#pengepodden sparing – Finn frem i fondsjungelen med Morningstar

Vi har fått besøk i studio av en av dem i Norge som kan mest om fondsutvelgelse, Thomas Furuseth, fondsanalytiker i Morningstar. Morningstar er verdens største fondsanalyseselskap. Innledningsvis forteller Thomas litt om hva et fond er, og at det er strenge regler for hvordan et fond skal driftes. Dette for å sikre kundenes penger. Blant annet er aksjefond lovpålagt å fordele porteføljen på minst 16 børsnoterte selskaper, og minimum 80 prosent av fondets midler investeres i aksjemarkedet.

Det er aksjefond som er mest populært blant nordmenn, og det er denne fondstypen gutta bruker mest tid på i denne episoden.

Aktive vs. passive fond

(Fra 07:24) Aksjefond deles opp i to hovedgrupper: Aktive aksjefond og passive aksjefond, også kalt indeksfond. Indeksfondene skal følge indeksen slavisk og har derfor svært lave kostnader. I aktive fond forsøker forvalteren å slå indeksen ved å finne vinneraksjer, og slike fond koster mer.

Norske privatpersoner har kun 10 % av sine midler i aksjefond plassert i indeksfond. Institusjonelle kunder – proffene – har nesten 40 % plassert i indeksfond, ifølge Verdipapirfondenes forening. Begge gutta er enige i at nordmenn bør ha en større andel indeksfond i porteføljen, siden indeksfond er billige og at få aktive fond slår indeksen.

Hør hva fondsesperten i Morningstar tenker om fremtiden til indeksfond. Han mener de fortsatt vil øke i popluaritet, men at de vil nå et metningspunkt etter hvert. Thomas forteller også at fond som selges i Norge gjennomgående har lavere kostnader enn tilsvarende fond som selges i andre europeiske land – dette gjelder både aktive og passive fond.

Gutta diskuterer ulike undersøkelser som viser at de fleste aktive aksjefond taper mot indeksen og taper mot indeksfond. Men det finnes en gruppe aktive aksjefond som er unntaket, og som gjennomgående har slått indeksen, målt etter kostnader. Du får vite hvilke aktive aksjefond det er snakk om i denne episoden av #pengepodden.

Vi har laget en liste over toppfondene: 9 fond som har slått børsen

Hvilke fond skal du ha i porteføljen?

(Fra 21:07) Bjørn Erik har noen klare råd til folk som har null erfaring med aksjer og fond. Han trekker blant annet frem månedlig sparing i globale indeksfond som en god måte å spre risikoen til en lav pris, samtidig som du unngår timingrisiko.

Hvis du har stor interesse for sparing og ønsker en portefølje med flere fond, er ikke svaret like enkelt. Bjørn Erik bruker sin fondsportefølje som eksempel, som for tiden består av 9 fond – både aktive fond, indeksfond og faktorfond. Les mer om Bjørn Eriks portefølje i dette blogginnlegget. Du kan også følge Bjørn Erik på Shareville (BjørnNordnet).

Thomas mener at Bjørn Eriks fondsportefølje er for viderekomne, og er preget av at han har samlet fond over lang tid. Den er unødig kompleks, og kan med fordel forenkles litt. I denne episoden får du også høre hvilke fond som skjuler seg i Thomas sin fondsportefølje. Det viser seg faktisk at han kun sitter med to fond for øyeblikket. Han har også fjernet «home bias», overvekten av fond i hjemlandet Norge.

Slik rangerer Morningstar fond & spørsmål fra lyttere

(Fra 32:57) Thomas forteller om hva som ligger til grunn for vurderingen av fondene som rangeres fra 1 til 5 stjerner hos Morningstar. En lytter som kaller seg ”UngeLovende” på Twitter lurer på om det lønner seg å velge fond med mange stjerner vs. fond med få stjerner. Thomas forteller at stjernene har en moderat predikasjonsevne, men de er ikke veldig treffsikre. Stjernene tenderer til å lede kundene mot rimelige fond. Det er også tydelig at dårlige fond forblir dårlige.

Andre rangeringsmetoder for fond blir også diskutert. Alle er laget over samme lest, men det er noen forskjeller på dem.

Helt til slutt diskuterer gutta i studio også et spørsmål fra Johan på Shareville som lurer på om det er smart å valutasikre fond. Finn ut hva Bjørn Erik og Thomas mener om dette avslutningsvis i denne episoden.

Sjekk også ut forrige episode av #pengepodden sparing: Slik bygger du din aksjeportefølje

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer