Gå til hovedinnhold

Spørsmål og svar om emisjon i Norwegian

Oppdatert 4. mai 2021: Ny emisjon i Norwegian

I forbindelse med den varslede emisjonen i Norwegian har vi oppdatert dette blogginnlegget om hva du må gjøre når du deltar i en emisjon.

Les også: Hva er en emisjon?

Norwegian er fortsatt i en dyp krise. I den forbindelse må selskapet hente inn penger for å overleve. Deler av den omfattende emisjonen er en såkalt rettet emisjon hvor eksisterende aksjonærer får tildelt tegningsretter på kontoen man har sine NAS-aksjer. Disse tegningsrettene kan man enten selge, eller bruke de til å bestille nye NAS-aksjer om man ønsker å kjøpe flere aksjer (til en rabattert pris). Skal du benytte deg av retten til å tegne må du ikke selge tegningsrettene.

Eide du NAS-aksjer etter børsens stengetid den 4. mai vil du motta tegningsretter som gir deg rett til å tegne NAS-aksjer til 6,26 kroner per stk. Aksjonærer vil motta 3 tegningsretter (TR) pr 2 aksje de eide (rundes ned til nærmeste hele tall). Èn tegningsrett gir deg en rett til å tegne/bestille èn aksje.

Prospektet og muligheten for både elektronisk tegning og tegningsblankett, finner du hos tilretteleggerene DNB og ABG Sundal Collier for emisjonen i tillegg til på VPS.no når det er klart.

Nøkkelinformasjon om emisjonen

 • Tegningskurs: 6,26 NOK
 • Handel i tegningsrettene (NAS T): 7.mai 09:00 til 19.mai 16:30
 • Tegningsperiode: 7. mai 2021 til 21.mai 16.30 (Investeringskonto 20. mai)
 • Betaling for aksjer: 27. mai (Investeringskonto 21. mai)
 • Bekreftelse på tildeling: Rundt 25. mai
 • Tildeling nye aksjer: Rundt 28. mai
 • Første dag med handel i nye aksjer: Rundt 28. mai
 • Overtegning er tillatt

Hva er tegningsretter?

Som aksjonær i et selskap kan du få tegningsretter i et selskap i forbindelse med emisjoner. Målet med en emisjon er å skaffe ny kapital til selskapet. En tegningsrett er tidsbegrenset (normalt ca 2 uker) og du vil motta et antall tegningsretter basert på aksjebeholdningen din en bestemt dato. Du kan både kjøpe og selge tegningsretter om tegningsrettene er børsnotert.

Tegningsretter som ikke børsnoteres og er omsettelige i tegningsperioden “må brukes eller kastes”. Velger du å ikke benytte deg av tegningsrettene for å bestille nye aksjer, må du finne deg i at ditt forholdsmessige eierskap i selskapet blir vannet ut.

 1. Er aksjekursen på børsen høyere enn tegningskursen, lønner det seg normalt å tegne seg i emisjoner.
 2. Er aksjenekursen lavere på børsen enn tegningskursen, tegner man seg normalt ikke da man kan heller kan kjøpe aksjene billigere på børsen.
 3. Er aksjekursen ganske lik som tegningskursen kan det være smart å avvente til slutten av tegningsperioden med å tegne/bestille emisjonsaksjer, for å se an aksjekursen på børsen

Hvordan beregnes verdien på en børsnotert tegningsrett?

Merk! Tegningsretter som ikke benyttes til å tegne/bestille nye aksjer forfaller verdiløse, så om tegningsrettene er børsnoterte og du ikke ønsker å benytte de til å kjøpe flere aksjer, bør du selge de i løpet av tegningsperioden.
Har du benyttet deg av din tegningsrett må du ikke selge de, men de må stå på kontoen til de blir fjernet og du får tildelt dine nye emisjonsaksjer.

Tegne aksjer med konto tilknyttet VPS

Skal du tegne via en Aksje og fondskonto eller Aksjesparekonto? Da må du legge inn ordren via VPS, eller direkte hos tilrettelegger.

Slik gjør du det:

 1. Logg inn på verdipapirsentralens nettside vps.no (Bank ID)
 2. Under «Min konto» gå til «VPS Investortjenester»
 3. Velg Hendelser og deretter Emisjoner/videresalg
 4. Velg riktig verdipapir og fyll inn Bostedskontroll
 5. Les gjennom informasjonen og vilkårene
 6. Fyll inn resterende informasjon :
  1. Antall aksjer
  2. Konto for betaling. (Oppgi konto i din dagligbank utenfor Nordnet)
  3. VPS-konto for levering (kun levering til èn av dine VPS)
  4. Bestillingssted
  5. Bekreft at du har lest prospektet og registrer betalingen din

Merk!
Har du en bedriftskonto eller har fullmakt på en mindreårig-konto må du tegne deg gjennom tilrettelegger via en tegningsblankett.

Tegne via Investeringskonto Zero

Vil du tegne via en Investeringskonto Zero, må du gjøre dette under «mine sider» og «selskapshendelser».

