Gå til hovedinnhold

Slik har ekspertenes porteføljer utviklet seg i første halvår

I denne episoden går Roger, Bjørn Erik og Mads gjennom resultatene i sine porteføljer hittil i år.

Våre tre eksperter har ulike investeringsstrategier: Roger er en langsiktig verdiorientert aksjeinvestor, mens Bjørn Erik er en langsiktig fondssparer med målsetting om å slå verdensindeksen. Mads har en aktiv trendbasert strategi med mål om å slå Oslo Børs.

Shareville kan du følge de tre økonomene våre.

Roger: Minus 9 % hittil i år, + 2,5 % foran Oslo Børs

(fra 04:36) Roger sin norske aksjeportefølje på Shareville har en avkastning på minus 9 % YTD (per 15.6.20) – det er 2,5 prosentpoeng foran Hovedindeksen. Roger forteller at hans Buffett-inspirerte portefølje så langt har klart seg som forventet gjennom nedturen. Han har ikke gjort noen endringer i porteføljen i andre kvartal, med unntak av å kjøpe litt mer Equinor under det kraftige fallet i mars.

De største selskapene i porteføljen hans er Equinor, Mowi, Tomra, Norsk Hydro og Gjensidige. Han får et kritisk spørsmål om hvorfor han eier «taperaksjen» Hydro. Hør hva han svarer.

Bjørn Erik: Minus 7 % hittil i år, 9 % bak Verdensindeksen

(fra 16:13) Bjørn Erik har to globale fondsporteføljer på Shareville, en Pensjonskonto og en ASK-konto. I snitt er disse porteføljene ned 7 % hittil i år (per 15.6.20). Dette er 9 prosentpoeng svakere enn Verdensindeksen (MSCI All Countries), som er opp 2 % i samme periode. Spareøkonomen legger ikke skjul på at han er skuffet over å ligge mye bak indeksen.

Han forteller at mindreavkastningen i hovedsak skyldes at han i over ett år har valgt å valutasikre betydelige deler av fondsporteføljen, og med en svekket krone har det vært et tapsprosjekt. I tillegg har han en overvekt av norske aksjefond som investerer på Oslo Børs, samt at hans nest største fondsinnehav er Nordnet Smart 15, som har falt hele 28 % så langt i år.

Bjørn Erik forteller at han har tatt grep for å rette opp den svake avkastningen. Han har solgt 4 fond (Nordnet Smart 15, Nordnet Norge Indeks, Storebrand Global Multifactor Valutasikret og DNB Teknologi) og kjøpt 3 nye i andre kvartal. Han har fremdeles tro på teknologisektoren, og har økt eksponeringen her ved å kjøpe Black Rock World Technology og VanEck Vector Video Gaming and eSports UCITS ETF – samt øke innehavet i BGF Next Generation Technology – som er hans beste fond i år, med over 30 % avkastning YTD.

Mads: Minus 14 % hittil i år, 2 % bak Oslo Børs

(fra 40:29) Mads sin Shareville-portefølje har falt med ca 14 % så langt i år, noe som er 2 % bak Oslo Børs. Mads er slettes ikke fornøyd med resultatet, spesielt siden han har to globale aksjefond i porteføljen, som er så vidt er i pluss i år. Mads tar en gjennomgang av hans største posisjoner: Hunter Group, Panoro Energy, Pareto Bank, Sparebank1 SMN, og Arise. 

Han har solgt det canadiske oljeselskapet Petrotal, som ga et betydelig tap. Læringen var at man bør være forsiktig med å investere i selskaper i fjerne land man har begrenset kjennskap til. Videre har han har solgt seg litt ned i DNB Teknologi. Mowi ble kjøpt for en tid tilbake, på anbefaling fra Roger.

På slutten diskuterer gutta kriseemisjonen i Kongsberg Automotive, hvor Fredly og Spetalen fikk kjøpe sterkt rabatterte aksjer i en rettet emisjon for over 70 mill kr hver – og har tjent store penger i forhold til børskursen. Er ikke dette et ran av dagens småaksjonærer? spør Bjørn Erik.

Hør også forrige episode av #pengepodden: Er coronafaren over for boligmarkedet?

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer