmuligheter og potensielt høyere avkastning om man forvalter pengene riktig – siden skattefordelene gjør at avkastningen etter skatt blir høyere, sier investeringsøkonom Mads Johannesen.

Han understreker at enkeltaksjer har høyere risiko enn aksjefond, og at kundene bør spre pensjonssparingen på flere selskaper, på tvers av flere sektorer og i flere land. – Men dette tror jeg kundene våre som handler aksjer vet veldig godt allerede, smiler han.

Man bør også kun investere en andel av sparepengene sine i IPS, siden pengene er bundet til pensjonsalder. Som IPS-kunde i Nordnet kan du velge mellom over 600 fond samt enkeltaksjer på børsene i seks land.

Dette er IPS:

IPS står for Individuell Pensjonssparing. Du kan spare inntil 15 000 kr i året og få en skattefordel på inntil 3 300 kr det påfølgende året (22 prosent i 2022). Pengene er fritatt for formuesskatt, og det er ingen skatt på avkastningen underveis. Pengene du setter inn på IPS-kontoen blir låst frem til du er 62 år (utbetalingstiden er minimum 10 år, og utbetalingene skal vare til du er minst 80 år). Pengene du tar ut av kontoen, både innskudd og avkastning, beskattes som alminnelig inntekt (22 prosent i 2022).


Få gjør endringer i jobbpensjonen

De fleste sparer til pensjon via jobben, men få har et forhold til hva eller hvor jobb-pensjonen plasseres. Frem til egen pensjonskonto ble tilgjengelig i 2021 så har de fleste i privat sektor vært bundet til noen få spareprofiler med begrenset utvalg, i jobb-pensjonen. Les mer om egen pensjonskonto her.

Med privat pensjonssparing i IPS eller forvaltning av jobb-pensjon på egen pensjonskonto blir valgmulighetene altså langt større, i alle fall om du velger Nordnet.

Samle sparing hos Nordnet

Nordnet var en av vinnerne i flyttemarkedet for aksjesparekonto, dels fordi vi har et av Norges største utvalg av fond og ingen ekstra kostnader.

Alle private fondsprodukter og enkeltaksjer kan flyttes til Nordnet, både frie fond og enkeltaksjer i VPS, og aksjer & fond innenfor investeringskonto/fondskonto og aksjesparekonto.

Vi tar også imot pensjonskapitalbevis, IPA og nye IPS- avtaler. Er du usikker på hvilke pensjonsavtaler du har, kan du logge deg inn på norskpensjon.no for å få oversikt.


Kom i gang med IPS-sparing

Samtlige artikler og innlegg på Nordnet Academy er rent informative artikler, og ingen av disse skal anses som finansiell rådgivning.


Få kontroll over pensjonen din.Opprett pensjonskonto