Husk at du på Investeringskonto og IPA må ha penger på kontoen til å dekke hele beløpet du har lagt inn bestilling for senest den 20. mai da det trekkes penger 21. mai. Siste svardag på Investeringskonto Zero er 20. mai (èn dag før fristen for VPS-tegnning).

Lykke til med tegningen og dine investeringer.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
177 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Serpentbane
Serpentbane
12.08.2021 22:13

Jeg er nysgjerrig. La oss si a krisen nå avblåses, Norwegian bretter opp ermene, og om en stund mye godt befinner seg der de var før krisen, hvor mye ville da aksjekursen steget etter alle emisjonen?

Altså, hvor mye kan kursen teoretisk stige om alt blir som før ellers?

Fahim
Fahim
28.05.2021 16:44

Jeg kjøpte X antall av NAST for 10 kr via Nordnet NAS T-Rett kontoen .
21 mai aksjene som jeg kjøpte og betalte fra AF kontoen min ble slettet. Så 28 mai fikk jeg ikke aksjer som betalt for. jeg ringte nordnet kundeservice de svate at jeg mistet pengene som kjøpt tegningsretter. Sikkert det skjedde med mange små og nye investorer

Fahim Ghorub
Fahim Ghorub
28.05.2021 16:33

Jeg kjøpte X antall av NAST for 10 kr via Nordnet NAS T-Rett kontoen .
21 mai aksjene som jeg kjøpte og betalte fra AF kontoen min ble slettet. Så 28 mai fikk jeg ikke aksjer som betalt for. jeg ringte nordnet kundeservice de svate at jeg mistet pengene som kjøpt tegningsretter. Sikkert det skjedde med mange små og nye investorer. På den måten de svindlet milioner kroner fra nye investorer. 

Markus
Markus
28.05.2021 13:26

Jeg har kjøpt emisjonene tildelt til meg og fått dem inn på regningene. Jeg har dog ikke fått emisjonene jeg overtenet inn på regningen enda. Den er godkjent i VPS. Når blir overtegningene aktive? Er de mulig å avbestille/avbryte overtegningene?

Markus
Markus
28.05.2021 13:14

Har kjøpt emisjonene tildelt til meg og disse er kommet inn på aksje konto. I tillegg overtegnet jeg, men disse er ikke kommet inn enda. Når blir overtegningene aktive?

Markus
Markus
Svar på  Markus
28.05.2021 13:16

Overtegningene er blitt godkjent på VPS*

Fahim
Fahim
28.05.2021 09:39

Jeg har kjøp NAST på 10kr, i nordnet konto, kontoen ble slettet men jeg fikk ikke aksjer som jeg har kjøpt.

Kristian Kårbø
Kristian Kårbø
26.05.2021 20:04

Har oppdaget det samme som en i linken rett under her.
Godtok å kjøpe emisjonsaksjene og kjøpte de via kontoen min i VPS registeret og Nordnet.
Når jeg da går inn igjen er de slettet.
Hva har skjedd?

Fahim
Fahim
Svar på  Kristian Kårbø
28.05.2021 13:26

Har du fikk emisjonaksjene? Jeg hade og dette problemet?

daniel
daniel
26.05.2021 15:56

Hvis jeg kjøpte x antall av NAST for 7,5 kr pr i nettbanken, og gav samtykke i en “pop up”, får jeg da tildelt disse den 27.mai om jeg har 6,26 kr*x antall aksjer på konto?

Altså, har jeg kjøpt tegningsrettene eller har jeg “kastet penger”?
(jeg har ikke fylt ut noen blankett)

Owe
Owe
23.05.2021 12:19

Benyttet meg av tegningsretten og mottok endringsmelding i VPS, men 21. mai ble de slettet. Hva er grunnen til det? Hadde dekning på kontoen det skulle trekkes fra.

Gjest
Gjest
21.05.2021 09:06

Hei, jeg finner ikke tegningsrettene mine hos vps.no under “emisjoner og videresalg” selvom jeg har de på min aksje og fondskonto hos Nordnet?

De ble kjøpt den 19ende.

Gjest
Gjest
20.05.2021 18:58

Hei
Er helt ny i dette, og forstår ikke hva jeg må gjøre med mine aksjer i Norwegian, skjønner fristen går ut i morgen. Er det noen man kan ringe for å få utført dette ?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
20.05.2021 22:50

Du må «bestille» via vps.no. Veldig enkelt om du følger video som er over på denne siden.

merk:Merk! Tegningsretter som ikke benyttes til å tegne/bestille nye aksjer forfaller verdiløse, så om tegningsrettene er børsnoterte og du ikke ønsker å benytte de til å kjøpe flere aksjer, bør du selge de i løpet av tegningsperioden.
Har du benyttet deg av din tegningsrett må du ikke selge de, men de må stå på kontoen til de blir fjernet og du får tildelt dine nye emisjonsaksjer.

Gjest
Gjest
20.05.2021 18:38

hva skjer dersom jeg har overtegnet? er det fortsatt for 6 kr stykk eller kan det være jeg handler for markedspris da? Dersom sistnevnte er det mulig å kansellere?