Gå til hovedinnhold
Nettleseren du benytter deg av, støttes ikke lenger av Nordnet. Klikk her for å se hvilke nettlesere vi støtter og anbefaler at du bruker.

5 grunner til å ha mer enn én Aksjesparekonto

I utgangspunktet skulle det kun være mulig å ha én Aksjesparekonto hos hver bank eller meglerhus (kontofører). I høringssvaret ga vi i Nordnet tydelig uttrykk for at dette ikke var bra for kunden.

Dette ble heldigvis endret og du kan ha flere Aksjesparekontoer hos hver aktør. Hos oss i Nordnet kan du ha opp til 5 Aksjesparekontoer.

Du lurer nok kanskje på hva du egentlig skal med flere kontoer. Og for mange, kanskje de fleste, holder det nok med én konto. Blant kundene våre er det mange som i dag allikevel deler opp sparingen fysisk av ulike årsaker.

1. Ulik tidshorisont

Én grunn til at noen velger å ha flere kontoer er at de har ulik tidshorisont for investeringene sine.

Du har kanskje noen enkeltaksjer som du langsiktig har veldig stor tro på. Det kan være lettere «å holde fingrene unna» disse aksjene når de er fysisk adskilt fra en mer kortsiktig portefølje.

Hvis du har investeringer med ulik tidshorisont samlet på samme konto kan du for eksempel bli fristet til å ta gevinst for tidlig på grunn av sterk oppgang. Eller du kan plutselig føle at du må ut av aksjemarkedet i turbulente perioder hvor avisoverskriftene skriker «krakk» og får deg til å gjøre lite gjennomtenkte, irrasjonelle salg basert på magefølelsen. Dette er en veldig vanlig feil å gjøre fordi det rett og slett er en naturlig refleks for oss mennesker.

Poenget er at en i utgangspunktet langsiktig investering eller portefølje blir nettopp langsiktig, fordi det er større barriere å tukle med den.

2. Større risiko på én konto

En annen faktor er ulik risiko i investeringene dine. Noen har enkelte investeringer som er ment å ha en stabil jevn avkastning med medium risiko. Dette er ofte penger du trenger før eller senere, enten om det måtte være til egenkapital til en leilighet eller penger du skal bruke i pensjonstilværelsen som ikke lenger er så langt unna.

Andre investeringer du har kan bære preg av høy risiko. Du handler kanskje råvarer, derivater eller børsnoterte produkter og har i tillegg en kredittramme på denne kontoen for mulighet for økt avkastning eller muligheten til «å slå til» når mulighetene byr seg.

Du deler altså fysisk den høye og den lave risikoen med å investere på to forskjellige kontoer.

3. Ulik strategi – teknisk og fundamental analyse

Det kan hende du har forskjellige strategier når du investerer. Da kan det være greit å skille den delen av investeringene du har basert på fundamental analyse fra de aksjene som du kun bruker teknisk analyse på i investeringsbeslutningene.

Disse kundene liker ofte i høyere grad å sammenligne og måle sine strategier og det vil helt klart gjøre det lettere og ryddigere med flere kontoer enn å ha alt samlet på en og samme konto.

4. Egne kontoer til barna

Du kan selvfølgelig opprette egne kontoer for barna dine og ha en fullmakt på kontoen mens barnet er mindreårig.

En ulempe med å ha konto i barnets navn er at et barn med stor formue kan få avkortning i stipend/lån i forbindelse med studier. En annen ulempe kan være at når barnet blir 18 år faller automatisk alle fullmakter fra og «barnet» kan disponere disse fritt selv.

Noen foreldre ønsker å forsikre seg om at pengene de har spart gjennom 18 år siden barnet ble født ikke skal gå til russebuss, design-veske eller ett år med fuktige turer på byen.

Hos Nordnet kan du opprette flere kontoer som du heller øremerker til barna selv om verdiene står på deg selv. Du har fortsatt god oversikt ved at du lett skiller kontoene fra hverandre ved å «døpe» kontoene med forskjellige navn.

5. Spareavtale på forskjellige kontoer

Det er heller ikke unormalt å skille månedssparingen sin med for eksempel et større engangsinnskudd for å enklest mulig følge utviklingen på engangsinnskuddet uten «støy» fra de månedlige innbetalingene til porteføljen.

Det finnes sikkert enda flere grunner enn de som er beskrevet her også. Som jeg nevnte i starten så er det ikke sikkert du trenger mer enn en konto, men nå har du fått en liten forklaring på hvorfor vi og mange av kundene våre er fornøyd med at de også med Aksjesparekonto har muligheten til denne fordelingen.

/Spare- og investeringscoach Stian

Les alt om Aksjesparekonto

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
5 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
24.05.2019 15:39

En fordel er at hvis en har lyst på Superlånet med lav rente så kan ikke en eller flere enkeltaksjer eller etf utgjøre for stor del av kontoen. Disse kan da settes settes inn på en egen AKS. Da vil en få god rente på den delen av porteføljen som består av fond og mer diversifiserte eiendeler

Gjest
Gjest
11.09.2017 08:38

En god grunn til å bare ha en konto i Nordnet er at kurtasjenivå/ prismodeller tydeligvis beregnes separat for hver konto. Har man flere kontoer vil man dermed betale langt mer i kurtasje enn om kjøp og salg gjøres gjennom en konto.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
11.09.2017 15:17

Ja det er også noe å ha i bakhodet hvis man har høy aktivitet på sin handel. Det vil være vanskeligere å oppnå Bonus og VIP-vilkår med stor aktivitet på flere kontoer. Problemstillingen vil dog gjelde for en forholdsvis liten andel av våre kunder, og som nevnt i eksemplene over er ofte aktiv aksjehandel lagt til èn konto, mens langsiktige/passive investeringer ligger i en annen.
/Stian

Gjest
Gjest
30.08.2017 18:02

Men er det skattemessig lurt å dele det opp slik? Gitt at man en gang i fremtiden skal tømme f.eks. et av barnas konto, og tar ut en god gevinst. Hvis alt sto på en konto ville denne gevinsten kunne være dekket inn av andre innskudd, og man kunne få utsatt skatten. Den effekten får du vel ikke hvis du har egen konto for barnets sparing?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
31.08.2017 12:39

Det er et godt poeng. Dette kan man ta med i vurderingen i forhold til om man skal opprette flere kontoer.
Jeg valgte å ikke ta for meg skatt for å gjøre innlegget relativt kort og konsist.
Nordnet anbefaler ikke det ene eller andre, men vet at kundene våre ønsker å ha muligheten av årsakene nevnt ovenfor.
/Stian