Gå til hovedinnhold

#pengepodden sparing – episode 151 – Slik bygger du din aksjeportefølje

Denne podcast-episoden er viet til alle dere som har etterspurt starthjelp for å komme i gang med aksjesparing. Spareøkonom Bjørn Erik Sættem er som alltid på plass i spare-utgaven av #pengepodden, og i dag har han også med seg Anders Skar. I denne episoden får du blant annet tips for å time aksjemarkedet, kunnskap om utbytteaksjer, og høre mer om kostnader knyttet til aksjehandel.

Fond er vel og bra, men det er mer spennende å eie enkeltaksjer – for da må du følge mer med, mener Anders. Det krever mer tid og kunnskap å kjøpe enkeltaksjer enn å kjøpe fond, og det er lettere å trå feil. Men når du kjøper enkeltaksjer kan du velge akkurat det du har mest tro på!

Bjørn Erik og Anders deler de viktigste tingene du må huske på når du skal bygge en langsiktig aksjeportefølje. Her nevner de blant annet at diversifisering – risikospredning – er alfa og omega når du skal bygge din aksjeportefølje. Diversifisering er den eneste gratis lunsjen i finansmarkedet. Ved å spre sparepengene på flere aksjer flere i bransjer og regioner kan du redusere risikoen uten å redusere forventet avkastning – det er dette som er den gratis lunsjen – og det bør alle være interessert i.

Anders og Bjørn Erik gir deg også noen råd om tidshorisont for sparingen din. Du får høre hvilke tommelfingerregler de følger, og hvilke trender de ser på. De påpeker blant annet at jo lenger spare-horisont du har, jo sikrere er du på at fondssparing din slår banksparing, selv om det har vært betydelige svingninger underveis. Den samme hovedregelen gjelder for enkeltaksjer, men her bør du følge litt mer med – og vurdere å selge en aksje som utvikler seg i en uønsket retning. Hør mer om hvilke flere faktorer Anders og Bjørn Erik trekker frem som essensielle for å bygge en solid aksjeportefølje, i denne episoden av #pengepodden sparing.

Hvilke aksjer bør du velge?

(Fra 10:40) Anders mener at det er utrolig viktig at du forstår selskapet du investerer i. Du bør forstå forretningsmodellen og ha tro på selskapets framtidsutsikter. Neste steg er å se på verdsettelsen av selskapet.  Bjørn Erik og Anders diskuterer også hovedregler for hvordan man skal vurdere et selskap. Her er det to skoler: Fundamental analyse, som ser på regnskapstall som utvikling i omsetning, overskudd, vekst og lignende. De fleste fondsforvalterne og investorer bruker denne. Den andre skolen er teknisk analyse, hvor man ser på et diagram med aksjekursens utvikling, og leter etter støttenivåer, brudd etc. Norwegian og Spotify trekkes frem som to eksempler på vekstaksjer, som prises på forhåpninger om fremtidig inntjening. Du får høre mer om hva Anders og Bjørn Erik mener om verdsettelsen av selskaper og hvordan du kan bruke dette til å finne dine investeringsobjekter.

Utbytteaksjer

(Fra 22:40) Avkastningen til en aksje kommer fra verdiutvikling samt aksjeutbytte. Og en del investorer liker utbytteaksjer. Vi står nå foran utbyttesesongen og Nordnet har derfor laget en rekke artikler og nettmøter om utbytteaksjer, forteller Bjørn Erik. De lave rentene har medført at utbytteaksjer har vært ekstra populære de siste årene. Generelt kan man si at selskaper som betaler utbytte normalt er verdiselskaper med stabil drift og stabile overskudd, men disse selskapene gir ikke nødvendigvis bedre totalavkastning en øvrige aksjer, forteller Anders.

Finn ut mer: Utbytteaksjer på 1-2-3

Når skal du selge en aksje?

(Fra 25:45) «Stop loss» er en mye brukt regel for kortsiktige investorer. Det er en mekanisme som sikrer at aksjen automatisk selges om kursen faller med mer enn for eksempel ti prosent. Gutta i studio er enige om at langsiktige sparere bør legge inn en «mental stop loss», ved å gjøre seg opp en mening om hvor mye aksjen kan falle før man kvitter seg med den.  Et velkjent ordtak er «Cut the losses, let the profits run». Det betyr å la vinnerne vokse seg store mens man luker ut taperne. Hør hva Anders mener er den største feilen mange gjør når de plukker aksjer.

Kostnader ved aksjehandel

(Fra 31:30) Kostnader er også viktig i sparing og investering. Jo oftere man bytter ut aksjene, jo mer betaler man i kurtasjekostnader, påpeker gutta. Anders går gjennom kurtasjesatsene for Nordnets kunder.

Timing i aksjemarkedet

(Fra 34:30) Du får også høre mer om hva Anders tenker om timingrisiko, og hvilke tiltak du kan ta for å redusere denne risikoen. Igjen trekker de frem tidshorisont som et viktig element. Hør også mer om hvordan renteutviklingen påvirker aksjemarkedet og hvilke bransjer som tjener og taper mest på en renteoppgang.

Lytterspørsmål – Er kvinner virkelig bedre enn menn på børsen?

(Fra 40:13) Øystein spør om det virkelig stemmer at kvinner slår menn på børsen, slik Nordnet meldte på kvinnedagen 8. mars. Bjørn Erik svarer at de fleste undersøkelser, både i Norge og USA, viser at kvinner har bedre langsiktig avkastning enn menn i aksjemarkedet. Han røper også hva hovedgrunnen til dette er avslutningsvis i denne episoden.

Eivind spør om det er mulig å samle eller flytte hans fripoliser. Kortversjonen av svaret fra Bjørn Erik er «nei», men han har riktignok noen løsninger som kan hjelpe Eivind oppnå det han ønsker likevel. Finn ut hva det går ut på i denne episoden.

Sjekk også ut forrige episode av #pengepodden: Denne eiendomssektoren vekter ODIN Eiendom seg opp i

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer