Gå til hovedinnhold

Børsuro: I tradisjonens tro…

Oslo Børs er, i likhet med de fleste andre børser rundt om i verden, i korreksjonsmodus, dvs. ned mer enn 10 % fra tidligere toppnoteringer. Den pågående handelskrigen mellom USA og Kina er hovedårsaken til det globale børsfallet. Videre, gitt den siste tids negative utvikling i handelskrigen, ser denne ut til å bli langvarig. Mao. må man belage seg på mer av det samme utover høsten (dvs. volatile markeder).

Lesetips 1: Handelskrigen «The Rumble in the (G-20) Jungle»

Defensive aksjer på Oslo Børs gjør det skarpt. Sensitive aksjer derimot, sliter

I tradisjonens tro gjør defensive aksjer det best i urolige tider som nå. Med defensive aksjer menes aksjer, hvis påvirkes mindre enn andre når de globale vekstutsiktene svekkes. Typiske defensive aksjer finner man innenfor konsumsektoren, helsesektoren og forsyningssektoren. Aksjer innenfor energi -og industrisektoren derimot, gjør det normalt sett svakest når vekstimpulsene uteblir. Se egen tabell nedefor.

Utvikling: Norske aksjer – kategorisert etter aksjetype (defensiv, sensitiv eller syklisk)

Defensive aksjerUnderliggende sektorSiste 3 måneder
MowiConsumer Staples17 %
OrklaConsumer Staples5 %
SalMarConsumer Staples17 %
Lerøy Seafood GroupConsumer Staples7 %
BakkafrostConsumer Staples16 %
12 % (gjennomsnitt)
Sensitive aksjerUnderliggende sektorSiste 3 måneder
EquinorEnergy-18 %
TelenorTelecommunication Services7 %
Aker BPEnergy-13 %
Tomra SystemsIndustrials0 %
Subsea 7Energy-23 %
TGS-NOPEC Geophysical CompanyEnergy-15 %
DNOEnergy-33 %
ElkemIndustrials-26 %
BW Offshore LimitedEnergy-11 %
NELIndustrials-23 %
Golden Ocean GroupIndustrials6 %
Norwegian Air ShuttleIndustrials-10 %
PGSEnergy-36 %
-15 % (gjennomsnitt)
Sykliske aksjerUnderliggende sektorSiste 3 måneder
DNBFinancials-4 %
Yara InternationalMaterials2 %
Gjensidige ForsikringFinancials-2 %
Norsk HydroMaterials-17 %
AkerFinancials-23 %
Schibsted ser. AConsumer Discretionary14 %
StorebrandFinancials-21 %
-8 % (gjennomsnitt)

Kilde: Infront, per 16.08.2019

En til to korreksjoner per år?

Korreksjoner er en naturlig del av et aksjemarkeds utvikling, derfor bør man som investor forholde seg til disse mest mulig rasjonelt. Dvs. unngå å få panikk og selge «solide» selskaper til «lav» pris. Selskaper med svake balanser derimot (selskaper med mye gjeld i forhold til egenkapital), kan være risikable å ha i sine porteføljer i urolige tider, da slike selskapers tilgang på nødvendig kapital kan/vil forsvinne i slike perioder.

I snitt har det vært en til to korreksjoner på Oslo Børs hvert år de siste 20 årene, og i de fleste tilfeller har disse vist seg å være forbigående. Det skal for øvrig sies at denne gangen har også utviklingstrekkene i rentemarkedet vært dårlige. Dvs. de lange rentene (målt gjennom den amerikanske tiårige statsrenten) er nå lavere enn de korte (målt gjennom tremåneders renten, samt to årsrenten). Dette er et fenomen som kalles – invertering av rentekurven – og inntreffer når markedet, eller investorene, tror det er en viss sannsynlighet for økonomisk resesjon innen overskuelig fremtid.

Lesetips 2: 4 spareråd når børsen stuper

Lesetips 3: Hva betyr «invertert rentekurve» og hva gjør dette med dine sparepenger?

Store muligheter for den langsiktige investor

Korreksjoner eller større tilbakeslag, i aksjemarkedene gir store muligheter for den langsiktige investor som da kan kjøpe «billige» aksjer, hvis kvalitet er god. På Oslo Børs finnes det en rekke slike selskaper, deriblant Equinor. Equinors kvalitet er god pga. av dets sterke balanse, samt dets posisjon som premissleverandør av olje og gass til Europa. Dvs. det er naturlig å anta at selskapet evner å komme igjennom større tilbakeganger i global økonomi på en god måte.

Oslo Børs blir stadig mindre oljeavhengig

Det er verdt å merke seg at sektorsammensetningen på Oslo Børs har endret seg vesentlig fra før og etter finanskrisen i 08/09. Fra å tidligere være en typisk olje-børs, har Oslo Børs, pga. den enorme utviklingen innen sjømatsektoren, nå blitt en mer balansert børs. Denne utviklingen har gjort Oslo Børs vesentlig mer attraktiv for den langsiktige investor både i inn –og utland

Merk! Undertegnende eier aksjer i følgende selskaper som er nevnt i denne artikkel; Mowi, SalMar, Lerøy, Equinor, Aker BP, Tomra, Gjensidige Forsikring, Norsk Hydro og Schibsted.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer