Gå til hovedinnhold

Svak nedgang i vente. Ny nedtur på Wall Street og i Asia. Gjeldstaket i USA i fokus

Det var få lyspunkt å spore på Wall Street tirsdag, dermed er det liten drahjelp å få derfra i dag. Nasdaq indeksen endte ned 1,3 prosent, etterfulgt av S&P 500 (-1,1%).

Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,2% i dag, eller innenfor intervallet [-0,4, 0]%.

Roger Berntsen

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte tirsdag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt -1 prosent i snitt i går.

Det var få lyspunkt å spore på Wall Street tirsdag, dermed er det liten drahjelp å få derfra i dag. Nasdaq indeksen endte ned 1,3 prosent, etterfulgt av S&P 500 (-1,1%). Dow Jones indeksen klarte seg relativt sett, best med et fall på 0,7 prosent. Mange investorer er engstelige for at forhandlingene mellom republikanerne og demokratene om å heve gjeldstaket innen 1. juni skal feile. Gjeldstaket i USA, som ble innført i 1917 har blitt hevet 78 ganger i takt med landets eventyrlige økonomiske utvikling og produktivitet. Dvs. når alt kommer til alt så handler diskusjonen om gjeldstaket om hvorvidt landet har evne til å betjene gjelden sin på lang sikt uten å pådra seg for stor risiko eller skade økonomien.

Chevron Corp (2.9%), Home Depot Inc (1.5%), Walgreens Boots Alliance Inc (1.3%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i Dow Jones indeksen, mens Visa Inc (-2.9%), Intel Corp (-2.5%), Walt Disney Co (-2.2%), endte på bunn.

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) er ned -0,8 prosent i snitt onsdag morgen.

Børsene i Asia falt for 2. dag på rad. Investorene i regionen lot seg kanskje påvirke av børsutviklingen i USA tirsdag. Nikkei 225 endte ned en halv prosent, mens hovedindeksene i Hong Kong og Kina er ned hhv. 1,1- og 0,7 prosent i morgentimene.

Senere i dag slippes referatet fra forrige rentemøte i Fed (den amerikanske sentralbanken), noe som kan tenkes å påvirke børsene de kommende dagene.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 77,61 dollar per fat, opp 0,8 prosent fra tirsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -2,1 prosent i samme periode. Dollaren og euroen står i skrivende stund i 10,94 og 11,8, mens 2 -og 10 års renten i USA ligger på hhv. 4,26 og 3,68 prosent.

Oljeprisen har kommet noe opp de siste dagene, til tross for at dollaren har styrket seg i perioden. Den amerikanske dollaren er en global reservevaluta og brukes i stor grad til å handle olje internasjonalt. Når dollaren styrker seg i forhold til andre valutaer, kan det føre til at oljeprisen faller fordi det blir dyrere for land med andre valutaer å kjøpe olje, og vica versa. Mao. etterspørselen etter olje er sensitiv til endringer i dollaren i forhold til andre valutaer. Det kan for øvrig tenkes at ferske uttalelser fra Saudi Arabia om at spekulanter som tror på videre oljeprisnedgang “må passe seg”. Hva enn det betyr gjenstår å se, men det er nærliggende å tro at det kan komme ytterligere produksjonskutt fra OPEC land, eller kanskje Russland, i nær fremtid.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer