Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Golden Ocean om klimaendringer, Kina & IMO 2020

I denne episoden har Mads fått besøk av Birgitte Vartdal, CEO i tørrlastrederiet Golden Ocean. Du får høre mer om hva Birgitte mener om utviklingen i kinesisk økonomi, hvordan Golden Ocean ser på klimaendringene, miljø og reguleringer fra myndighetene. Videre får du også høre om markedet fremover og ikke minst hvordan Golden Ocean er posisjonert for fremtiden. Både i forhold til kapitalstruktur, men også deres flåte av skip.

Hva er Golden Ocean?

(fra 02:51) Birgitte innleder med å fortelle om Golden Ocean. Dette er et selskap bestående av 77 bulkbåter. Alt i fra Suezmax, Panamax og Capesizer. Videre forteller hun hva deres båter i stor grad frakter, nemlig jernmal, kull og kort. Med andre ord store innsatsfaktorer til produksjon.

Golden Ocean om utviklingen i Kina

(fra 08:50) I denne seksjonen snakker Birgitte om forholdet til deres viktigste «kunde», nemlig Kina. Hun forteller at selskapet følger utviklingen nøye både via analyser, men også ved å ha sentrale bransjefolk til stede til enhver tid i Asia.

«Tørrbulkpoolen» – fordeler og ulemper

(fra 19:51) Golden Ocean er engasjert i en «pool» som inneholder 110 bulkbåter. Dette er et samarbeid med 4 store rederier på tvers av landegrensene. Fordelen med dette samarbeidet er fleksibiliteten, stordriftsfordelene og ikke minst tilgjengeligheten for både tilbyder og etterspørrer.

Baltic Dry indeksen opp 40 % i år. GOGL er flat

(fra 25:00) I denne seksjonen snakker Birgitte litt om hva hun tror er grunnen til at man har denne «feilprisingen». Mye av dette kan knyttes til den kontinuerlige uroen man ser i makrobildet. Dette påvirker tørrbulkrederiene hardt og således også aksjekursen.

Klimaendringer

(fra 30:12) De siste årene er det til stadighet blitt mer ekstremvær (høyere bølger/ruffere sjø) som en konsekvens av klimaendringer. Dette er kontinuerlig et fokus fra Golden Ocean sin side. Været er en viktig faktor når man har sin arbeidsplass på havet. Birgitte forteller at organisasjonen til stadighet bruker meteorologiske data i sin analyse for å optimalisere seileruter. Både for sikkerhetshensyn, men også for å optimalisere utslippene.

Moderne flåter

(fra 34:30) Vi har alle hørt om IMO 2020 reguleringene, som er den første av flere store endringer i shippingsektoren fremover. Birgitte fortelle litt om sine tanker og strategier mot det stadige fokuset på reguleringer og miljøkrav.

Hør mer om IMO 2020 i disse #pengepodden-episodene:

Kapitalstruktur og gjeld

(fra 38:55) Her får du høre mer om Golden Oceans balanse og hvordan Birgitte ser for seg å strukturer dette mest mulig effektivt fremover. Avslutningsvis får du også høre litt om muligheten for ekspansjon videre og hvordan ledelsen ser på dette fremover.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer