Gå til hovedinnhold

Slik kan nordmenn spare 6,4 milliarder i skatt!

De fleste av oss har mottatt selvangivelsen for 2013, og mens gjeldsrenter trekkes fra med glede, så er det hakket mer irriterende å betale 27 prosent skatt på bankkontoens renteinntekter. Nordmenn har rundt regnet 1000 milliarder kroner plassert i bankinnskudd (kilde: SSB), og gjennomsnittlig innskuddsrente var i 2013 på 2,26 prosent (også kilde: SSB). Grovt forenklet kan vi si at nordmenn mottok renteinntekter på mellom 23 og 24 milliarder kroner i fjor. Dette skal staten ha sin del av, 27 prosent! Dette tilsvarer en skatt på 6,4 milliarder kroner. Surt, men sånn er skattereglene. Det som få vet er at du kan utsette skatten på disse renteinntektene.

Høyrentekonto

En høyrentekonto gir deg rente på sparepengene dine. Den renten er som oftest lav, men det er trygt og enkelt. Det mange ikke tenker på er at du må betale 27 prosent i skatt på renteinntektene du mottar hvert eneste år. 100 kroner i renteinntekter er i realiteten 73 kroner etter skatt. Du ser ikke dette på høyrentekontoen fordi skatten trekkes på selvangivelsen og dermed egentlig noe du betaler for via lønn. Nå kan du slippe å betale 27 prosent skatt på de årlige rentene. Det er litt mer jobb enn en vanlig høyrentekonto, men det burde være overkommelig for de fleste som vil se pengene sine vokse!

Høyrentekonto uten 27 prosent skatt

Høyrentekonto uten 27 prosent skatt. Det høres nesten for godt ut til å være sant, men det er en realitet, og du er bare noen få knappetrykk unna muligheten. På en Investeringskonto hos Nordnet slipper du årlig skatt på avkastningen. Du skatter først av renteinntektene/avkastningen når du tar ut pengene fra kontoen (du slipper altså ikke skatten, men du utsetter den). Fordelen du får ved å utsette skatten blir større jo flere år du lar pengene stå på kontoen (og evt i pengemarkedsfondet). Kontoen har ingen fast avgifter og dermed er det også gunstig for rentesparing med lavere avkastning. Det er ingen begrensninger på antall innskudd og uttak, ingen bindingstid og ingen uttaksgebyrer. En Investeringskonto er forsikret med 101 prosent av kontoens verdi som utbetales til dine etterlatte ved død. Du betaler en promillesats i forsikringskostnad for å forsikre dine penger (vanligvis et par-tre kroner per hundretusen som står på kontoen) og dette er grunnen til at det er andre skatteregler for denne kontotypen enn vanlige bankinnskudd. Les mer om Investeringskonto Zero her.

Slik kan du utsette skatten på dine renteinntekter

Hvordan går du frem for å opprette en høyrentekonto uten 27 prosent skatt?

Pengemarkedsfond har lavest risiko av alle typer verdipapirfond. Over tid kan du forvente å få litt høyere avkastning enn på høyrentekonto i bank (kilde: altomfond.no). En plassering i pengemarkedsfond gir dermed omtrent den samme avkastningen som en høyrentekonto. Det siste året har pengemarkedsfond gitt rundt fra 2 til 2,7 prosent rente avhengig av fond.

Pengemarkedsfond hos Nordnet:

Og som Albert Einstein skal ha sagt: “Den sterkeste kraften i universet er renters rente”. Lykke til med investeringene!

/Anders

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
09.04.2014 07:44

Interessant artikkel. Hva er de risikofrie alternativene til høyrentekonto som er tilgjengelig via investeringskontoen?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
09.04.2014 21:53

Hei Håkon. Når du har åpnet Investeringskontoen plasserer du pengene i et pengemarkedsfond (de fondene som er nevnt på slutten av artikkelen). Dette er en plassering som er risikofri, på linje med en høyrentekonto. (Når du setter pengene på en bankkonto, så snur bankene seg videre og plasserer disse/dine penger i pengemarkedet – typisk låner til hverandre, plasserer i statsobligasjoner. I tilfellet Investeringskonto og plasering i pengemarkedsfond så “hopper” du egentlig litt over bankens rolle). Håper det var oppklarende. /Anders