Gå til hovedinnhold

Rolig børsåpning i vente. Flatt på Wall Street. Nedgang i Asia i natt

Verdens kanskje viktigste børsindeks, S&P 500, endte uendret mandag til tross for manglende resultater fra de pågående forhandlingene om å heve det det amerikanske gjeldstaket.

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner opp 0,1%, eller innenfor intervallet [-0,1, 0,3]%.

Roger Berntsen

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte mandag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) endte flatt i snitt i går.

Verdens kanskje viktigste børsindeks, S&P 500, endte uendret mandag til tross for manglende resultater fra de pågående forhandlingene om å heve det det amerikanske gjeldstaket. Politikerne i USA har nå ti dager på seg til å komme til enighet for å unngå at landet misligholder sine gjeldsforpliktelser. Det er for øvrig ventet at en løsning er nært forestående.

Nasdaq indeksen (+0,5%), som har gjort det klart best så langt i år, steg videre i går, mens Dow Jones Industrial Average falt 0,4 prosent. Atlassian Corp (7.7%), Match Group Inc (6.7%), Lucid Group Inc (6.5%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i Nasdaq indeksen, mens Micron Technology Inc (-2.8%), O’Reilly Automotive Inc (-2.7%), PepsiCo Inc. (-2.7%), endte på bunn.

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) er ned -0,6 prosent i snitt tirsdag morgen.

De asiatiske børsene falt tirsdag, dermed er det ingen drahjelp å få fra den regionen i dag. I likhet med de fleste andre investorer verden over, venter de asiatiske på en løsning på gjeldstak problematikken i USA. Hvis USA skulle misligholde sine gjeldsforpliktelser, ville det ha stor innvirkning på det globale finansielle systemet gitt USAs sentrale rolle. Kina og Japan er de største kreditorene til USA. USAs statsgjeld er for øvrig ansett som en av de sikreste investeringene i verden og utgjør en betydelig del av mange lands utenlandske valutareserver.

Nikkei 225 endte ned 0,5 prosent, mens hovedindeksene i Hong Kong og Kina er ned hhv. 0,6- og 0,7 prosent i morgentimene.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 76,07 dollar per fat, opp 0,6 prosent fra mandagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -0,8 prosent i samme periode. Dollaren står i skrivende stund i 10,92, mens 2 -og 10 års renten i USA ligger på hhv. 4,33 og 3,71 prosent.

Dollaren har blitt enda sterkere de siste dagene, noe som er negativt for mange økonomier. Mange land og utenlandske selskaper låner i amerikanske dollar. Når dollaren styrkes, blir det dyrere for disse å betjene sin dollar-denominerte gjeld. Dette kan føre til finansielle problemer og til og med utløse gjeldskrise i noen tilfeller. Videre, mange sentrale råvarer, inkludert olje, er priset i dollar. En sterk dollar kan føre til lavere råvarepriser på sikt, noe som kan skade råvareeksporterende land, deriblant Norge. En sterk dollar kan, eller vil, også tiltrekke seg investorer som søker høyere avkastning. Dette kan føre til utstrømming av kapital fra andre økonomier, spesielt fra fremvoksende markeder, noe som kan føre til økonomisk ustabilitet. Mao. er det mange uheldige effekter knyttet til en sterk dollar.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Thomas Sefranek
Thomas Sefranek
23.05.2023 08:20

Hei, kan du ta med Eurokursen i morgenrapporten?