Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Markedsoppdatering og Q&A med NEL-sjef, Jon André Løkke

Denne episoden av #pengepodden deles inn i to deler. I første del får du høre fra investeringsøkonom, Mads Johannesen. Han tar deg igjennom den siste tidens nyheter om handelskrigen og hva vi foreløpig vet der, samt overordnet om den internasjonale rapporteringssesongen. Han kommer også til å gå igjennom tallene som har blitt lagt frem av noen norske selskaper, og trekker blant annet frem selskaper som Yara, Equinor, DNB og Orkla. I del 2 av episoden (fra 19:05) intervjuer vi CEO i NEL, Jon André Løkke. Der får du høre mer om hva Jon André tenker om videre utviklingen for hydrogenseelskapet, og han svarer også på en rekke spørsmål fra kundene.

Handelskrigen – nye signaler fra Donald Trump

(fra 01:12) Siste i handelskrigen er at Trump truer med å trappe opp handelskrigen. Det dreier seg her om en økning av tollsatsene mot varer fra Kina. Dette har tatt markedet på sengen og sendt børsene både i Asia og i USA kraftig ned den siste uken. Kina har allerede sendt en delegasjon til statene for å forhandle videre med Trump og det ventes nyheter derfra mot slutten av uken.

Rapporteringssesongen internasjonalt

Etter en korreksjon ned i fjor, så er de toneangivende indeksene i USA opp mellom 10-20 % så langt i år. Ettersom både global vekst og inntjeningen til selskapene har blitt kraftig nedjustert, har det vært knyttet stor spenning til hvordan selskapene presterer. Mads trekker frem flere av de kjente «FANG»-aksjene som han synes har presentert bra resultater, samt at investeringsbanken JP Morgan også er et lyspunkt. Det som dog er negativt er at salgsveksten er på skarve 0,1%, det vil si at det er liten vekst i driftsinntektene til selskapene, men de presterer bedre på bunnlinjen. Dette betyr at selskapene enten har økt prisen på sine produkter, eller kuttet kostnader. Mads forteller videre at dette ikke nødvendigvis er bærekraftig over tid.

Markedet her hjemme

(fra 06:38) På forhånd var det ventet EPS-vekst på 1% i Norge (Paul Harper DNB). Det er vanskelig å predikere en samlet inntjening for Oslo Børs da det er få store aksjer som teller for mye av indeksen. Det avhenger veldig hva Equinor, DNB, Hydro og Yara kommer med. Vi vet på forhånd at Hydro trekker ned, samme med Yara samt at det nye selskapet Adevinta som er en spinnoff av Schibsted, ikke har estimater enda. Dermed blir denne beregningen litt utfordrende, men den gir en indikasjon på hvor vi ligger.

Selskapenes resultater:

DNB:

Resultat etter skatt 7,58 mot 5,65 året før. 1,7 mrd bokført gevinst etter sammenslåing av forsikring med Sparebank 1.

EPS: 4,61 kr- justerer vi for engangseffekter og antar et mer normalår handler nå DNB på P/E 9, med en utbytteyield på 5-6%, dette er bra.

DNB Markets er ned noe, kun 483 millioner kroner, Rune Bjerke har tidligere sagt at Ottar Ertzeid bør levere 1 mrd i kvartalet. Grunnen til de svake tallene er få børsnoteringer dette kvartalet.

I tillegg skal de investere 450 millioner i bærekraft, ved hjelp av å gi bevilgninger til bedrifter som gir bevilgninger – som er et godt miljøtiltak.

Orkla:

Driftsresultat på 1,02 MRD kroner. Organisk salgsvekst på 0,9%- grunnet brukbart vær og mer salg av is. Markedet synes dette var oppløftende og sendte aksjen kraftig opp.

Equinor:

Resultat per aksje ble 0,51 dollar, mot 0,39 dollar ved samme korsvei i fjor og ventet 0,38 dollar. Roughly regnet er da EPS til Equinor 4,3 NOK noe som tilsier at du i dag handler Eqn på 10/11 PE. Oppsummert solide resultater i alle segmenter sterk kontantstrøm. Gjeldsgrad redusert til 19,4 prosent, i rute for å levere på guidingen fra kapitalmarkedsoppdateringen kvartalsutbytte på 0,26 dollar per aksje- 2,2kr.

Yara:

Resultatfall fra Yara, som la frem et resultat før skatt som falt fra 147 millioner dollar til 112 millioner dollar. De begrunnet dette med valutatap, og økte nitrogenmarginer/råvarepriser.

Mowi:

Mowi la frem et driftsresultat på 1,9 mrd, noe som var høyere enn tidligere estimert. Bra priser på laks og lavere produksjonskostnader førte til et bra resultat for Mowi, som al frem et resultat per aksje på 3,8 kr.

Intervju med CEO i NEL – Jon André Løkke

(fra 19:05) Vi har med oss CEO i NEL, Jon André Løkke i studio. Du får blant annet høre mer om Q1-tallene som selskapet legger frem, hva Jon tror om fremtiden for hydrogen-markedet, og en rekke spørsmål fra kundene.

Spørsmål fra kundene:

  • Hva skjer for NEL sin del i Australia, og hvordan ser den aktuelle tidslinjen ut der?
  • Har NEL funnet sin strategi for å penetrere det Kinesiske markedet?
  • Hvilke samarbeidspartnere har NEL i Kina, og holder det på å konkretisere seg i form av et joint venture, eller kontrakter?
  • Når kan vi vente å få publisert pengeverdien av den første signerte Nikolai-bestillingen?
  • Utviklingen i hydrogenbiler for personbilmarkedet går tregt i Norge og utlandet. Har du tro på at hydrogenbiler vil bli en betydelig andel av nybilsalget om noen år? Eller er hydrogen best egnet til lastebiler, ferger, skip og annen tungtransport?
  • Hva er dine tanker rundt hydrogenbilers energieffektivitet i forhold til El-biler? Med alt tatt i betraktning, har el-biler en effektivitet på rundt 70%, mens hydrogen biler har litt over 20%. Den dag idag er hydrogen også dyrt – hvordan ser du på fremtiden her mtp. prisutvikling / effektivitet?
  • Hva produserer fabrikken i Danmark nå i 2019, og hva er fremtidige produksjonsprognoser?
  • Hvordan forholder NEL seg til Clearstream Banking (CB) som klart største aksjonær?
  • Kan det være aktuelt for oljefondet å investere i Nikola sitt nettverk av hydrogenstasjoner i Europa, USA eller Australia? Ref. denne artikkelen: Åpner for unotert infrastruktur for fornybar energi.
  • Hvordan ser utviklingen ut for NEL de neste 2 – 5 årene innen hydrogen-markedet?
  • Hvor mye koster 1 MW elektrolyseanlegg i dag, og hvordan ser utviklingen ut fremover?
  • Hva tror NEL om mini-elektrolyser (for bruk i solcellepanel) med lagring for hjemmet, som produserer hydrogen til bruk i privat-biler?

Les mer og kjøp NEL-aksjen her.

Hør forrige episode av #pengepodden: Slik jobber Norges største indeksforvalter – KLP

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer