Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Kjell Inge Røkke: Fra skoletaper til industribygger

Hva kjennetegner Kjell Inge Røkke, og hvordan har han bygget seg opp som forretningsmann? Hvorfor er det en Røkke-rabatt på Aker-konglomeratet? Og hvordan vil ”nye” Aker se ut? Dette er temaene Mads og Bjørn Erik diskuterer i denne episoden av #pengepodden.

Bjørn Erik er en stor fan av Røkke og har selvsagt lest begge de uautoriserte biografiene som er skrevet av ham. Han forteller at moldenseren Røkke var en skoletaper som kun har grunnskolen. Men Røkke var god på langrenn.

Bjørn Erik forteller om reisen fra å jobbe på en fisketråler i Norge til Røkke dro til til USAs vestkyst for å drive fiske i begynnelsen av 20 årene. I løpet av noen år i Alaska tjente Røkke seg rik på pollock-fiske og returnerte til Norge med en formue på 2 milliarder kroner. I 1994 etablerte han konsernet RGI (The Resource Group International – «Røkke, Gjelsten og I»). Satset blant annet på eiendom og konfeksjon (Frank Shorter) med Gjelsten. I 1997 fusjonerte RGI med børsnoterte Aker, og ble Aker RGI. Etterhvert tok også Aker over Kværner.

Bjørn Erik lister opp og beskriver kjennetegn ved Røkke:

  • Store ambisjoner, vil bli best. Jobber ekstremt hardt.
  • Tatt veldig høy risiko og kuttet noen svinger.
  • Ansetter de beste rådgiverne og de beste lederne og betaler godt.

Aker konglomeratet i dag

(fra 29:30) Mads går gjennom Aker-konsernet (Aker ASA). Se organisasjonskart under (Kilde: Aker ASA).



Mads og Bjørn Erik diskuterer også Røkke-rabatten i Aker ASA-aksjen. Det er vanlig med en viss konglomerat-rabatt blant børsnoterte «porteføljeselskaper», men det er en ekstra Røkke-rabatt i Aker, dvs at børskursen i Aker ASA er lavere enn underliggende verdier.

En årsak til denne rabatten er trolig at Røkke tidligere var kjent for å behandle medaksjonærer dårlig, samt at det har vært noen kontroversielle transaksjoner mellom Røkke og hans selskaper. En annen årsak er at Aker BP utgjør en veldig stor andel av totalverdiene i Aker. Røkke-rabatten har imidlertid blitt redusert de senere årene, muligens på grunn av at juristen og toppadvokaten Øivind Eriksen har kommet inn som konsernsjef i Aker ASA.

Akers transformasjon fra olje og offshore til fornybar og tek

(fra 40:54) Aker-konsernet har spunnet av og startet opp mange nye virksomheter de to siste årene. Flere av dem har blitt børsnotert: Aker Horizons, Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture. Utenfor børsarenaen er Aker største eier i selskaper som Cognite, Aize, Abelee, Seetee, Just Technologies, og Aker Property Group. Mads går kort gjennom disse selskapene.

Det har vært påfallende mange nedsalg i Aker de siste månedene. Ocean Yield er solgt med god gevinst, og vi har sett nedsalg i Aker BP og REC. Er dette en naturlig porteføljetilpasning for å få kapital til de nye forretningsområdene – eller selger Røkke for å bygge opp en krigskasse til neste nedtur?

Røkke er nå 63 år og Norges 8. Rikeste med en formue på 36 mrd kr. Hvor ligger han på listen om 10 år? Hør hva Mads og Bjørn Erik tror

Hør også forrige episode av #pengepodden: Toppidrett, Finansavisen og skipsmegler

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer