Gå til hovedinnhold

#pengepodden sparing – Slik sparer vi i Norges største byer

I denne episoden av #pengepodden sparing snakker vi om noe av det våre kunder er mest opptatt av for tiden, nemlig valg av kontotyper for sparing. Skal du velge Investeringskonto Zero, aksjesparekonto, aksje- og fondskonto eller IPS? I studio er spareøkonom Bjørn Erik og daglig leder i Nordnet Norge, Anders. Du får også høre mer om sparetrendene i Norges største byer, og investorkveldene som Nordnet arrangerer rundt om i landet.

Bergensere, trøndere og siddiser sparer forskjellig

(fra 15:12) Du får høre mer om en analyse som vi har gjort blant våre 100.000 kunder i Norge – hvor vi har sett på om det er geografiske forskjeller på aksje- og fondsinvesteringer mellom fylkene. Her er det flere interessante funn. Det viser seg at de mest risikovillige Nordnet-kundene befinner seg i Rogaland. Mens de minst risikovillige kundene er i Trøndelag. Du får også høre hvordan folk fra Oslo og Bergen gjør det i ti-på-topp listen målt etter risiko (målt ved beta) for enkeltaksjer.

Det samme ser vi også på topp-ti-listen for fond. Rogalendinger har større tro på at aktiv forvaltning lønner seg enn øvrige Nordnetkunder. Kun 3 av de ti mest eide fondene blant Nordnets kunder i Rogaland er indeksfond. Tallet på landsbasis er 6 av 10. Det er også interessant å se at Nordnet-kundene har vært flinke til å plukke aktive fond de siste årene: De aktive fondene på topp-ti-listen – DNB Teknologi, Alfred Berg Gambak og Delphi Nordic – har alle ligget på avkastningstoppen i flere år.

Du får også høre mer om mulige årsaker til at det er forskjeller i risikovilje mellom fylkene.

Lytterspørsmål – Nedjustert skattesats for å øke investeringene

(fra 30:25) MrfongShareville spør om det er mulig å sette skattesatsen ned til 5 % for å sette pengene på en sparekonto eller et indeksfond – for å få billig finansiering. Bjørn Erik og Anders må skuffe kunden og kommer med en liten advarsel.

En annen kunde lurer på om det er smart å realisere gevinster på Investeringskonto Zero før nyttår for å utnytte den lave skattesatsen. Bjørn Erik svarer, og henviser smatidig til et blogginnlegg han har skrevet tidligere: Realiser investeringskonto i år for å utnytte lav skattesats?

Tanjav på Shareville spør om valg av kontotype for sparing til barn, og Bjørn Erik og Anders deler sine beste tips.

Kris spør om verdien av skattefordelene på IPS, dersom man tar hensyn til at man ikke får skjermingsfradrag på IPS-pengene. Bjørn Erik svarer at da blir forskjellene litt mindre, men fremdeles er skattefordelene betydelige dersom du er villig til å binde en andel av sparepengene dine frem til pensjonsalder.

Martibni spør om han kan ha IPS-konto hos flere selskaper, siden han ønsker å få IPS-pengene utbetalt raskere. Bjørn Erik svarer at det ser ut til å være mulig, dersom det er et mål å få pengene utbetalt over en kortere periode. Det er nemlig en regel om at mindre IPS-avtaler kan utbetales over en kortere tidsperiode.

Hør forrige episode av #pengepodden sparing: Alt falt under finanskrisen for 10 år siden, untatt …

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer