Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Er Nicolai Tangen rett mann til å forvalte sparepengene våre?

I denne episoden snakker Roger og Mads om statens pensjonsfond utland – populært omtalt som oljefondet. Ansettelsen av Nicolai Tangen har ikke gått under radaren, og det har vært mange delte meninger om prosessen. Mads og Roger går også mer i dybden på forvaltningen av oljefondet, og dets utvikling. Du får blant annet vite mer om fondets struktur og historie.

Del 1: Oljefondets oppbygning

Mads innleder med litt fakta om oljefondet. SPU er lokalisert over hele verden og har per i dag ca 70 prosent aksjer, 27 prosent renter og 2,7 prosent fysisk eiendom i sin portefølje. Fondet er i skrivende stund investert i over 9000 selskaper globalt, som er i området 1,5 prosent av verdens aksjemarked. Dette gjør SPU til en av verdens største kapitalspillere. Fondet ble virkelig satt i gang i 1998, under opprettelsen av NBIM og har per i dag vokst seg til 10 500 milliarder norske kroner. Selv om fondet er notert i usd.

Del 2: Nicolai Tangen og ansettelsesprosessen

(fra 43:59) I denne seksjonen prøver Roger og Mads å diskutere Norges Banks ansettelse av Nicolai Tangen. Det har stormet rundt han i det siste og Roger og Mads prøver etter beste evne å ha en objektiv diskusjon samt at de også har egne meninger om dette. Her vil det ikke bli snakket for mye om det mediene diskuterer, men mer om Norges Bank tenker annerledes ved ansettelse av Tangen.

Sjekk ut forrige episode av #pengepodden: Vil våre forbruksvaner endre seg etter koronakrisen?

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer