Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Utlån av aksjer, markedsoppdatering & Norwegian-emisjonen

Du får en oppdatering på markedet, siste nytt i Norwegian-emisjonen og høre mer om utlån av aksjer i denne #pengepodden-episoden med Anders, Mads og Bjørn Erik. Episoden er delt inn i fire deler: Innledningsvis får du vite mer om nyheten om utlån av aksjer, som nå blir iverksatt løpende på investeringskonto zero. Videre går Mads gjennom markedet, Q4-tallene som har blitt lagt frem, og hvordan status er på verdens børser. Du får også høre mer om Norwegian-emisjonen, som det har vært mye skriverier om i media siden dette ble kjent. Avslutningsvis går Mads og Bjørn Erik igjennom spørsmål fra lytterne.

Utlån av aksjer på investeringskonto Zero

(fra 01:18) Vi anser dette som tredje type avkastning, eller inntekt, på aksjeinvesteringer – i tillegg til verdiøkning og utbytte. Denne ekstra inntekten kommer som en følge av at Nordnet låner ut aksjer til eksterne partnere, eksempelvis store globale investeringsbanker og kapitalforvaltere.

Hva betyr dette for deg med Investeringskonto Zero?

I praksis betyr det ingenting for deg som allerede har en Investeringskonto Zero. Du kan naturligvis selge og disponere alle aksjene dine som vanlig. Hvis noen av dine norske aksjer lånes ut får du en ekstra renteinntekt som utbetales på kontoen din kvartalsvis.

Du trenger ikke å gjøre noe som helst – dette aktiveres automatisk og Nordnet tar hånd om alt det praktiske ved utlåningen av aksjene. Hvis du ønsker så kan du selvsagt reservere deg mot utlån av aksjer på denne siden eller ved å kontakte kundeservice.

Hvordan fungerer dette?

Uten å gå i detalj så lånes den norske aksjebeholdningen i Investeringskonto Zero ut til store institusjonelle låntakere via vår låneagent, Citi. Låntakerne er store internasjonale kapitalforvaltere og banker. Disse låntakerne betaler en rente, som tilfaller deg som kunde, etter avdrag for kostnader til låneagent og Nordnet.

Les mer om utlån av aksjer: Utlån av aksjer på Investeringskonto Zero. Automatisk.

Litt om markedet

(fra 21:37) Mads innleder denne seansen med å fortelle om hva som var forventet inntjeningsvekst for 4. kvartal 2018. På forhånd var det ventet en vekst i inntjeningen per aksje på 18 %, dette har ikke stått til forventingene og vi har fått mange skuffelser. Mest skuffende har Hydro og Orkla vært, samtidig som at Bakkafrost kom inn med dårlige resultater i forrige uke.

Du får også høre mer om hvem som står frem som de positive bidragsyterne. Mads går blant annet gjennom selskaper i oljesektoren, som til tross for et sterkt fall i oljeprisen gjennom Q4, leverer god kontantstrøm og drift.

Videre har man også fått en reprising i aksjene som har Kina eksponering, ettersom at det er fremgang i handelssamtalene mellom Kina og USA. Mads tar også en gjennomgang av disse selskapene.

Emisjon i Norwegian

(fra 28:36) Videre snakker Bjørn Erik og Mads om den forestående emisjonen i Norwegian. De skal hente 3 mrd kroner i en emisjon. Dette tilsvarer rundt 50 % av eksisterende aksjekapital. Dette er en tegningsrettet emisjon, der du som aksjonær får 2 retter per aksje du eier. Her er det et utfall av muligheter for deg som aksjonær – dette er noe du selv må ta stilling til. Mads forklarer hvordan din økonomiske eksponering i selskapet vil øke hvis du velger å delta med 100 % av ny kapital. Finn ut mer i denne episoden, eller se gjennomgangen sparecoachen vår hadde sammen med investeringsøkonom Mads Johannesen:

Lurer du på hvordan du skal tegne deg i Norwegian-emisjonen? Spørsmål og svar om tegningsretter i Norwegian.

Spørsmål fra lytterne

(fra 40:09) Avslutningsvis tar Bjørn Erik og Mads opp et par spørsmål dere lyttere har stilt oss i løpet av den siste måneden.

Hør også forrige episode av #pengepodden: OPEC-kutt, oljemarkedsbalanse &IMO 2020

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer