Gå til hovedinnhold

Nedgang i vente. Nye smitterekorder. Økte amerikanske oljelagre

Antall Covid-19 smittede i USA stiger daglig til ny høyder, noe som øker sannsynligheten for strengere smittetiltak. Gitt dette, er det naturlig å belage seg på at det den gjeldene situasjonen blir verre før den blir bedre

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner ned -0,5%, eller innenfor intervallet [-0,7, -0,3]%. AFG, SBANK, QFUEL-ME mfl. i fokus (resultater)

Roger Berntsen – analytiker i Nordnet

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte torsdag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt -0,9 prosent i snitt i går.

Antall Covid-19 smittede i USA stiger daglig til ny høyder, noe som øker sannsynligheten for strengere smittetiltak. Gitt dette, er det naturlig å belage seg på at det den gjeldene situasjonen blir verre før den blir bedre, til tross for mandagens positive vaksinenyhet fra Pfizer (-2,5%) og BioNtech (-7,1%). Når det er sagt, aksjemarkedet er framoverskuende av natur, det vil si investorene samlet sett, er mer opptatt av selskapenes fremtidige inntjening enn noe annet. Mao. vil aksjemarkedene som oftest, vise tegn til bedring før smittesituasjonen gjør det.

Selskaper som steg kraftig på mandagens vaksinenyhet toppet taperlistene torsdag, deriblant cruisegigantene Carnival (-7,9%), Royal Caribbean Cruises (-3,9%) og Norwegian Cruise Line (-3,4%). Flyselskapene United Airlines (-4,3%), American Airlines (-2,5%), Delta Airlines (-1,8%) og Southwest Airlines (-3%) falt også mer en de fleste i går. På vinnerlistene endte en av COVID-19 vinnerne, videokonferanseselskapet Zoom (+3,7%).

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) er ned -0,6 prosent i snitt fredag morgen.

Frykten for at smittesituasjonen i USA og Europa skal komme ut av kontroll påvirket også de asiatiske investorene fredag. Fed sjef, Jerome Powell, kanskje verdens mest innflytelsesrike person i finansmarkedene, har en rekke ganger (senest i går) uttrykt bekymring for økonomien på kort sikt.

En rekke selskaper har levert tall før børsåpning i dag, deriblant AF Gruppen, Sbanken og Quantafuel. Ingen av disse selskapene inngår i OBX indeksen, derfor er de heller ikke vente å påvirke denne i åpningsminuttene.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 43 dollar per fat, ned -3 prosent fra torsdagens nivåer. Dollaren står i skrivende stund, i 9,17, mens 30-års renten i USA ligger på 1,63 prosent.

De amerikanske oljelagrene steg markant i forrige uke, ifølge fersk offentlig statistikk. Lagerøkningen bidro til oljeprisfall. Oljeprisen er for øvrig vesentlig opp denne uken på forventninger om at den kommende vaksinen fra Pfizer og BioNtech vil bidra til å normalisere verdensøkonomien og da indirekte oljemarkedet.

Lyttetips

Pengepodden – Slik forvaltes Oljefondet – med Trond Grande

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer