Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Refleksjoner fra 2019 & Spådommer for 2020

Norgessjef Anders Skar er omsider tilbake i podcaststudio, sammen med spareøkonom Bjørn Erik og investeringsøkonom Mads. De snakker om Nordnet-året og børsåret 2019 og drister seg til å gi sine spådommer for børsåret 2020.

Nordnet-året 2019

(fra 01:58) Anders oppsummerer året sett med Nordnets øyne. 2019 har vært et ekstremt år for Nordnet, med Netfonds-oppkjøpet og ny nettside som tok mye av oppmerksomheten. Vi har fått en del kritikk fra kunder, både fra nye Netfondskunder og gamle Nordnetkunder, på grunn av ny og ukjent nettside og endret belåningsmodell. Men vi har også fått til mye bra, sier Anders, og nevner aksjeutlån på investeringskonto som eksempel. Sbankens nye prismodell for fond blir også kommentert.

Børsåret 2019

(fra 09:30) 2019 har vært et fantastisk børsår, tross en del turbulens underveis. De fleste av verdens børser har hatt tosifret avkastning, med de amerikanske børsene som lokomotiv (+ ca 30 %). Mads forteller at geopolitikk har styrt børsene gjennom året, og at det er få, store selskaper som har dratt indeksene, spesielt FAANG-aksjene.

Inntjeningsveksten i selskapene verden over har vært relativt svak, og kursoppgangen har primært skyldtes multippel-ekspansjon (høyere P/E).

Bjørn Erik forteller at norske fondssparere har fått en ekstra valutagevinst i internasjonale fond, siden norske kroner har svekket seg. Et globalt indeksfond har gitt rundt 30 % avkastning i NOK, og 24 % i lokal valuta.

Du får også høre mer om utviklingen i rentemarkedet.

De største overraskelsene i 2019

(fra 24:32) Mads forteller at han er mest overrasket over at de store aksjeindeksene har gått så bra, tross mange negative nyheter.

Anders trekker frem at han er overrasket over at verdiaksjer fortsetter å gjøre det svakere enn vekstaksjer. Norwegian-aksjens krumspring er en annen overraskelse.

Kronesvekkelsen trekkes frem som et tredje overraskelsesmoment.

Slik gikk det med våre Sharevilleporteføljer i 2019

(fra 31:40) Anders forteller at han har brukt alt for lite tid på sine aksjeporteføljer i år. Han har hatt en renteandel på hele 60 % i porteføljen i flere år, for å vente på krakket – men det har ikke lønt seg hittil. Avkastningen hittil i år er 8,5 %, noe som er svakt sammenlignet med Oslo Børs sine 14 %, men bra risikojustert avkastning (Sharpe ratio).

Bjørn Erik har hatt ca 24 % avkastning hittil i år på sin fondsportefølje som ligger på Shareville. Dette er langt bedre enn Oslo Børs (14 %), men lavere enn Verdensindeksen inklusive vekstmarkeder (29 %).

Mads sin Shareville-portefølje er opp 26 % hittil i år. Han har hatt over 20 % kontantandel gjennom året. Du får høre hvilke investeringer som har bidratt positivt og negativt i hans portefølje.

I denne #pengepodden-episoden går økonomene nøye gjennom deres episoder.

Hvordan gikk det med spådommene for 2019?

(fra 40:15) Gutta går gjennom sine spådommer for 2019, som de ga for ett år siden på Oslo Børs, oljepris, laksepris, rentenivå, vinnerbransjer og boligpriser. Alt-i-alt mener oppsummerer de spådommene for året som “godkjent”. Hør hvilke tanker de gjorde seg om børsåret, og hva videre hva som venter i 2020.

Spådommer for 2020

(fra 46:22) Mads tror på et svakt børsår her hjemme. Han spår Oslo Børs ved ca 4 % til 880 for Hovedindeksen. Anders tror soft landing og flate markeder, og at Oslo Børs ender 2020 opp 2 %. Bjørn Erik er mest optimistisk, og tror på pluss 10-15 % på Oslo Børs i 2020. TINA og FOMO er forklaringer som Bjørn Erik begrunner sitt optimistiske syn med.

Mads spår oljeprisen i 70 dollar ved utgangen av 2020, fra dagens 66 dollar. Spådommer for laksepris, rentenivå og boligpriser blir også tallfestet.

Når det gjelder enkeltaksjer tror Mads det canadiske oljeselskapet Petrotal vil bli en vinner i 2020. Anders tror på Tomra og taperaksjen Danske Bank. Bjørn Erik holder på hans vinneraksje NEL.

Hør forrige episode av #pengepodden: Aker inn i REC og OPEC-møtet

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer