Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Olav Chen: – Lave renter skaper økte klasseskiller

I denne episoden av #pengepodden har vi besøk av sjefen for strategisk og taktisk allokering i Storebrand, Olav Chen. På plass i studio er også spareøkonom Bjørn Erik og investeringsøkonom Mads.

Innledningsvis i episoden får du vite mer om hvordan hverdagen til Olav Chen ser ut i Storebrand. Du får også høre mer om renter, handelskrig, sentralbanker og politikk. Episoden dekker i brede trekk det meste som omhandler markedet på makro og selskapsnivå per i dag.

Mads Johannesen, Olav Chen, Bjørn Erik Sættem

Hverdagen til Olav Chen

(fra 00:56) Olav innleder med å fortelle om hvilken rolle han har i Storebrand. Han sitter som strategisk og taktisk allokerer over Storebrands porteføljer. Den korte forklaringen som skiller mellom taktisk og strategisk allokering kan oppsummeres med to setninger. Den taktiske allokeringen er det korte markedssynet som Olav og hans kollegaer har basert på finansmarkedet. Da gjøres det taktiske justeringer på kortere sikt, typisk 3-12 måneder. Den strategiske biten, strekker seg som kjent på lengre nivå og omhandler allokeringen av aksjer, renter og andre aktiva, og bestemmer hvilken horisont du skal ha på disse langsiktige posisjonene.

Oppsummering av 1 kvartal 2019

(fra 12:35) Olav innleder med å fortelle at i de store linjene har det vært «risk-on» i verdens finansmarked, helt siden januar måned. Dette er egentlig et speilbilde fra fjoråret da nesten alle aktiva falt i verdi, grunnet korreksjonen vi hadde fra oktober til desember. Videre trekker Olav frem vendingen til sentralbankene, som nå har blitt mer «duete» i sitt syn på både renten og veksten i verden. Dette har vært toneangivende for aksjemarkedene og har sendt verdens børser opp et tosifret antall prosent hittil i år. Videre snakker Olav om handelskrigen og deler sine tanker rundt dette.

Hør også fjorårets episode med Olav Chen: Norges Bank og FED holder nach

Sentralbanker, renter og økte klasseskiller

(fra 22:53) Videre snakker Olav om sentralbankene og deres rolle i markedet, med lave renter og kjøp av aktiva. Jerome Powell, sentralbanksjefen i USA har i løpet av 1 kvartal 2019, skiftet syn fra å være opportunistisk på rentebanen, til å nå bli mer negativ i sitt syn og faktisk tro at renten skal nedover. Videre snakker gutta om de store politiske linjene som sentralbanker har bidratt til å skape.

Økende ulikhet og populisme er en negativ konsekvens av denne massive pengetrykkingen, mener Olav. De rike har blitt enda rikere, som følge av at pengetrykkingen har gitt lavere renter, som igjen har gitt «asset inflation». Store grupper har ikke tatt del i denne økte velstanden. Trump og Brexit er to tydelige eksempler konsekvenser av populisme. Men politikerne erkjenner ikke denne koblingen, mener han.

Handelskrigen

(fra 32:25) Handelskrigen har tydelig satt preg på store deler av den asiatiske økonomien, og om dette ikke bedres vil man få den verste utviklingen på 18 år for de østlige økonomiene. I 2010 lå veksten på over ni prosent og var på over ti år før finanskrisen i 2008. Nå ligger det an til en vekst på 5,7 prosent i 2019.

India, Kambodsja, Vietnam og Myanmar vil få høyest vekst i regionen. Sør-Korea, Thailand og Pakistan ligger på bunn med under fire prosent vekst. Den kinesiske veksten vil falle fra 6,6 prosent i 2018 til 6,3 prosent i år, og videre til 6,1 prosent i 2020. Dette er tall som isolert sett ikke er så ille, gitt befolkningsveksten som har tiltatt de siste 10 årene.

Globale konjunkturer

(fra 42:16) Du får også vite hva Olav Chen tenker om vekstbildet i verden fremover. Han røper blant annet at vi vil se en resesjon i USA i løpet av den neste 2-5 årene og er derfor noe mer skeptisk til den amerikanske økonomien.

Avslutningsvis forteller Olav litt om sitt markedssyn og hvorfor Storebrand har normalvekt i aksjer nå.

Hør forrige episode av #pengepodden: Attraktive eiendomsaksjer på børs!

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer