Gå til hovedinnhold

Hvordan gikk det egentlig med mine nyttårsraketter?

Et nytt år er i gang og det er tid for å gjøre opp status på de mye omtalte nyttårsrakettene. Jeg skrev et innlegg den 15. desember og i dag er det tid for å gjøre opp status. Tre uker er gått og vi skal da gjøre opp en status.

Det har vært relativt få handelsdager på Oslo Børs i julen, men allikevel har det vært god fart de dagene handelen var i gang.

Jeg skrev i mitt innlegg den 15 desember at jeg hadde inndelt “rakettene” i tre grupper. Fire av de beste aksjene i 2020, fire av de dårligste aksjene og fire som jeg selv valgte ut. Jeg valgte også å ta bort de aksjene som var i konkursproblemer, slik Seadrill og Norwegian er.

Slik gikk det med nyttårsraketten i 2019

Slik så listen ut per 15 desember 2020

De fire beste i 2020De fire dårligste 2020Mads sine valg
ArcticZymes TechnologiesInsr Insurance GroupGoodtech
Rec SiliconBorr DrillingAker BP
5th Planet GamesShelf DrillingNEL
MagnoraGolden Energy Offshore Services (GEOS)Nordic Semiconductor

Taktikken var ganske enkel. Jeg valgte noen av de beste aksjene i 2020, noen av de dårligste og mine egne valg, basert på egne tanker.

Hvordan har det gått?

Porteføljens totalavkastning (alle aksjer likevektet)0,34%Oslo Børs i perioden 4,76%
ArcticZymes TechnologiesInsr Insurance GroupGoodtech
Rec SiliconBorr DrillingAker BP
5th Planet GamesShelf DrillingNEL
MagnoraGolden Energy Offshore Services (GEOS)Nordic Semiconductor

Denne porteføljen, bestående av de dårligste, beste og egne valg har altså steget 0,34 prosent mot Oslo Børs indeks 4,76. Med andre ord taper hele porteføljen med 4,4 prosent i forhold til indeks. Det er interessant og viser at man ikke skal være helt ukritisk til å satse på disse rakettene.

Den lille forskjellen på “mine” nyttårsraketter og andres er at 1/3 av disse er mine egne utvalgte selskaper. Dette er selskaper jeg selv har hatt tro på enten skal fortsette å stige, eller få en rebound. Dette fungerte på 3 av 4 aksjer der den ene endte flat.

Så, la oss se på de forskjellige gruppene og hvordan hvert enkelt selskap gjorde det

La oss starte med vinnerne for 2020

Vinnere i 2020Endring fra 15. des
ArcticZymes Technologies-1,76 %
Rec Silicon26 %
5th Planet Games-26%
Magnora5,7 %
Totalavkastning ( likevektet)0,98 %

Årets vinnere taper altså 3,78 prosent til indeksen i løpet av disse tre ukene. En skulle tro at det å kjøpe vinnere var det sikreste valget, men dette viser seg å ikke stemme helt. Nå skal det sies at det er stor spredning i feltet, alt i fra Arctic Zymes som er +/- flat, til REC og 5th Planet Games som har steget og falt nesten 30 prosent hver.

Videre ser vi på årets tapere (justert for konkursbeskyttelse som nevnt i innlegg)

Tapere i 2020Endring fra 15. des
Insr Insurance Group-39 %
Borr Drilling-18 %
Shelf Drilling14%
Golden Energy Offshore Services (GEOS)13 %
Totalavkastning ( likevektet)-7,5 %

I denne tabellen ser vi virkelig store sprik, og du kan enten ha fått en grei avkastning (Shelf Drilling/Golden Energy) eller en helt elendig avkastning (Insr/Borr Drilling), men hadde du kjøpt hele porteføljen så hadde du rett og slett tapt mye penger. Hadde du derimot unngått Insr så ville avkastningen vært på 3 prosent, som ville vært helt ok. Men, alt i alt, så viser taktikken seg om å kjøpe årets tapere i 2020 seg som å være en dårlig taktikk. Du ville altså tapt 11 prosent i forhold til indeks.

Den siste delen er mine egne utvalgte aksjer. Dette legger jo litt press på meg, og det er jo litt flaut om jeg ikke slår børsen. Her er uansett fasit.

Mine raketter i 2020Endring fra 15. des
Goodtech2,7%
Aker BP-0,02%
NEL23%
Nordic Semiconductor4,5 %
Totalavkastning ( likevektet)7,5%

Som med de andre selskapene er det store sprik i feltet. Hadde jeg ikke hatt Nel i porteføljen, ville jeg vært bak indeks. Min portefølje ender derimot opp med en meravkastning på litt over 3 prosent poeng mot Oslo Børs. Dette er ikke annet enn flaks, men gøy er det jo.

Hva er så konklusjonen?

Det er store sprik i hvilke aksjer som har gjort det bra i denne perioden. Du kunne med kjøp av Rec eller Nel tjent gode. Om du derimot satset på Insr har du redusert din pengemengde med 39 prosent. Lærdommen er vel at man bør spre og diversifisere sin portefølje når man gjør noe så risikofylt som å kjøpe slike aksjer over en så kort periode.

Dette er i andre året av datamateriale for flere slike forsøk fremover. Jeg skal for egen del fortsette med dette for hver eneste jul og forhåpentligvis vil man etterhvert finne et slags mønster.

Disclaimer: dette er hverken en kjøps eller salgsanbefaling. Jeg eide personlig ingen aksjer som blir nevnt i dette skrivet.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Wenche
Wenche
04.01.2021 22:23

Humm jeg uten noen form for økonomisk utdannelse klarte 307% avkastnig😀

Adam
Adam
04.01.2021 22:04

Konklusjon er bare at du som proffesjonalist vet ikke mykke mer en den hvilken vet nesten ingeting.(pratte om seg)
Mitt portfolio +9% iht indeksen per i dag (✌✌).
Æ bruke kanskje 1t hver dag på kveld til å gå gjennom “kinda news” her og der pga har ikke muligherer å folge bors mellom 9-17🤷‍♂️🤷‍♂️🤷‍♂️